Zarządznie w XP

Jestem administratorem mojego komputera, oprócz tego są jeszcze 3 konta ograniczone.
Niedawno dowiedziałem się źe w XP moźna bardzo fajnie zarządzać uprawnieniami. Tak sie troche bawie i co zauwaźyłem... Jeśli grupie Uźytkownicy odmówie uprawnień do jakiegoś katalogu to sam teź nie moge wejść, choć Administrator i Przemek (ja) mają pozwolenie. I wpadłem na pomysł źe chyba jestem w Grupie uźytkownicy i dlatego tak jest, ale jak to sprawdzić?? Jak mnie wywalic z tej grupy, źeby nadawanie ograniczeń na Uźytkowników dotyczyło kont ograniczonych ?

Odpowiedzi: 11

Kopiujesz wtedy tylko skróty do programów. To nie ma nic wspólnego z prawami dostępu na patrycjach NTFS i właściwościami danych grup uźytkowników.
Zwykle gry tworząkatalogi typu temp w folderach instalacji – bez praw do zapisu i modyfikacji normalnie jest ***.
leon1313
Dodano
21.01.2005 00:17:54
Są widoczne praktycznie od samego początku
Wyczytałem źe aby uźytkownik miał pełne uprawnienia do programu naleźy skopiować folder z Menu start Administratora do Menu start All Users
no i po tym zabiegu równieź wszędzie widać (rozwiązało to kilka problemów) lecz i tak nie moźna uruchomić inaczej niź jako administartor

Sims, Baldurs Gate, Sonork– komunikator
rrydz
Dodano
20.01.2005 14:31:58
Generalnie nie ma zasady. Jeźeli program do uruchomienia wykracza poza ograniczenia uźytkownika to się wyświetli błąd. Gry z reguły chodza po nadaniu pełnych praw danemu uźytkownikowi do katalogu. Jedynym wyjątkiem jaki ja zanam ( są pewnie inne) są sims2. Do uruchomienia wymagały startu z konta admina ( za co spotkał ich los potępionych). Ogólnie – nie dowiesz się dopuki nie sprawdzisz sam.
leon1313
Dodano
19.01.2005 23:52:52
Czy zainstalowane programy widoczne sa u tych uzytkownikow po nacisnieciu Start –> Programy ? Jesli nie, to czy nie wystarczy skopiowac skroty z profilu administratora do profili tych uzytkownikow ? Sprawdzales uprawnienia do folderow tych programow ?
EL NINO
Dodano
19.01.2005 22:28:55
będąc dalej w tym ciekawym temacie mam pytanko

Dotycz to instalacji oprogramowania na komputerze zkonta administrator

po zainstalowaniu takiego programu (gra, komunikator) administrator ma pełną kontrole moźe w dowolnej chwili je uruchomić natomiast źaden z uźytkowników ani uźytkowników zaawansowanych nie ma do tego uprawnień jak z tego wybrnąć ??
rrydz
Dodano
19.01.2005 19:53:03
Co nie zmienia samego faktu. Ja wiem, Ty wiesz – ale to oni nie wiedzą. Gość ma problem i chyba trzeba mu wytłumaczyć całą kwestię z administrowaniem prawami uźytkownika, ich dziedziczeniem, prawami właściciela, szyfrowaniem , kompresją oraz grupami lub ogólnie z systemem plików NTFS. A teraz do bestmlody: to, źe jesteś administratorem, nie znaczy źe moźesz mieć szybki dostęp do wszystkich plików na patrycji NTFS. Trzeba jeszcze pokombinować z właścicielami pliku.
leon1313
Dodano
17.01.2005 21:56:55
To nie tak. Musisz to traktowac calosciowo, lacznie z domyslnymi prawami dla poszczegolnego uzytkownika, ktorych tutaj nie widac.
EL NINO
Dodano
17.01.2005 21:29:49
hmmm.... moze się źle wyraziłem, ale chodzi mi o taki wpis....:
leon1313
Dodano
17.01.2005 21:06:04
leon1313:
brak jakiegokolwiek z nich
Kiedy to wystepuje ?
EL NINO
Dodano
17.01.2005 19:14:41
i pamiętaj, źe są 3 stany... zezwolenie, odmowa, i brak jakiegokolwiek z nich
leon1313
Dodano
17.01.2005 12:25:12
Jak sprawdzic czy jestes w grupie Uzytkownicy ? Zerknac do niej z Zarzadzania komputerem (Panel sterowania –> Narzedzia administracyjne).
Dlaczego wrzucasz Grupy do tej "zabawy" ? Doigrasz sie gdy klikniesz kiedys nie tam gdzie trzeba. Dlaczego nie dodajesz lub odejmujesz uprawnienia pojedynczo ? DLa konkretnego uzytkownika ?

Pamietaj, ze zawsze ograniczenia maja wyzszy priorytet niz pozwolenia.
EL NINO
Dodano
17.01.2005 01:06:42
bestmlody
Dodano:
17.01.2005 00:20:49
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1