zanik polaczenia visty z modem/rota DSL easybox802

Witam wszystkich, posiadam laptop HP Pavilion dv9000 oraz internet z vodafone (w niemczech), modem jest tej nowszej generacji, czyli z wbudowanym routerem jak i do podlaczenia telefonow stacjonarnych. Pewnego popoludnia bylem chwile na internecie i sie rozlaczylem jak zawsze, wieczorem gdy chcialem zas odwiedzic troche neta okazalo sie ze juz go niema :-( z kontaktowalem sie z dostawca neta czyli z vodafone i oni sprawdzili od siebie czy zostalo rozlaczone czy co.... ale bylo od nich wszystko w porzadku czyli powinienem miec internet. Postanowilem sie polaczyc z easyboxem ale moj komp nie widzial go wogule, pomyslalem ze moze mi siadl lan, wiec moge jeszcze za pomoca wlanu wejsc bo mialem z konfigurowane wszystko, i..... nici, wlan widzi moj easybox ale niechce sie z nim polaczyc ani na internet za pomoca wlanu tez nie idzie wejsc gdzie wczesniej moglem na lanie albo wlanie wchodzic na neta. Podlaczylem laptop od kolegi i co sie okazalo? wchodzi do easyboxu, surfuje po necie bez zadnych problemow. Wziolem moj laptop do kumpla , podlaczylem kabel i co? moge wykluczyc to ze moj lan siadl, serwuje po necie bez problemow. Wrocilem do domu i podlaczylem stare skrzynki od kolegi, czyli starterbox DSL i Speed Modem 200, zrobilem konfiguracje i surfuje po necie bez problemu. Dzwoniac do vodafone powiedzialem ze byc moze jest easybox kaput ale oni wyslali do mnie technika hhhhhmmmmmm o h.j rozbic praktycznie i on stwierdzil ze mam uszkodzony laptop czyli wejscie lan jak i wlan ze wina lezy u mnie w laptopie a nie u nich. Teraz mam takie pytanie: Dlaczego moge u innych w chodzic na neta bez zadnych problemow i moj komp widzi routery jak sie z nimi lacze a z moim sie nie umie polaczyc i go nie rozpoznaje na lanie oczywiscie? Dlaczego inny komputer potrafi sie polaczyc z moim easyboxem i surfowac po necie tak jagby bylo wszystko wporzadku? Dlaczego po skonfigurowaniu polaczenia internetowego moge wejs i surfowac po necie na starych skrzynkach? Nic juz nie rozumiem](*,) Komputer na nowo z wgrana vista jest czyli zadnych virusow itp. Na sieciowkach jest wszystko automatycznie, zadnych ip nie wpisywalem bo nie bylo takiej potrzeby i nie ma. prosze o pomoc i ciekawe rozwiazanie tej dziwnej dlamnie i pierwszy raz spotkanej sytuacji.[-o< [-o< [-o<

Odpowiedzi: 1

Witam, problem rozwiazany, wyzerowal mi sie adres fizyczny karty sieciowej-wystarczylo tylko jedynke w pisac i bylo by ok, natomiast z bezprzewodowka to byly zaklucenia z innego routera np. od sasiada z za sciany lub cos w tym stylu, wystarczylo zmienic kanal czestotliwosci z auto na np 13 kanal. juz jest wszysko ok. chcialem podziekowac jednemu koledze z czytelnikow ktory wspolnie przez tel, itd rozwiazal ten problem. Temat uwazam za rozwiazany i zarowno go zamykam.
marekmisiek
Dodano
26.10.2010 00:49:52
marekmisiek
Dodano:
15.10.2010 23:27:43
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1