zamykanie systemu win XP
jak zamyka mi się win xp to pokazuje mi się ,,mozna wyłączyć komputer bezpieczie" i wyłaczam go wyciągając wtyczke z kontaktu pomuszcie!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedzi: 7
Witam !!!
Walczę z tym problemem od jakiegoś juź czasu.
Jeśli chodzi o punkty 1,2,3 to wszystko u mnie jest tak jak piszesz.Natomiast w punkcie 4a ,gdy próbuję zainstalować ACPI(bo tego w Manager Devices nie widzę) to nic z tego nie wychodzi bo po prostu w urządzeniach systemowych taka pozycja nie występuje(jest tam kilka urządzeń jakiś firm,ale źadna z nich nie "oferuje" ACPI).Punktu 4b na razie wolałbym nie "testować".
Mam całkiem sprawny sprzęt,Athlon 1000 na MSI 3 Ultra2 R,2 x HDD w macierzy RAID 0,1 x HDD normalnie,DVD,CDRW,GF2gts,XP pro na 1 partycji i ME na drugiej partycji.Co ciekawe podczas "pracy" na ME to po komendzie zamykającej sprzęt,system zamyka się sam tak jak "Bill Gates nakazał".Sterowniki naturalnie pierwszej świeźości a i BIOS z lutego 2003.
pozdrawiam i (jeśli nie jest to kłopot) proszę o jakąś radę.
Krzysiek
Walczę z tym problemem od jakiegoś juź czasu.
Jeśli chodzi o punkty 1,2,3 to wszystko u mnie jest tak jak piszesz.Natomiast w punkcie 4a ,gdy próbuję zainstalować ACPI(bo tego w Manager Devices nie widzę) to nic z tego nie wychodzi bo po prostu w urządzeniach systemowych taka pozycja nie występuje(jest tam kilka urządzeń jakiś firm,ale źadna z nich nie "oferuje" ACPI).Punktu 4b na razie wolałbym nie "testować".
Mam całkiem sprawny sprzęt,Athlon 1000 na MSI 3 Ultra2 R,2 x HDD w macierzy RAID 0,1 x HDD normalnie,DVD,CDRW,GF2gts,XP pro na 1 partycji i ME na drugiej partycji.Co ciekawe podczas "pracy" na ME to po komendzie zamykającej sprzęt,system zamyka się sam tak jak "Bill Gates nakazał".Sterowniki naturalnie pierwszej świeźości a i BIOS z lutego 2003.
pozdrawiam i (jeśli nie jest to kłopot) proszę o jakąś radę.
Krzysiek
Zamykajac temat:
zeby dzialao musza byc spelnione nastepujace warunki
1. plyta, bios i urzadzenia poprawnie obsluguja standard ACPI i jest ta opcja wlaczona w biosie wraz z funkcja APM (99% nowego sprzetu spelnia ten warunek)
2. jesli byly te opcje aktywne w czasie instalacji Xp bedzie sie automatycznie wylaczal.
3. jesli nie byly to po wlaczeniu trzeba mój komputer>panel sterowania>opcje zasilania>zaawansowane zarzadzanie energia(APM)>i zaznaczyć włacz usługe zaawansowanego zarzadzania energia
4. jesli tej opcji nie ma lub nie da sie zaznaczyc lub to nie pomaga a wlaczono opcje ACPI przy juz zainstalowanym systemie mozna:
a. uzyc opcji dodaj nowy sprzet
b. przeinstalowac/nadinstalowac system
zeby dzialao musza byc spelnione nastepujace warunki
1. plyta, bios i urzadzenia poprawnie obsluguja standard ACPI i jest ta opcja wlaczona w biosie wraz z funkcja APM (99% nowego sprzetu spelnia ten warunek)
2. jesli byly te opcje aktywne w czasie instalacji Xp bedzie sie automatycznie wylaczal.
3. jesli nie byly to po wlaczeniu trzeba mój komputer>panel sterowania>opcje zasilania>zaawansowane zarzadzanie energia(APM)>i zaznaczyć włacz usługe zaawansowanego zarzadzania energia
4. jesli tej opcji nie ma lub nie da sie zaznaczyc lub to nie pomaga a wlaczono opcje ACPI przy juz zainstalowanym systemie mozna:
a. uzyc opcji dodaj nowy sprzet
b. przeinstalowac/nadinstalowac system
A ja na to>>>>> zmienic kompa albo system operacyjny!!!! z powazaniem!! :wink:
JAKI 100 PROCENTOWY !
JA JUZ DAWNO TAK ROBIŁEM I MI SIE NIE WYŁĄCZAŁ
I CO TY NA TO
JA JUZ DAWNO TAK ROBIŁEM I MI SIE NIE WYŁĄCZAŁ
I CO TY NA TO
Kombinujecie jak kot pod góre:):):) wczesniej paru kolegów podało 100% sposób aby sie pozbyc tego problemu!!!!a wy dalej kombinujecie nie rozumie!jeszce raz powtórzę >>> wchodzimy po kolei >> mój komputer>panel sterowania>opcje zasilania>zaawansowane zarzadzanie energia(APM)>i zaznaczyć włacz usługe zaawansowanego zarzadzania energia(zafajkowac!!!!!!!!!!) i po bólu . :lol:
moze to pomoze:
"A. Aby W2K/XP wyłączał automatycznie komputer typu ATX trzeba w rejestrze zmienić ustawienie:
regedit.exe (tylko jeśli opcja ta nie działa automatycznie!):
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1
B. Aby Windows 2K/XP wyłączał komputer ATX naleźy wejść do Device Manager potem View–>Show Hidden Devices i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support."
:twisted:
>>pozdrownik<<
"A. Aby W2K/XP wyłączał automatycznie komputer typu ATX trzeba w rejestrze zmienić ustawienie:
regedit.exe (tylko jeśli opcja ta nie działa automatycznie!):
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1
B. Aby Windows 2K/XP wyłączał komputer ATX naleźy wejść do Device Manager potem View–>Show Hidden Devices i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support."
:twisted:
>>pozdrownik<<
wlacz w biosie ACPI i APM
Strona 1 / 1