Zamykające się aplikacje
witam wszystkich!
przejrzałem forum i FAQ i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem w związku z tym prosze o pomoc. Kiedy otwieram jakomkolwiek aplikacje związaną z winxp (moje dokumenty, mój komputer itp) pojawiają sie komunikaty odnoszące się do explorer.exe i aplikacja zostaje zamknięta po czym następuje jakby restart pulpitu i wszystko jest ok aź znowu nie próbuje otworzyć aplikacji związanej z winxp.
Prosze o jakąś pomoc, bo podejrzewam źe najłatwiej byłoby zrobic format C: i wgrać od nowa system ale to nie jest jedyny sposób na ten problem.
Z góry dziękuje
ps. dla czego nie moge dodać załączników do mojego tematu?
przejrzałem forum i FAQ i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem w związku z tym prosze o pomoc. Kiedy otwieram jakomkolwiek aplikacje związaną z winxp (moje dokumenty, mój komputer itp) pojawiają sie komunikaty odnoszące się do explorer.exe i aplikacja zostaje zamknięta po czym następuje jakby restart pulpitu i wszystko jest ok aź znowu nie próbuje otworzyć aplikacji związanej z winxp.
Prosze o jakąś pomoc, bo podejrzewam źe najłatwiej byłoby zrobic format C: i wgrać od nowa system ale to nie jest jedyny sposób na ten problem.
Z góry dziękuje
ps. dla czego nie moge dodać załączników do mojego tematu?
Odpowiedzi: 11
Witam wszystkich!
Zamykam temat?! Wgrałem sobie Total Comandera i jakoś sobie radze jak będę miał czas to zrobie format c: i wtedy wszystko powinno wrócić do normy.
Dziękuje wszstkim za porady!!!
Zamykam temat?! Wgrałem sobie Total Comandera i jakoś sobie radze jak będę miał czas to zrobie format c: i wtedy wszystko powinno wrócić do normy.
Dziękuje wszstkim za porady!!!
Witam!!
Nie dało rady.Z poziomu konsoli pojawia sie komunikat "nie moźna utworzyć pliku explorer.exe"
START––> Uruchom i wpisz polecenie "cmd"–>komunikat "nie moźna otworzyć pliku wyjściowego:
C:\windows\explorer.exe".
Próbowałem zamienić pliki z pod DOS–a startując z dyskietki win–98 i po zamianie plików miałem tylko tapete bez ikon na pulpicie i paska uruchamiania.
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą i okazało sie, źe u niego jest tak samo jak u mnie błąd z explorerem.exe i restart pulpitu.Moźe pojawiło sie jakieś nowe robactwo którego nikt nie zna i przez to tak się dzieje. :twisted:
Nie dało rady.Z poziomu konsoli pojawia sie komunikat "nie moźna utworzyć pliku explorer.exe"
START––> Uruchom i wpisz polecenie "cmd"–>komunikat "nie moźna otworzyć pliku wyjściowego:
C:\windows\explorer.exe".
Próbowałem zamienić pliki z pod DOS–a startując z dyskietki win–98 i po zamianie plików miałem tylko tapete bez ikon na pulpicie i paska uruchamiania.
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą i okazało sie, źe u niego jest tak samo jak u mnie błąd z explorerem.exe i restart pulpitu.Moźe pojawiło sie jakieś nowe robactwo którego nikt nie zna i przez to tak się dzieje. :twisted:
A podmień plik explorer.exe
Włóź do kieszeni krąźek :twisted: z Windą..
wejdź START––> Uruchom i wpisz polecenie "cmd" a w nim:
expand X:\i386\explorer.ex_ C:\WINDOWS\explorer.exe
"X" to litera twojego napędu
Jeźeli nie moźesz tego wykonać, to spróbuj spod "konsoli odzyskiwania" :idea:
Włóź do kieszeni krąźek :twisted: z Windą..
wejdź START––> Uruchom i wpisz polecenie "cmd" a w nim:
expand X:\i386\explorer.ex_ C:\WINDOWS\explorer.exe
"X" to litera twojego napędu
Jeźeli nie moźesz tego wykonać, to spróbuj spod "konsoli odzyskiwania" :idea:
:D witam wszystkich!
Zrobiłem i nadal bez zmian, dołanczam nowego loga
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 17:20:33, on 2006–03–31
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
D:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\Program Files\Common Files\Autodata Limited Shared\Service\ADCDLicSvc.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
C:\WINDOWS\explorer.exe
D:\Program Files\TC PowerPack\totalcmd.exe
C:\HijackThis\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =
Error 404 – not found
.style2 {
font–size: 72px;
font–weight: bold;
}
.style3 {color: #FFFFFF}
.style4 {
font–size: 14px;
color: #FFFFFF;
}
––>
Zrobiłem i nadal bez zmian, dołanczam nowego loga
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 17:20:33, on 2006–03–31
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
D:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\Program Files\Common Files\Autodata Limited Shared\Service\ADCDLicSvc.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
C:\WINDOWS\explorer.exe
D:\Program Files\TC PowerPack\totalcmd.exe
C:\HijackThis\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =
Error 404 – not found
.style2 {
font–size: 72px;
font–weight: bold;
}
.style3 {color: #FFFFFF}
.style4 {
font–size: 14px;
color: #FFFFFF;
}
––>
404 | We're Sorry! We can't locate the page you requested. Check the spelling on the Web address (capitalization and punctuation count). Otherwise, enter a key word in the search window below. | ||
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – D:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll O2 – BHO: (no name) – {53707962–6F74–2D53–2644–206D7942484F} – D:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll O2 – BHO: SSVHelper Class – {761497BB–D6F0–462C–B6EB–D4DAF1D92D43} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O2 – BHO: (no name) – {78364D99–A640–4ddf–B91A–67EFF8373045} – (no file) O2 – BHO: IExplorerHelper Class – {BA12780E–B91E–41A7–A51A–528CBD64284E} – C:\WINDOWS\system32\IeHelperEx.dll O4 – HKLM\..\Run: [NVMixerTray] "C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NvMixer\NVMixerTray.exe" O4 – HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE O4 – HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "D:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" –atboottime O4 – HKLM\..\Run: [avast!] D:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe O4 – HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto O4 – HKCU\..\Run: [Komunikator] G:\Program Files\tlen.exe O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll O9 – Extra button: Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O9 – Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger – {FB5F1910–F110–11d2–BB9E–00C04F795683} – C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe O16 – DPF: {D27CDB6E–AE6D–11CF–96B8–444553540000} (Shockwave Flash Object) – O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{A9B1D17B–B3D9–4C69–AB1D–6262B021A28B}: NameServer = 217.30.129.149,192.168.1.1 O20 – Winlogon Notify: WRNotifier – WRLogonNTF.dll (file missing) O23 – Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe O23 – Service: Autodata Limited License Service – Unknown owner – C:\Program Files\Common Files\Autodata Limited Shared\Service\ADCDLicSvc.exe O23 – Service: avast! Antivirus – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe O23 – Service: avast! Mail Scanner – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing) O23 – Service: avast! Web Scanner – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing) O23 – Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) – Macrovision Corporation – C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
Nie usuwaj tego:
Pozbadz sie O20 – AppInit_DLLs: C:\WINDOWS\system32\wmfhotfix.dll Plik wmfhotfix.dll usun moze killboxem. Dodatkowo usun nazwe wmfhotfix.dll z wpisu AppInit_DLLs w rejestrze.
Nie usuwaj tego:
Pozbadz sie O20 – AppInit_DLLs: C:\WINDOWS\system32\wmfhotfix.dll Plik wmfhotfix.dll usun moze killboxem. Dodatkowo usun nazwe wmfhotfix.dll z wpisu AppInit_DLLs w rejestrze.
Wejdź do "Trybu awaryjnego" i usuń:
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = O2 – BHO: (no name) – {78364D99–A640–4ddf–B91A–67EFF8373045} – (no file) O23 – Service: avast! Mail Scanner – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing) O23 – Service: avast! Web Scanner – Unknown owner – D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing) Jak zrobisz powyźsze czynności.. to wejdz do START––>Uruchom: "msconfig" przejdź do zakładki "Uruchamianie" i odptaszkuj te pozycję: O4 – Global Startup: Microsoft Office.lnk = D:\Program Files\Microsoft Office\Office\OSA9.EXE O4 – HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe O4 – HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe I napisz, czy dalej sie dzieją te dziwne zjawiska:) PS– od kiedy wywala ci explorer.exe ? instalowałeś jakieś oprogramowanie? dodawałeś jakiś sprzęt?
Zrobiłem jak powiedziałeś!!! Logfile of HijackThis v1.99.1 Scan saved at 20:11:18, on 2006–03–30 Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180) Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss.exe C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe C:\WINDOWS\system32\services.exe C:\WINDOWS\system32\lsass.exe C:\WINDOWS\system32\svchost.exe C:\WINDOWS\System32\svchost.exe C:\WINDOWS\Explorer.EXE C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe C:\Program Files\Common Files\Autodata Limited Shared\Service\ADCDLicSvc.exe D:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe D:\Program Files\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe D:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe D:\Program Files\Firefox\firefox.exe D:\Program Files\TC PowerPack\totalcmd.exe F:\uruchom.exe C:\HijackThis\HijackThis.exe R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Error 404 – not found .style2 { font–size: 72px; font–weight: bold; } .style3 {color: #FFFFFF} .style4 { font–size: 14px; color: #FFFFFF; } ––>
|