Zamulenie systemu przy rozpakowywaniu/kopiowaniu

Witam Mam pewien problem i nie wiem gdzie może leżeć przyczyna, mianowicie: przy rozpakowywaniu archiwów lub kopiowaniu plików (np. między partycjami na dysku) następuje ogólne zamulenie systemu, wszystko działa koszmarnie wolno, nie mogę jednocześnie oglądać jakiegoś filmu, gdy w tle coś się rozpakowuje lub kopiuje, film strasznie tnie. Nie wiem czy to wina dysku (dysk WD Caviar 500GB), płyty głównej (Gigabyte) czy może czegoś zupełnie innego? Jak to sprawdzić? Na Windows 7 jest dokładnie taka sama sytuacja.

Odpowiedzi: 3

Kłopot właśnie w tym, że pozostałe 80-85 % to proces bezczynności systemu.
mars28
Dodano
17.01.2010 15:00:14
Trzech Króli akurat znam (nie z widzenia oczywiście), więc nie ma problemu. Niestety (a może stety) proces rozpakowywania nie obciąża systemu aż tak, zajętość procka waha się między 5 a 15%, więc to chyba nie dużo i to nie tu powinienem upatrywać przyczyny. Podejrzewam dysk, ale nie wiem jak sprawdzić jego wydajność w tej konkretnej sytuacji. Ogólnie na niego nie narzekam, system startuje w miarę szybko, gierki chodzą spoko. Problem zaczyna się przy pakowaniu, rozpakowywaniu, kopiowaniu z partycji na partycję, nawet przy obliczaniu sum kontrolnych, podczas tych operacji nie da się normalnie oglądać filmu (zacięcia co kilka sekund), przeglądać stron internetowych, czy otworzyć jakiegoś dokumentu (trwa to koszmarnie długo). Nie jestem w stanie dokładnie określić od kiedy tak jest, ale ostatnim podzespołem jaki zmieniłem w moim PC był dysk, a kilka miesięcy wcześniej płyta z prockiem.
mars28
Dodano
16.01.2010 20:24:45
  • Ucho 17.01.2010 01:39:48

[quote=mars28] Niestety (a może stety) proces rozpakowywania nie obciąża systemu aż tak, zajętość procka waha się między 5 a 15%, więc to chyba nie dużo i to nie tu powinienem upatrywać przyczyny [/quote] No właśnie. Nie patrz na wykorzystanie procesora tylko na zakładkę z procesami. Chodzi mi o to, który proces tak czadu daje !

• XanTyp 17.01.2010 17:50:17

[quote=mars28](...) ale nie wiem jak sprawdzić jego wydajność[/quote]Sugeruję pobrać ze strony producenta oprogramowanie do diagnostyki twardziela i wykonać testy. Da Ci to jakieś rozeznanie o sprawności dysku.

Uruchom Trzech Króli i potem nastaw jakieś pakowanie. Pokaże Ci co tyle mocy pożera.
Ucho
Dodano
13.01.2010 21:47:21
  • adam_broda 14.01.2010 19:29:18

[quote=Ucho]Uruchom Trzech Króli...[/quote] Może mógłbyś być mniej 'ekspercki' a więcej konkretny?

• XanTyp 15.01.2010 11:27:30

[quote=adam_broda][quote=Ucho]Uruchom Trzech Króli...[/quote] Może mógłbyś być mniej 'ekspercki' a więcej konkretny?[/quote]Bez przesady. Ten termin jest tak stary, jak PieCe. Ale dla porządku, bo może nie wszyscy mają tu brody (ja mam piękną, pełną i lekko rudziejącą :D): Alt + Control + Delete

mars28
Dodano:
13.01.2010 15:56:05
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1