zamiast ekranu logowania...niebieski ekran i restart? Help

Witam.

Problem dotyczy WinXP Pro SP1a i jest następujący:
po zmianie timingów pamięci (z 2.5–3–3–7 na 2–2–4–8 lub 2–3–3–7) windows się zbuntował i tak juź zostało :(
– po restarcie płyta odmówiła pracy z takimi ustawieniam (choć wcześniej je przyjeła), zrobiłem restart biosu i zmieniłem timingi na standardowe (tzn. zalecane 2.5–3–3–7 dla twinmosPC3200) ale to nie pomogło, dodam źe pamięć pracowała w dualu z prędkścią 333MHz synchronicznie z Athlonem (barton).

Bez względu na ustawienia w biosie windows nie dochodzi do menu z ekranem logowania uźytkownika (logo Xp sie pojawia) i po sprawdzeniu dysków chkdsc–kiem pojawia się na ułamek sekundy niebieski ekran i od razu jest restart.
Pamięci i dysk są ok. (wirusa teź nie ma–sprawdzałem na innym kompie), próbowałem teź odpalić z inną pamięcią ale jest tak samo.
:arrow: Nie działa ani tryb awaryjny ani inne opcje, konsola działa ale nie wiem co trzeba zmienić źeby system zadziałał. Pliki startowe są, nie pojawia się monit źe czegoś brakuje lub coś jest uszkodzone. :?
Czy mogę to naprawić tak źebym nie musiał reinstalować (i źeby zachować wszystkie ustawienia obecnie zainstalowanych programów)?
Jakie plik mam ewentualnie dograć lub podmienić i jak sprawdzić co się uszkodziło lub czego brakuje?

Jeźeli orientujecie się w temacie i macie jakieś sugestie to proszę o pomoc.
(Ja niestety niebardzo się orientuję więc proszę wszystko dokładnie opisać,
ps: na forach szukałem ale nie znalazłem podobnego jak mój przypadku)

ps: płyta–Epox 8RDA3+

Pozdrawiam i czekam na HELP. :(

Odpowiedzi: 5

Nie wiem co oznacza,ale iwem źe w archiwum pod "0x00000050" jest jakie 30 wyników.
Rebe
Dodano
24.10.2004 20:19:52
znalazłem coś takiego:
0x00000050 (0xE19DC000, 0x00000001, 0x805F7DD9, 0x00000001)
czy ktoś wie co to oznacza?
Jetton8
Dodano
24.10.2004 20:09:26
Odłącz zasilanie kompa.

Ja bym wyjął baterie zasilającą bios na 30 minut, w biosie ustawił bym tylko date i zegar,start kompa i zobacz co się dzieje.
Ewentualnie później zrobisz korekty ustawień biosu.

Chyba źe trafiło płyte główną.

Jak nic zabotuj kompa z płyty XP i opcja naprawy systemu R.
JNJN
Dodano
21.10.2004 20:42:46
Jetton8:
Czy mogę to naprawić tak źebym nie musiał reinstalować (i źeby zachować wszystkie ustawienia obecnie zainstalowanych programów)?
Jakie plik mam ewentualnie dograć lub podmienić i jak sprawdzić co się uszkodziło lub czego brakuje?

Masz 2 wyjscia albo sfc z odpowiednim przełącznikiem z konsoli albo naprawinie/nainstalowanie systemu
W obu przypadkach ustawienia programow itd. zostana zachowane

Wszystko opisane w archiwum forum
Bobi
Dodano
21.10.2004 16:32:06
Wróć do knsoli i tam spróbuj naprawić sytuację. Opis komend znajdziesz po wpisaniu słowa "help" w tejźe konsoli. Dokładniejsze opisy znajdziesz w necie. Niebieski ekran wyświetla kod błędu. Wygląda on mniej więcej tak 0x00000x5 itp. Na jego podstawie rozpoznasz o co chodzi. No, ale bez dostepu do systemu do netu nie wejdziesz więc nic się nie dowiesz. Proponuje prozaiczne wyjście – nadinstalować system uratować swoje dane i zrobić nowy instal. Choć zdarza się źe pomimo tego błąd nadal będzie obecny. Nie wiem czy próbowałeś odpalić system trybem awaryjnym z wierszem polecenia. Jeśli nie to zakładając, źe windows "dojdzie" do "wiersza" wówczas naciśnij CTRL ALT DEL. Na zakładce procesy kliknij u góry plik – nowe zadanie i wybierz plik z C:windowsexplorer.exe. Jeśli na nic zdały się moje rady odpisz wtedy wyślę ci opisy poleceń konsoli oraz sygnatury błędów z opisem ich charakteru.
Powodzenia
Pozdrawiam
mit_ek
Dodano
21.10.2004 16:25:50
Jetton8
Dodano:
21.10.2004 02:03:47
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1