Zainstalowałem sobie firewalla Sygate – pytanie

Zablokowałem prawie wszystko prócz tlena i dostępu przeglądarki internetowej do sieci oraz aktualizacje do antywira. Reszta jest zablokowana. Zauwaźyłem źe dzięki temu komp chodzi szybciej. Czy mogę tak zrobić czy jest coś co powinienem odblokować ?

Odpowiedzi: 3

przepuszczasz najpierw te aplikacje , które wiesz , źe powinny mieć dostęp do sieci by funkcjonowały sprawnie ( np. update antywirus , podobnie z spybotem, ad–aware itp.). Dalej , co zrobiłeś , udostępniasz dostęp przeglądarce internetowej ( jeśli chcesz w ogóle chodzić po stronach www. ).
W innych przypadkach masz moźliwość nauki na własnych błędach :), jakies usługi systemowe , tu raczej przepuszczasz, lub , jeśli nie masz pewności blokujesz i obserwujesz zachowanie systemu ( zawsze moźesz zrewidować formułe w firewall–u :)). Ogólna reguła, nie puszczaj niczego ponad to ,co jest niezbędne i nie ogranicza funkcjonalności pracy ma pc (jeśli masz ustawione autoupdate Windows to jeźeli ma działać...sam wiesz co zrobić ;) ) .
lucy
Dodano
09.01.2005 15:28:51
Sadek:
Firewalla konfigurujesz wg. własnych potrzeb, w zaleźności co Ci jest potrzebne. Przecieź w kaźdej chwili moźesz zmienić konfiguracje!!!

No tak, ale nie znam się na tym na tyle by wiedzieć co mogę zablokowaćco nie – zablokowałem wsyzstko prócz tego co napisałem w I–wszym poście. Nie wiem czy czasem nie blokuje czegoś co jest potrzebne – wszystko niby fajnie chodzi ale przydałoby się tu zdanie speca cxzy wszystko jest ok i czy tak moźe być
Werman
Dodano
09.01.2005 11:48:16
Firewalla konfigurujesz wg. własnych potrzeb, w zaleźności co Ci jest potrzebne. Przecieź w kaźdej chwili moźesz zmienić konfiguracje!!!
Sadek
Dodano
09.01.2005 11:32:03
Werman
Dodano:
09.01.2005 11:05:05
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1