Zainstalowałem RealSpeak'a i siadł :/
Witam.
Przed chwilą na drugim kompie zainstalowałem sobie programik RealSpeak ( lektor do czytania napisów w filmach divx – 149 MB ), w czasie instalacji napisał, źe chyba nie moźe dwóch plików zamienić czy coś takiego (niestety nie zapamiętałem :( ) dałem mu do tych plików ignoruj. Instalka przeleciała do końca, wszystko było OK. Napisał, źe do poprawnego działania trzeba zrestartować kompa, kliknąłem OK i się zaczęło... zrestartował się. Ledwo się wgrała tapeta znów samoczynnie się zrestartował i potem znów i tak w kółko dopóki nie włoźyłem płytki XPka. Spotkal się ktoś z czymś takim?
Aha domyślam się, źe aby uratować system muszę skorzystać z odzyskiwania systemu tylko, problem w tym iź jestem w tym trochę zielony. Wszedłem do konsoli odzyskiwania systemu i co dalej? wpisałem sobie help dla sprawdzenia komend, ale nie wiem co się dalej wpisuje i do czego. Please help me.
HooB
Przed chwilą na drugim kompie zainstalowałem sobie programik RealSpeak ( lektor do czytania napisów w filmach divx – 149 MB ), w czasie instalacji napisał, źe chyba nie moźe dwóch plików zamienić czy coś takiego (niestety nie zapamiętałem :( ) dałem mu do tych plików ignoruj. Instalka przeleciała do końca, wszystko było OK. Napisał, źe do poprawnego działania trzeba zrestartować kompa, kliknąłem OK i się zaczęło... zrestartował się. Ledwo się wgrała tapeta znów samoczynnie się zrestartował i potem znów i tak w kółko dopóki nie włoźyłem płytki XPka. Spotkal się ktoś z czymś takim?
Aha domyślam się, źe aby uratować system muszę skorzystać z odzyskiwania systemu tylko, problem w tym iź jestem w tym trochę zielony. Wszedłem do konsoli odzyskiwania systemu i co dalej? wpisałem sobie help dla sprawdzenia komend, ale nie wiem co się dalej wpisuje i do czego. Please help me.
HooB
Odpowiedzi: 19
OK, sorrki. Juź zostane na tamtym poście.
OK, sorrki. Juź zostane na tamtym poście.
HooB, nie powielaj postow z tymi samymi problemami. W jednym miejscu calkowicie wystarcza.
Nie no, znów jest problem. Znaczy się tak, tamten program co instalowałem był chyba jakoś zwalony, bo ściągnąłem inną wersję, przy instalcę wystąpił juź tylko jeden błąd ( znaczy się źe jednego pliku nie moźe znaleźć ) i wszystko elegancko poszło. Jednak od czasu odzyskania systemu, wyskakuje mi teraz taki błąd jak na fotce. Da się jakoś usunąć, źeby w ogóle tych raportów mi nie pokazywał, bo to zdeka wkurzające.
Popieram update EL NINO
Co dwie głowy to nie jedna – jak gadaja
Co dwie głowy to nie jedna – jak gadaja
Przez F8 wchodzisz do menu wyboru, natomiast bezposrednio w tryb awaryjny przez F6.
Update:
– no i dobrze :wink: .
Update:
– no i dobrze :wink: .
YUPI YUPI YUPI :lol: :lol: :lol: :lol:
Udało się.
Tak jak myślalem wejście do awaryjnego to było F5 tylko w złym momencie go wciskałem i w CD mialem płytkę i dlatego nie chcial mi odpalić. Gdy się uruchomil w trybie awaryjnym dałem mu przywracanie systemu i co najlepsze punkt kontrolny (czy jak to się tam nazywa) miałem tuź przed instalacją tego programiku.
Wypasik I LOVE XPek :o w 98 pewnie by to się formatem skończyło. Czy tak czy siak dzięki za pomoc. Pozdrówki
HooB
Udało się.
Tak jak myślalem wejście do awaryjnego to było F5 tylko w złym momencie go wciskałem i w CD mialem płytkę i dlatego nie chcial mi odpalić. Gdy się uruchomil w trybie awaryjnym dałem mu przywracanie systemu i co najlepsze punkt kontrolny (czy jak to się tam nazywa) miałem tuź przed instalacją tego programiku.
Wypasik I LOVE XPek :o w 98 pewnie by to się formatem skończyło. Czy tak czy siak dzięki za pomoc. Pozdrówki
HooB
Co do cyferek to na poczatku strzelilem byka ale pozniej sie poprawilem
Te numerki to nie data ale jakies tam cyferki ale obok z lewej masz date powstania
Do awaryjnego wejdziesz przez F8 troche po stracie kompa
W koncu chcesz wejsc do tego katalogu spod Windowsa czy spod konsoli ??
Bo jesli spod Windowsa to wskazuje na to ze jednak sie jako tako dziala
Skoro z plyta w napedzie sie nie resetuje to zrob przywracanie z poziomu normalnie uruchomionego systemu lub w awaryjnym
Te numerki to nie data ale jakies tam cyferki ale obok z lewej masz date powstania
Do awaryjnego wejdziesz przez F8 troche po stracie kompa
W koncu chcesz wejsc do tego katalogu spod Windowsa czy spod konsoli ??
Bo jesli spod Windowsa to wskazuje na to ze jednak sie jako tako dziala
Skoro z plyta w napedzie sie nie resetuje to zrob przywracanie z poziomu normalnie uruchomionego systemu lub w awaryjnym
EL NINO:Wszystko pieknie i ladnie, ale czy w trybie awaryjnym rowniez nastepuje restart ? Moze wystarczy wlasnie w awaryjnym odinstalowac ten felerny program ? A moze z awaryjnego zrobic przywracanie ? Zawsze to szybciej i prosciej.
No, tak spróbować moźna, tylko choroba ten mój kompek to jest zestaw HP i nie bardzo mogę się dostać do awaryjnego uruchomienia? co się normalnie wciska, bo juź mi się coś chrzani? SHIFT ? F5 ?
OK wszystko pięknie tylko jeszcze kolejne problemiki:
Najpierw odnośnie sprecyzowania tej linijki z cyframi:
Przykładowo powiedzmy mam katalog z 2 listopada 2004 godzina 16:33, czy godzina tez jest potrzebna? I czy teraz treść tej linijki wyglądałaby tak:
czy bez godziny:
No i ten problem z tą odmową dostępu. Znalazłem w archiwum te róźny posty o tej odmowie, tyle źe tam jest opisane jak w XPku się to robi gdzies w administracji chyba, ale ja nie moge nawet XPka załadować :evil: help i nawet nei mogę wejść do tego katalogu System Volume Information help
Najpierw odnośnie sprecyzowania tej linijki z cyframi:
Przykładowo powiedzmy mam katalog z 2 listopada 2004 godzina 16:33, czy godzina tez jest potrzebna? I czy teraz treść tej linijki wyglądałaby tak:
CD _restore0211021633RP1snapshot
czy bez godziny:
CD _restore021102RP1snapshot
No i ten problem z tą odmową dostępu. Znalazłem w archiwum te róźny posty o tej odmowie, tyle źe tam jest opisane jak w XPku się to robi gdzies w administracji chyba, ale ja nie moge nawet XPka załadować :evil: help i nawet nei mogę wejść do tego katalogu System Volume Information help
Wszystko pieknie i ladnie, ale czy w trybie awaryjnym rowniez nastepuje restart ? Moze wystarczy wlasnie w awaryjnym odinstalowac ten felerny program ? A moze z awaryjnego zrobic przywracanie ? Zawsze to szybciej i prosciej.
HooB:Kurde jeszcze jedno pytanko. Powiedzmy, źe ten katalog najbliźszy mam w program files na c: ale jak chcę tam wejść to mi pisze "odmowa dostępu" ;/ jak tam wleźć? I czy np ten folder to moźe być z byle jakim programem (Adobe Premiere np)?
Znajduje sie w C:System Volume Information
Jest to ukryty systemowy katalog, i przy probie jego otwarcia powinno pisac "odmowa dostepu"
Jak sie do niego dobrac to zdaje sie Rebe pisal albo linka podawał
Jeszcze jedna kwestia, jesli masz jakies wazne dane na tym dysku to przenies je na inny poniewaz pliki ktore zostaly utworzone po punkcie przywracania moga sie nie odnalezc
Zaraz sprawdze jak wyglada sprawa tych niesczesnych numerkow
Update:
Wiec od lewej masz date w formie przykladowo
15/11/04 16:33 ....... _restore{..numerki...}
Kurde jeszcze jedno pytanko. Powiedzmy, źe ten katalog najbliźszy mam w program files na c: ale jak chcę tam wejść to mi pisze "odmowa dostępu" ;/ jak tam wleźć? I czy np ten folder to moźe być z byle jakim programem (Adobe Premiere np)?
A czy ten numerek to w takiej postaci:
dzień / miesiąc / rok
011104 czy 01112004 ?
dzień / miesiąc / rok
011104 czy 01112004 ?
Czy numerki z Totolotka to nie wiem dawno nie puszczałem :P
Te magiczne numerki to data punktu przywracania
Te magiczne numerki to data punktu przywracania
OK, to juź próbuję tylko mam jeszcze pytanko, odnośnie tego:
No dojść nie mogę co to za magiczny numerek i cyferki są: moźe osattnie numery totolotka :P, no ale tak serio czy to chodzi o cd–key, czy o coś innego?
HooB
Bobi_robert:CD _restore"numerek"RP1snapshot
DIR
("numer" jako cyfry bez cudzysłowiu"
No dojść nie mogę co to za magiczny numerek i cyferki są: moźe osattnie numery totolotka :P, no ale tak serio czy to chodzi o cd–key, czy o coś innego?
HooB
HooB:nie wiem czy miałem bo nie wiem gdzie to się włącza czy tam ustawia, jeśli to automatycznie jest ustawione na włączone to miałem. No to jak? wpisywać te komendy ?
Domyslnie jest wlaczone ale pytam bo niektorzy lubia sobie wylaczyc dla zabawy i pozniej dziwia sie ze punktow nie maja
System i tak sie nie uruchamia wiec co szkodzi strzelic pare polecen :wink:
Nie podziala sprobujesz urzyc trybu naprawy/nainstalowania
Hmm, a jeśli nie mam pojęcia co uległo uszkodzeniu? Po prostu komp się sam restartuje.
I nie wiem o co chodzi w tym pytaniu:
Jesli uszkodzeniu ulegl rejestr i przywracanie miales wlaczone
nie wiem czy miałem bo nie wiem gdzie to się włącza czy tam ustawia, jeśli to automatycznie jest ustawione na włączone to miałem. No to jak? wpisywać te komendy ?
I nie wiem o co chodzi w tym pytaniu:
Jesli uszkodzeniu ulegl rejestr i przywracanie miales wlaczone
nie wiem czy miałem bo nie wiem gdzie to się włącza czy tam ustawia, jeśli to automatycznie jest ustawione na włączone to miałem. No to jak? wpisywać te komendy ?
Jezeli uszkodzeniu ulegly pliki to wybierz tryb naprawy systemu
Jesli uszkodzeniu ulegl rejestr i przywracanie miales wlaczone, a tak jest jak mniemam
Odpalasz konsole i walisz po kolei polecenia >> po kazdej linijce Enter
CD "C:System Volume Information"
DIR
(wybierasz katalog z mozliwie jak najblizszej dacie)
CD _restore"numerek"RP1snapshot
DIR
pozniej >>
COPY _REGISTRY_USER_.DEFAULT C:WINDOWSsystem32configDEFAULT
COPY _REGISTRY_MACHINE_SECURITY C:WINDOWSsystem32configSECURITY
COPY _REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE C:WINDOWSsystem32configSOFTWARE
COPY _REGISTRY_MACHINE_SYSTEM C:WINDOWSsystem32configSYSTEM
COPY _REGISTRY_MACHINE_SAM C:WINDOWSsystem32configSAM
Jesli uszkodzeniu ulegl rejestr i przywracanie miales wlaczone, a tak jest jak mniemam
Odpalasz konsole i walisz po kolei polecenia >> po kazdej linijce Enter
CD "C:System Volume Information"
DIR
(wybierasz katalog z mozliwie jak najblizszej dacie)
CD _restore"numerek"RP1snapshot
DIR
pozniej >>
COPY _REGISTRY_USER_.DEFAULT C:WINDOWSsystem32configDEFAULT
COPY _REGISTRY_MACHINE_SECURITY C:WINDOWSsystem32configSECURITY
COPY _REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE C:WINDOWSsystem32configSOFTWARE
COPY _REGISTRY_MACHINE_SYSTEM C:WINDOWSsystem32configSYSTEM
COPY _REGISTRY_MACHINE_SAM C:WINDOWSsystem32configSAM
Strona 1 / 1