Zaginiony CD–ROM
Wiec pewnego pieknego poranka wlaczylem swoj ultra szybki i wladajacy wielka moca obliczeniowa komputer otworzylem cd–rom , wlozylem plyte cd do srodka po czym zamknalem cd–rom , PLIKNALEM podwojnie "moj komputer" po czym stwierdzilem ze nie posiadam ikony cd–rom, jednak siegnalem pamiecia do dnia poprzedniego i ze 100 procentowo pewnosci stwierdzilem ze wtedy jeszcze takowa ikone posiadalem a przez ta krotka noc nic przy komputerze nie zrobilem , nie pomogl takze gazylion resetow sprawdzanie kabli itp., itd. sam cd–rom chodzi wysuwa sie i wogole lecz ZAPYTUJE gdzie powtarzam GDZIE jest moja ikona ktora poslugiwalem sie aby obejrzec dane na moich roznorakich plytach cd ? Jesli komus tez kiedykolwiek zaginal cd–rom i wie jak go odnalezc prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 11
Na stronie producenta CDROM–u będa pliki do pobrania – ściągnąć i instalnąć poprzez uruchom w systemie moze być, a niem usi być z dyskietki.
DROGI REBE
Zgodnie z prośbą nie bede pytał dlaczego jednakźe zapytam jak dograć sterownik i skąd owego wziąść?
Za pomoc serdeczne dzięki :wink:
Zgodnie z prośbą nie bede pytał dlaczego jednakźe zapytam jak dograć sterownik i skąd owego wziąść?
Za pomoc serdeczne dzięki :wink:
tbrally – nie pytaj dlaczego, ale naleźy dograć dosowy sterownik CD–ROM–u i w większości wypadków napęd zaczyna się pokazywać w windowsie.
Grubs – odłacz zasilanie od CD uruchom komputer – po ząładowaniu systemu zamknij go i wyłacz. Podłącz CD i uruchom ponownie.
Grubs – odłacz zasilanie od CD uruchom komputer – po ząładowaniu systemu zamknij go i wyłacz. Podłącz CD i uruchom ponownie.
Mam w pracy kilka starych komputerów i w prawie wszystkich teź niewidać ikony cdromu a w wiekszości wypadków bios wykrywa napęd
hmmm – moze po tak długim okresie ktoś juz zna sposób na tą dolegliwość – aaaaa w komputerach tych jest zainstalowany Win98
hmmm – moze po tak długim okresie ktoś juz zna sposób na tą dolegliwość – aaaaa w komputerach tych jest zainstalowany Win98
Valdii:...2.usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318}
i zrestartuj komputer...
Co to za klucz i za co on odpowiada? Bo nie wydaje mi się źeby to było coś spiepszone w rejestrze :?
Gdzies na forum kiedys znalazlem aby w takim wypadku wykonac nastepujace czynnosci:
1.przeinstaluj ASPI (http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php )
lub
2.usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMcurrentcontrolsetcontrolclass{4d36E965–E325–11CE–BFC1–08002BE10318}
i zrestartuj komputer
mi te rady pomogly moze i tobie pomoga :D
1.przeinstaluj ASPI (http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php )
lub
2.usun wartości Upperfilters i Lowerfilters z klucza
i zrestartuj komputer
mi te rady pomogly moze i tobie pomoga :D
Jeśli to co mówi MarcinX nie pomaga to sciągnij nowe stery, jeśli to nie pomoźe to przeinstaluj windowsa o ile ci tylko windows nie czyta płyt, jeśli nie moźesz przeinstalować windowsa bo nie moźesz uruchomić płyty to rozkręć kompa i posprawdzaj wszystko. Jeśli nie pomoźe rozkręcenie i podociskanie wszystkiego to zanieś kompa do serwisu. A jeśli I TO nie pomoźe to zrzuć kompa ze 4 piętra. :D :)
Spawdź w biosie czy wykrywa napęd.
Moźliwe źe to sprawa mechaniczna,podociskaj taśmy IDE i z zasilacza.
Napęd jest całkiem martwy ?
Tj. czy działa nn. tacka napędu?
Moźliwe źe to sprawa mechaniczna,podociskaj taśmy IDE i z zasilacza.
Napęd jest całkiem martwy ?
Tj. czy działa nn. tacka napędu?
MarcinX:Moźe wpadł do środka obudowy,albo pod stołem :D :D ?
A tak serio.
Odinstaluj napęd w menadźerze urządzen ,zrestartuj kompa, system powinien go wyszukać.
Potwierdzam
Grubs:Wiec pewnego pieknego poranka wlaczylem swoj ultra szybki i wladajacy wielka moca obliczeniowa komputer otworzylem cd–rom , wlozylem plyte cd do srodka po czym zamknalem cd–rom , PLIKNALEM podwojnie "moj komputer" po czym stwierdzilem ze nie posiadam ikony cd–rom, jednak siegnalem pamiecia do dnia poprzedniego i ze 100 procentowo pewnosci stwierdzilem ze wtedy jeszcze takowa ikone posiadalem a przez ta krotka noc nic przy komputerze nie zrobilem , nie pomogl takze gazylion resetow sprawdzanie kabli itp., itd. sam cd–rom chodzi wysuwa sie i wogole lecz ZAPYTUJE gdzie powtarzam GDZIE jest moja ikona ktora poslugiwalem sie aby obejrzec dane na moich roznorakich plytach cd ? Jesli komus tez kiedykolwiek zaginal cd–rom i wie jak go odnalezc prosze o pomoc.
to tez potwierdzam
nie pomoglo
Moźe wpadł do środka obudowy,albo pod stołem :D :D ?
A tak serio.
Odinstaluj napęd w menadźerze urządzen ,zrestartuj kompa, system powinien go wyszukać.
A tak serio.
Strona 1 / 1