zaginione gigabajty
Zakupilem nowy dysk (200gb) jednak po podlaczeniu do kompa w instalatorze win XP wyswietlilo mi jedna partycje 127GB po zainstalowaniu windy w "moj komputer" tez wyswietla 127gb w biosie wykrywa mi 200.1gb wiec mam pytanie: Gdzie jest moje 73.1 GB??!! :( :( :( :cry: :cry:
Odpowiedzi: 10
Tu z kolei w poł kłania się przyklejony w XP temat dotyczący boot.ini
dobra dzieki za pomoc.wszystko juz wiem. szkoda mi tych 15 giga (cale zycie mialem 10) ale moze te 185 mi wystarczy ;) wlasnie przeinstalowalem windowsa porobilem mu partycje jak mi sie podobalo.... a i jeszcze jedno przy wlaczaniu kompa pojawia sie menu wyboru systemu. mozna jakos tym zazadzac? np zmienic czas z 30 s na 5 , zamienic kolejnosci usunac jeden wpis itd?
O tym, źe dysk 200GB ma o ok. 20GB mniej teź juź było – przeliczanie z systemu dziesiętnego na dwójkowy się kłania i .....marketing.
Skoro masz juź windowsa z SP2 to instalator zobaczy cały dysk. Załoźysz jedną partycję – tę na której ma być system . Rozmiar sobie sam dobierz. Resztę zostaw nieprzydzieloną i dopiero po instalacji w zarządzaniu dyskami podziel tę cześć na kolejne.
Gdybyś miał instalowac system bez Sp to postepujesz tak samo – pamiętając tylko o tym źeby ta partycja nie była większa niź 120(137)GB – to dwie wielkości to własnie przykład róznego przleiczania.
Skoro masz juź windowsa z SP2 to instalator zobaczy cały dysk. Załoźysz jedną partycję – tę na której ma być system . Rozmiar sobie sam dobierz. Resztę zostaw nieprzydzieloną i dopiero po instalacji w zarządzaniu dyskami podziel tę cześć na kolejne.
Gdybyś miał instalowac system bez Sp to postepujesz tak samo – pamiętając tylko o tym źeby ta partycja nie była większa niź 120(137)GB – to dwie wielkości to własnie przykład róznego przleiczania.
no faktycznie jest 58.32gb nie przydzielona a gdzzie reszta? mialo byc 200 gb? mniejsza z tym jak podzielic partycje 127 gb na niejsze? podczas instalacji nic nie moglem z tym zrobic czyzbym musial teraz sformatowac dysk?
A w czym miało pomóc ?
Czyźbyś w zarządzaniu dyskami nie zauwazył tych brakujących GB jako przestrzeni nieprzydzielonej ?
O to czy płyta obsługuje ATA133 to nawet pytać śmialości nie mam.
Czyźbyś w zarządzaniu dyskami nie zauwazył tych brakujących GB jako przestrzeni nieprzydzielonej ?
O to czy płyta obsługuje ATA133 to nawet pytać śmialości nie mam.
porobilem co kazali w rejestrze ale nic nie pomoglo :(
Chodzi pewnie o "EnableBigLBA" – jeźeli dalej nie iwesz to .....archiwum zaprasza.
W kwestii tego, źe instalator XP daje wybór systemu plików tylko do 32GB i źe powyźej tej wielkości juź tylko ntfs zostaje teź na forum nie jeden raz było.
W kwestii tego, źe instalator XP daje wybór systemu plików tylko do 32GB i źe powyźej tej wielkości juź tylko ntfs zostaje teź na forum nie jeden raz było.
dodam tez ze podczas formatowania mam tylko opcje "ntfs" zawsze uzywalem systemu fat32
sp2 mam a ten link co mi dales to ni wiem oco w tym chodzi :lol:
sp2 mam a ten link co mi dales to ni wiem oco w tym chodzi :lol:
Brak SP1 lub SP2 lub tego.
http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm
http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm
Strona 1 / 1