Zagadka na święta dla wszystkich – Odszyfrowanie pliku!
Zaszyfrowałam sobie plik, który oczywiści jest w systemie NTFS. Zagadka brzmi. Jak go odszyfrować? Podpowiedź:
– nie działają opcje standardowego zmieniania zabezpeiczeń w menu "własniwości"
Ktoś sprawi mi baredzo miły prezent jakto rozszyfruje..
:lol: [/img]
:lol: [/img]
Odpowiedzi: 16
moźe jeeszcze ktoś ma jakieś pomysły co do tego odszyfrowania.. byłabym wdzięczna
Hansie.. zaszyfrowałam je tak na wszelki wypadek.. my kobiety tak mamy:)
jadzia:i JESZCZE JEDNO WYŚWIETLA MI SIĘ INFORMACJA "UŻYTKOWNIK NIE MA UPRAWNIEŃ DOSTĘPU" – ALE TYLKO JA MAM DOSTĘP W OGÓLE DO TEGO KOMPA
Mnie trochę to dziwi... Skoro tylko ty masz dostęp do kompa to po jakiego grzyba te pliki szyfrowałaś :?: :?: :?:
acha to bardzo przepraszam, ale probowalem:)
sterzq:A ja mam chyba* dobry sposob na twoj problem o ile nik go wczesniej nie podal wejdz na stronke http://xp.net.pl/ tak jest program do odzyskiwania kluczy.
Jeźeli ten : ViewKeys Product Key Editor 1.0 miałeś na myśli to rozczaruję Cię, ale nie o takie klucze chodzi.
OK : nio to lapatologicznie polecimy ;)
Plik xyz – plik klucza
Folder zyx – folder w ktorym sa zaszyfrowane pliczki
1. Przyciskiem Importuj
zaimportuj plik xyz.
2. Na folderze zyx dokonaj czynnosci przejecia na własnosc
Maly suplement do Szyfrowania :
Plik klucza ma rozszerzenie .pfx wiec nie moze byc plikiem Worda, poza tym przy eksportowaniu klucza podaje sie haslo do niego ktorego raczej nie powinnismy zapomniec ;)
Poza tym klucz eksportujemy po zaraz zaszyfrowaniu danych. Jesli wyeksportowalas ten plik "teraz" to nic Ci to nie da :/
Plik xyz – plik klucza
Folder zyx – folder w ktorym sa zaszyfrowane pliczki
1. Przyciskiem Importuj
Panel Sterowania > Opcje Internetowe > zakładka Zawartosc > button Certyfikaty...
[Nowe Okno] zakladka "osobiste"
zaimportuj plik xyz.
2. Na folderze zyx dokonaj czynnosci przejecia na własnosc
PPM > Wlasciwosci > Zaawansowane > zakladka Wlasciciel
Maly suplement do Szyfrowania :
Plik klucza ma rozszerzenie .pfx wiec nie moze byc plikiem Worda, poza tym przy eksportowaniu klucza podaje sie haslo do niego ktorego raczej nie powinnismy zapomniec ;)
Poza tym klucz eksportujemy po zaraz zaszyfrowaniu danych. Jesli wyeksportowalas ten plik "teraz" to nic Ci to nie da :/
Nic się nie stało! Zrobiłąm wszystko krok po kroku (nawet zasa doszłam do tego co to znaczy zaimportować klucz) tylko nie wiem co to znaczy "rzeczone" miejsce. Czy naleźy go zimportować do miejsca w któym znajduje się mój zaszyfrowany plik? nie rozumiem.
A poza tym przejełam plik na własność i nic się nie stało. Nic się nie zmieniło.. ja juź nic nie rozumiem i rycze.. pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki Ostojo Cierpliwości (powienieneś zmienić nick:))
A poza tym przejełam plik na własność i nic się nie stało. Nic się nie zmieniło.. ja juź nic nie rozumiem i rycze.. pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki Ostojo Cierpliwości (powienieneś zmienić nick:))
Skoro tak – zaimportuj ten klucz w rzeczonym miejscu, po czym przejmij prawa wlasnosci floderow (zaawansowane > przejmij na wlasnosc, dodam ze terzeba miec w opcjach folderow odznaczona opcje "Uzyj prostego udostepniania")
Jesli coagle nie wiesz o co biega przeszukaj forum;
keywords: przejmowanie uprawnien, uprawnienia
Jesli coagle nie wiesz o co biega przeszukaj forum;
keywords: przejmowanie uprawnien, uprawnienia
Jest tak drogi brtx: mam wyeksportowany klucz na dyskietc ale nie umiem go uźyć do odszyfrowania danych: Jest to plik Word i za kaźdym razem pojawia mi się wiadomość źe "uzytkownik nie ma uprawnień dostępu" (przykro mi.. jak to zrobić.. ??
Alez jadziu droga, nikt sie nie smieje, bo ta sytuacja jest (dla Ciebie) raczej beznadziejna.
Juz mowie o co dokladnie chodzi z tym certyfikatem:
Otoz – certyfikat – jak to ladnie nazywa windows – to nic innego jak wlasnie ten klucz deszyfrujacy. Jest to maly pliczek (ok 4kb) ktory nalezy zachowac np na dyskietke, zapisac w innej partycji itp. w celu wykorzystania go do dostepu do zaszyfrowanycvh danych np. po reinstalce systemu.
By zapisac klucz deszyfrujacy nalezy wykonac :
Panel Sterowania > Opcje Internetowe > zakładka Zawartosc > button Certyfikaty...
[Nowe Okno] zakladka "osobiste" – tam znajduje sie, jesli masz w systemie zaszyfrowane dane, ow certyfikat (po zaznaczeniu go, w dole powiawia sie podpis – Cel zastosowania certyfikatu – System szyfrowania plikow; certyfikat ten najczesciej jest nazwany tak jak zalogowany user)
Pod spodem buttony Import, Eksport.
Eksport – wiadomo – zapisujemy certyfikat w celu pozniejszego wykorzystania;
Import – sluzy do wgrania certyfikatu, np po reinstalacji systemu, by miec dostep do zaszyfrowanych danych w poprzednim "bycie" OSu.
Podsumowujac : Jesli nie wyeksoprtowalas certyfikatu, nie mozesz go teraz importowac, jesli niemozesz go importowac – zaszyfrowanym danym mowisz – papa.
Juz mowie o co dokladnie chodzi z tym certyfikatem:
Otoz – certyfikat – jak to ladnie nazywa windows – to nic innego jak wlasnie ten klucz deszyfrujacy. Jest to maly pliczek (ok 4kb) ktory nalezy zachowac np na dyskietke, zapisac w innej partycji itp. w celu wykorzystania go do dostepu do zaszyfrowanycvh danych np. po reinstalce systemu.
By zapisac klucz deszyfrujacy nalezy wykonac :
[Nowe Okno] zakladka "osobiste" – tam znajduje sie, jesli masz w systemie zaszyfrowane dane, ow certyfikat (po zaznaczeniu go, w dole powiawia sie podpis – Cel zastosowania certyfikatu – System szyfrowania plikow; certyfikat ten najczesciej jest nazwany tak jak zalogowany user)
Pod spodem buttony Import, Eksport.
Eksport – wiadomo – zapisujemy certyfikat w celu pozniejszego wykorzystania;
Import – sluzy do wgrania certyfikatu, np po reinstalacji systemu, by miec dostep do zaszyfrowanych danych w poprzednim "bycie" OSu.
Podsumowujac : Jesli nie wyeksoprtowalas certyfikatu, nie mozesz go teraz importowac, jesli niemozesz go importowac – zaszyfrowanym danym mowisz – papa.
i JESZCZE JEDNO WYŚWIETLA MI SIĘ INFORMACJA "UŻYTKOWNIK NIE MA UPRAWNIEŃ DOSTĘPU" – ALE TYLKO JA MAM DOSTĘP W OGÓLE DO TEGO KOMPA
Z pewnością byłam trzeźwa! To było tak.. za górami za lasami.. w mieście Stargard:
1. We właściwościach pliku w zakładce "ogólne" wcisnęłąm "zaawansowane"
2.Zaznaczyłam okienko "szyfruj zawartość aby zabezpieczyć dane"
3. Po ponownym uruchomienu komputera dane zaszyfrowane wyśsietliły się za zielono – orawidłowo.
4. Odszyfrowanie: ta sama droga tylko odzanczam okienko "szyfruj zawartość aby zabezpieczyć dane" z tym źe komp pyta się czy zastosować to do folderu całego czy tylko pliku..
5. niechcacy zaznaczyłam źeby tylko odszyfrowanie dotyczyło folderu ale bez plików ze środka (tak wiem mój błąd!)
6. Folder został odszyfrowany ale bez zawtości plików:(
I TO JEST MÓJ PROBLEM.. NIE WYŚWIETLAŁA SIĘ ŻADNE INFO CO DO KLUCZA. SPRAWDZAŁAM W CERTYFIKATACH IMÓJ CERTUFIKAT NIE MA ZGONOŚCI Z CZYMŚ TAM.. NIE WIEM CZY TO MA JAKIEŚ ZNACZENIE ALE ZARAZ TO SPRAWDZE.. MOŻE TRZEBA TO ŚCIĄGNĄĆ
NIE ŚMIEJ SIĘ TYLKO POMÓŻ.. NIE KAŻDY JEST TAKI ZDOLNY ..
1. We właściwościach pliku w zakładce "ogólne" wcisnęłąm "zaawansowane"
2.Zaznaczyłam okienko "szyfruj zawartość aby zabezpieczyć dane"
3. Po ponownym uruchomienu komputera dane zaszyfrowane wyśsietliły się za zielono – orawidłowo.
4. Odszyfrowanie: ta sama droga tylko odzanczam okienko "szyfruj zawartość aby zabezpieczyć dane" z tym źe komp pyta się czy zastosować to do folderu całego czy tylko pliku..
5. niechcacy zaznaczyłam źeby tylko odszyfrowanie dotyczyło folderu ale bez plików ze środka (tak wiem mój błąd!)
6. Folder został odszyfrowany ale bez zawtości plików:(
I TO JEST MÓJ PROBLEM.. NIE WYŚWIETLAŁA SIĘ ŻADNE INFO CO DO KLUCZA. SPRAWDZAŁAM W CERTYFIKATACH IMÓJ CERTUFIKAT NIE MA ZGONOŚCI Z CZYMŚ TAM.. NIE WIEM CZY TO MA JAKIEŚ ZNACZENIE ALE ZARAZ TO SPRAWDZE.. MOŻE TRZEBA TO ŚCIĄGNĄĆ
NIE ŚMIEJ SIĘ TYLKO POMÓŻ.. NIE KAŻDY JEST TAKI ZDOLNY ..
Hehehe, juz dawno sie tak nie usmialem :P
Jadziu – to jest czynnosc swiadoma (tzn zapisywanie tego klucza) wiec jesli nie pamietasz czy to robilas – to albo bylas bardzo nawalona, albo po prostu nie zrobilas tego ;)
Jadziu – to jest czynnosc swiadoma (tzn zapisywanie tego klucza) wiec jesli nie pamietasz czy to robilas – to albo bylas bardzo nawalona, albo po prostu nie zrobilas tego ;)
Jak sprawdzić czy zachowałam klucz deszyfrujący..???
jadzia:Zaszyfrowałam sobie plik, który oczywiści jest w systemie NTFS. Zagadka brzmi. Jak go odszyfrować? Podpowiedź:
:lol:
Jesli nie zachowalas klucza deszyfrujacego – zapomnij o tych danych :)
Wesolych Swiat ;P
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;308421
Strona 1 / 1