Zacinający się komp...

Ten problem był już poruszany, ale w poprzednim wątku nic się nie wyjaśniło, więc zakładam nowy ;] Problem ten występował u mnie już wcześniej, głównie przy grach. Teraz jednak zdarza się zdecydowanie za często i to generalnie przy jednej grze. Tak, tak już przechodzę do sprawy ;] A więc...gram, gram i zacina się obraz tak jak jest i nie odpowiada nic (mysz, klawiatura-jakieś ctrl+alt+del, czy nawet włączenie caps locka ;] -, itd., ale np. cd-rom się wysuwa). Tak czy siak, nie ma innego wyjścia jak restart kompa ;/. Nie wiem czego jest to wina, może karty graf? Gra przy której tak mnie to denerwuje to Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight (Rozsądne wymagania sprzętowe: Procesor Pentium III 550 MHz, 256 MB RAM, karta grafiki 16 MB). Mój sprzęt: Procesor: Pentium III 1 GHz Karta graf.: RADEON 7200 Series Pamięć RAM: 384 MB (128 + 256) Płyta główna: Microstar MS-6309 Sprawdzałem płytę główną Motherboard Monitor'em 5 - i wskazania dotyczące temperatury są..dziwne ;] tj, jeden sensor wskazuje -30 st. C, drugi 77 st. C i trzeci 36 st. C, co więcej są one niezmienne (xD) więc nie ufałbym za bardzo :P, napięcia mniej więcej w normie. Jak to rozwiązać? Albo przynajmniej czego to jest wina? Jeżeli potrzebowalibyście więcej informacji, mówcie :P najlepiej ze wskazówką jak je zdobyć;]

Odpowiedzi: 6

Przetestuj grafike (wez 2 od kumpla). A napiecia ? w IDLEE i STRESS podaj jakie sa. Ogolnie to jaki masz zasilacz?. Moze wejscie AGP jest "usyfione"? PRzeczysc calego kompa. Temp podaj najlepiej graj graj graj i resrt i szybko zlukaj w biosie jakie sa temperatury. Ew. Everestem. Zobacz czy niemasz w BIOSIE opcji ze jak temp przekroczy wartosc graniczna to wymusza restart. Mozliwe ze czujniki Ci padly i komp szaleje. PRzeskanuj na obecnosc szkodnikow w systemie ten MKS online wystarczy :] Testy hymm Memtest + Prime 95 moze tak na cala noc zostawic, niech mecza kompa :]
Ukey
Dodano
01.09.2007 01:07:02
A nie może być wina gierek?np kiepsko napisana gra może się zacinać.powody może być wiele. na jakiej stronie są te gierki? Cy z CD zainstalowałes?
Sfinks
Dodano
21.08.2007 13:47:01
No cóż, można jeszcze spróbować przetestować procka czy aby się za bardzo nie grzeje ([url=http://www.idg.pl/ftp/pc_15126/Primhttp://users.erols.com/chare/elec_pentium.htm linke.95.25.3.html]prime95[/url]). Teraz się przyjrzałem i z tego co napisałeś to masz P III i grzeje się on do 77 stopni. Według mnie to trochę za dużo, spróbuj zdjąć radiator i go przeczyścić, nie zapomnij o zastosowaniu pasty termicznej. Tutaj znalazłem specyfikację procków i możesz sobie sprawdzić jaką temperaturę maksymalną powinien mieć Twój procek. Jak patrzyłem na Pentiumy III to nie powinna przekraczać 70 stopni. Tutaj jest [url=http://users.erols.com/chare/elec_pentium.htm]link[/url] do tej specyfikacji.
pulkownik
Dodano
21.08.2007 13:24:57
  • Kaczmen 01.09.2007 00:38:17

[quote=pulkownik]No cóż, można jeszcze spróbować przetestować procka czy aby się za bardzo nie grzeje (...). Teraz się przyjrzałem i z tego co napisałeś to masz P III i grzeje się on do 77 stopni. Według mnie to trochę za dużo, spróbuj zdjąć radiator i go przeczyścić, nie zapomnij o zastosowaniu pasty termicznej.[/quote] Jak już wspomniałem wskazania MBM są mało wiarygodne, bo się nie zmieniają ;] Zaraz po włączeniu, czy po kilku godzinach pracy jest zawsze taka sama temperatura xD Radiator niedawno czyściłem i też niewiele to dało... Procesor niedługo przetestuję. [quote=Sfinks]A nie może być wina gierek?np kiepsko napisana gra może się zacinać.powody może być wiele. na jakiej stronie są te gierki? Cy z CD zainstalowałes?[/quote] Na pewno nie. Zacina się przy różnych grach jak i nawet programach. Generalnie wtedy gdy grafika jest bardziej obciążona. W normalnych grach instalowanych z płyty, w internecie np. miniclip.com, ostatnio także podczas pracy oglądając pliki CAD'owskie programem TwinView.

30 min. to za mało na testowanie pamięci, przetestuj przynajmniej kilka godzin.
Falek
Dodano
21.08.2007 12:26:22
Dysk testowałem HD Tune'm i błędów nie było. RAM sprawdziłem Memtestem 3.5 (nie tym co sie bootuje z CD, ale jak trzeba to tym też mogę ;]) przez ok. 30 minut nic nie znalazł. Staram się za każdym razem żeby ilośc programów była minimalna, nic zbędnego. Wirusów nie ma. Zacina się bardzo różnie. Czasem od razu po włączeniu, czasem po godzinie gry...Rzadko się zdarza żeby zacięło się dokładnie w tym samym miejscu. Co do sterowników, zainstalowałem najnowsze, odpaliłem grę i co mnie zdziwiło działała ładnie, ale pomyślałem sobie że co będę się cieszył...przed chwilą znów się zacięła (oczywiście nie grałem cały dzień :P, tylko po zainstalowaniu sterowników działała, teraz znów włączyłem i się zacięła...) Generalnie czasem zdarzało się że chodziła długo, ale to wyjątkowo jakoś ;]
Kaczmen
Dodano
21.08.2007 01:14:48
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to może być wina pamięci albo dysku. Spróbuj przetestować RAM memtestem i sprawdź dysk czy nie ma badów. Napisz też czy gra zacina się za każdym razem w tym samym miejscu, czy po jakimś określonym czasie. Przeskanuj kompa antywirusem. To że masz więcej ramu niż jest w wymaganiach to nic nie znaczy, zalezy ile programów w tle u Ciebie działa. Spróbuj tez zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej. Pozdrawiam
pulkownik
Dodano
20.08.2007 13:30:23
Kaczmen
Dodano:
19.08.2007 23:34:51
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1