Zablokowany norton,ctrl+alt+del i msconfig

Nie wiem co sie stalo. Odeszlem od komputera na godzinke .. wracam norton wylaczony. Nie da sie wlaczyc. Daje C+a+d i okinekno samo sie wylacza. Tak tez jest z msconfig. Co to moze byc ? Gdy mam wizje formatowania dysku zle mi sie robi :/

Odpowiedzi: 3

Nawet nie bylo potrzeby komplikowania sobie tak zycia :) poradzilem sobie. Ale i tak dzieki. Poprostu wystarczylo ruszyc glowa zamiast zamiecac forum.

Zrobilem kopie taskmgr oraz msconfiga i zmienilem nazwy. Wylaczylem trojany. Zabilem procesy i gdy system byl juz sprawny przeskanowalem dokladnie AVem.

To tak dla potomnych
Dzon
Dodano
06.08.2004 04:11:58
Dzon po koleji :

Typowy obiaw infekcji polegającej na wyłączeniu silnika AV i kluczowych aplikacji systemu.

Przekanuj system skanerem on line np. ( RAV albo Panda – zaznacz heurustykę i wykrywanie trojanów ),

Wyłącz przywracanie systemu,
i uruchom PC w trybie arawyjnym,
Sprawdz procesy i zakoncz te które skaner wykrył jako zainfekowane,
Wyszukaj pliki które były zainfekowane ( zaznaczając ukryte ) i je usuń,
Jeśli będzie problem z usunięciem jakiegoś pliku to usuń za pomocą konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej poleceniem del sciezka,
Sprawdz takźe czy masz moźliwośc uruchomienia edytora rejestru jeśli tak usuń odwołania do plików które zostały zainfekowane z wszystkich kluczy Run,
Jeśli rejestr został zablokowany to moźesz go odblokować za pomocą gpedit.msc.
Jeśli sobie nie poradzisz uźyć moźesz programu o nazwie Hijack This, zanalizować log i posprzątać po infekcji.
Gdy będziesz miał problem z analizą to pomoźemy.

Po usunięciu infekcji moźe się zdarzyć źe trzeba będzie naprawiać pliki które zostały uszkodzone.

Co do formatowania to nie widzę takiej potrzeby.
McScr@by
Dodano
06.08.2004 03:42:12
lepiej zrob to jak najszybciej dopuki masz jeszcze wladze nad kompem... (to jest wirus lub trojan..., bardzo szkodliwy jesli wylacza owe POTRZEBNE rzeczy)
special
Dodano
06.08.2004 02:53:38
Dzon
Dodano:
06.08.2004 02:19:32
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1