Zabezpiecznie kompa !!! help pls

Mam pytanie jak najlepiej zabezpiczyc kompa przed hackerami ?? jakimi programami ?? byle nie Firewall !! bo po nim komp mi sie wali a po drugie nie lubie... go...
help pls

Odpowiedzi: 20

heh dzisiaj wlsnie sposterzeglem ze zone jest do (_|_) – mojej siostry chlopak ( nie lamer – moge powiedziec ze –pro) wlamal sie na moj komp , odczytal nawet haselko netowe na dialog do mojego komp (i netu przez ktory dialog ise lacze modemowo) i doczytal moja cala baze z kontaktami gg , moja zawartosc dysku itp iid , wlanie wrocilem z male popijawi i mi sie wygadal ze to on zrobil , wiec pewnie mnie niedlugo nauczy , tylko pod warunkiem ze zainstaluje sobie win 95 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: – serio mowie – powaga 100% – on to mi zrobil wlasnie spod tego systemu – poprawki sobie sam wgral – swoje ........heehehehe jestem ciekaw jak on to robi ,ze nawet zonealarm nie zabrzeczal
B3T0N
Dodano
20.01.2003 00:50:49
roadrunner:
lepiej nis2003, bo [o ile sie nie myle] nis to pakiet antyvir + firewall

Zgadza się. Do tego dochodzi jeszcze Privacy Control, Ad Blocking, Spam Alert i Parental Control.
Sobol
Dodano
20.01.2003 00:40:00
lepiej nis2003, bo [o ile sie nie myle] nis to pakiet antyvir + firewall
roadrunner
Dodano
20.01.2003 00:34:03
no wlasnie mam i to i to, tzn NIS 2003 i NPF2002. Co lepiej zainstalowac i czym to sie rozni (oprocz nazwy i daty oczywiscie) ?
The_judge
Dodano
20.01.2003 00:30:06
The_judge:
Bo jakos tak kiedys (tylko to byly bardzo zamierzchle czasy) wyczytalem ze ZoneA jest najlepszy i tak od tamtej pory pozostalem przy nim. Po przeczytaniu twojego postu zaczalem sie zastanawiac, a ze wala mi sie na dysku ten Norton PF2002 to tym bardziej mysle o zmianie firewall'a. Tylko potrzebuje jakiejs recenzji firewalli...

Kiedyś podwinął mi się pod łapę ranking firewalli z Chipa. Wygrał oczywiście NPF, natomiast Zone Alarm wypadł bardzo niekorzystnie.

Sam uźywam NIS2003 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Sobol
Dodano
20.01.2003 00:27:22
Lezio,ty wierzysz w komiksy? Kabel i kabel.A jak pogadamy,co?
Rankingi są.Wejdz w google i poszukaj.Cały świat uwaźa NPF za Rollys Royce`a.
Stroną z rankingami jest Centrum XP Forum.Tu są sami najlepsi w Polsce Fachowcy.I tego się trzymaj.
Powodzenia. :lol:
tire
Dodano
19.01.2003 22:50:53
Lezio,ty wierzysz w komiksy? Kabel i kabel.A jak pogadamy,co?
Rankingi są.Wejdz w google i poszukaj.Cały świat uwaźa NPF za Rollys Royce`a.
Stroną z rankingami jest Centrum XP Forum.Tu są sami najlepsi w Polsce Fachowcy.I tego się trzymaj.
Powodzenia. :lol:
tire
Dodano
19.01.2003 22:50:53
Skuteczne, lecz zbyt drastyczne.
SLAY3R
Dodano
19.01.2003 22:18:14
Na chacerów jest tylko jeden sprawdzony sposób: odciąć se kabelek od neta :)
Lezio111
Dodano
19.01.2003 22:17:14
jest jakas strona z rankingiem tych firewali czy cos? Bo jakos tak kiedys (tylko to byly bardzo zamierzchle czasy) wyczytalem ze ZoneA jest najlepszy i tak od tamtej pory pozostalem przy nim. Po przeczytaniu twojego postu zaczalem sie zastanawiac, a ze wala mi sie na dysku ten Norton PF2002 to tym bardziej mysle o zmianie firewall'a. Tylko potrzebuje jakiejs recenzji firewalli...
The_judge
Dodano
19.01.2003 21:28:45
Wypowiem krótko swoje zdanie na ww tematy.NIESTETY
nie ma zabezpieczeń pko wysokiej klasy Fachowcom !!
Dowód: wejście do sys Pentagonu.
Polecam ze wszech miar Nortona.Długo NIc......Później ZoneAlarm Pro.
Później – NIC.
Pozdrawiam. 8)
tire
Dodano
19.01.2003 21:18:10
Bardzo interesująca dyskusja.
Jeźeli mówimy hacer–mamy na myśli fachowiec.
Jak mniemam,dla tych ludzi nie ma zabezpieczeń nie do przebrnięcia.Ale nikt o zdrowych zmysłach nie będzie atakował twojego kompa,bo mu się to nie opłaca.Moźe to robić cracer!Podrzuci coś[np.Blazer5].Skasuje,ukradnie.Ale,czy ty masz coś wartościowego,hmmm???
ZoneAlarm juź dawno został dość dobrze rozpracowany.Dlatego powstają ciurkiem nowe wersje.
Więc nie ma bezpiecznych firewalli? Są w miarę bezpieczne > tylko Norton PF.Dobrym PF jest Kerio PF
http://www.kerio.com Oraz po polsku!!! http://www.kerio.tk
Jest to program bezpłatny dla domowych zastosowań.
Ale prócz PF musisz mieć właściwy antywirus.
Wybór wszystkiego [j.w.] jest dość duźy na http://www.antywirus.note.pl
I jeszcze jedno.Jakikolwiek firewall zawsze będzie
zwalniał komputer.Bo wymusza to jego opiekuńczość.
Norton jest kombajnem który wszystko analizuje ale teź i chroni.Spowalnia o 1/4 do 1/3.
Bez spowolnień działa Kerio PF,Tiny PF,Outpost PF.Ale gdzie im do NORTONA!!!!!!!!!
Poza tym,poczytaj sobie o aware i spyware.To gówno takźe zablokuje ci kompa,np.Gator,Other,Ruum.itp.Są to tzw.szpiedzy kontrolujący twój ruch w Internecie,hasła kont pocztowych,treść poczty,czytane reklamy i pracę....
http://www.lavasoft.com
No, a fajne programy znajdziesz na http://www.infojama.pl lub http://software.hoga.pl
A dla ciała w www.digitaldiaries.com
albo www.heavy.com/natacha
>>czysta on–line kamera w domu z gołą panienką.
W razie korzystania tylko z "fabrycznego fireawalla" w XP – grozi totalna infekcja.Piśmiennictwo fachowe zabezpieczeń komputerowych jest zawalone krytyką dziurawego XP i opóźnionych poprawek.Są juź poprawki do SP1, a będą poprawki do poprawek do SP1 XP i IE6 oraz OEx.Mało tego,wersje angielskojęzyczne uklazują się duźo szybciej niź np.polskojęzyczne.

Pozdrawiam 8)
tire
Dodano
19.12.2002 20:00:29
heheh ftp–ów nie lubie :) znasz jakies fajne jeszcze programy do xp ??
BUBI
Dodano
18.12.2002 21:50:45
Lepiej poszukać serwerów ftp, ale ja niestety nie znam adresów takowych.
SLAY3R
Dodano
18.12.2002 21:45:54
wiem ale dlugo to trwa... jak sciagam ze stron to zazwyczaj mam transfer 80 kbs :) dlatego pytam o stronki
BUBI
Dodano
18.12.2002 21:44:31
Filmy najlepiej ciągnąć przez jeden z programów typu p2p: kazaa lite, direct connect, e–donkey, moźna tam znaleź takze gry.
SLAY3R
Dodano
18.12.2002 21:41:19
no tak... dla hackera nic trudnego :(((
:roll: :idea: ZNACIE JAKIES STRONY Z GRAMI LUB FILMAMI DIVX ??
BUBI
Dodano
18.12.2002 21:36:53
Napewno jakieś tam zabezpieczenia mają, ale najbardziej trzeba się wystrzegać tych podłączonych do kablówki.
SLAY3R
Dodano
18.12.2002 21:33:16
wpadl do mnie sasiad i on sadzie ze jak mam internet przez kablówke to hackerzy mi nie groza bo (Aster City Net) ma swoje zabezpieczenia ?? jest to mozliwe ??
BUBI
Dodano
18.12.2002 21:30:40
Doladnie. Nie ma go a jest. To jest bardzo duźa zaleta :)
Lezio111
Dodano
18.12.2002 21:27:49
BUBI
Dodano:
18.12.2002 18:21:17
Komentarzy:
20
Strona 3 / 4