Zabezpieczenie przed zapisem - padł kontroler fdd?
Witam!
Mam problem, mogłoby się wydawac banalny... Otóż nie mam możliwości zapisania, ani usunięcia niczego z dyskietki. Powodem jest ochrona przed zapisem, tylko że dyskietka jest w porządku (nie ta jedna - sprawdzałem kilka), stacja też jest wpełni sprawna (sprawdzone), a problem się pojawia zarówno w Win98, jak i w DOSie (winne jest to samo przerwanie). Odczyt z każdej dyskietki jest poprawny, natomiast nie można nic na niej zapisać. W BIOSie też raczej nie ma nic namieszanego, więc podejżewam koltroler fdd na płycie, ale może rozwiązanie jest dużo prostsze (czyt. tańsze)? Jutro sprawdzę jeszcze co się dzieje pod knoppixem, ale podejżewam, że nic nowego się nie stanie.
Z góry dziękuję za info!
Mam problem, mogłoby się wydawac banalny... Otóż nie mam możliwości zapisania, ani usunięcia niczego z dyskietki. Powodem jest ochrona przed zapisem, tylko że dyskietka jest w porządku (nie ta jedna - sprawdzałem kilka), stacja też jest wpełni sprawna (sprawdzone), a problem się pojawia zarówno w Win98, jak i w DOSie (winne jest to samo przerwanie). Odczyt z każdej dyskietki jest poprawny, natomiast nie można nic na niej zapisać. W BIOSie też raczej nie ma nic namieszanego, więc podejżewam koltroler fdd na płycie, ale może rozwiązanie jest dużo prostsze (czyt. tańsze)? Jutro sprawdzę jeszcze co się dzieje pod knoppixem, ale podejżewam, że nic nowego się nie stanie.
Z góry dziękuję za info!
Odpowiedzi: 1
Przesuń "gumkę".
Strona 1 / 1
Hmmm, tak jak pisałem rozwiązanie nie jest aż tak proste... z dyskietkami jest wszystko ok, "okienko" też (dyskietki działają normalnie w innym komputerze), więc problem polega raczej na czymś innym.<br>
Bios i opcja Floppy Disk Acces Control przestaw z <b>Read only na R/W</b> i zapisz bios Save.<br><br>Pomoc książka do płyty głównej.<br><br><br>
To też jest OK, a właściwie to nie ma w BIOSie opcji dotyczącej konfiguracji floppa (poza standardową do ustawienia rodzaju napędu), więc powinno działać, poza tym problem pojawił się właściwie z dnia na dzień. Książki do płyty nie mam, bo to stary komp, jeszcze z win98, a płyta jakaś IBMa. Ale dzięki za info!<br>