Zabezpieczenie konta poprze haslo – po kilku minutach
Witam
Co nalezy zrobic zeby np po okolo 10 minutach nieobecnosci Windows Xp przelaczal sie samoczynnie do trybu logowania tzn pokazywalo sie okienko startowe utykownika by mozna bylo wpisac haslo
Normalnie to wciska sie klawisze WIn+L i mamy ale ja chcialbym aby to odbywalo sie samoczynnie po okeslonym czasie
jezeli ktos moze mi pomoc – z gory dziekuje
Nejlepiej aby to okienko oraz tlo – do wyspisywania haslo bylo identycznej ka przy logowaniu sie na dane konto
PS Pracuje na koncie administratora jezeli byloby to potrzebne komus
Co nalezy zrobic zeby np po okolo 10 minutach nieobecnosci Windows Xp przelaczal sie samoczynnie do trybu logowania tzn pokazywalo sie okienko startowe utykownika by mozna bylo wpisac haslo
Normalnie to wciska sie klawisze WIn+L i mamy ale ja chcialbym aby to odbywalo sie samoczynnie po okeslonym czasie
jezeli ktos moze mi pomoc – z gory dziekuje
Nejlepiej aby to okienko oraz tlo – do wyspisywania haslo bylo identycznej ka przy logowaniu sie na dane konto
PS Pracuje na koncie administratora jezeli byloby to potrzebne komus
Odpowiedzi: 14
Dziwne ze sprawa domeny miala na to wplyw. I to jeszcze "zmiana hasla".
Prosze bardzo.
Prosze bardzo.
EL NINO:Sprawdz czy pomoze:marco132:gdy chce ponownie wejść na swoje (jak równieź to drugie), to niestety muszę podać hasło! Jak mam podać hasło, którego nie mam?
– z Panelu sterowania przez Narzedzia administracyjne do Ustawien zabezpieczen lokalnych, a tam w Zasadach lokalnych, w Opcjach zabezpieczen poszukaj "Konta: ogranicz uzywanie pustych hasel przez konta lokalne...". Ustaw na "Wylaczony".
niestety, włączyłem tą opcję, i to samo :/
Nadal trzeba podać hasło.
Ale wszedłem w te miejsce gdzie mówiłeś i miałem tam taką opcję: "Kontroler domeny: odrzucaj zmiany hasła konta komputera" – była zaznaczona opcja "niezdefiniowany", a za zaznaczyłem na "włączony", i jak narazie, raz wchodziłem, i nie potrzeba było hasełka, ale jeszcze zobaczymy jak to będzie.
Czy tak, czy siak, chciałem Ci bardzo podziękować za nową myśl, i pozdrowić Cię gorąco!
Sprawdz czy pomoze:marco132:gdy chce ponownie wejść na swoje (jak równieź to drugie), to niestety muszę podać hasło! Jak mam podać hasło, którego nie mam?
– z Panelu sterowania przez Narzedzia administracyjne do Ustawien zabezpieczen lokalnych, a tam w Zasadach lokalnych, w Opcjach zabezpieczen poszukaj "Konta: ogranicz uzywanie pustych hasel przez konta lokalne...". Ustaw na "Wylaczony".
wiec ja sie przypomne
moze ktos zna jakies mozliwosci aby po uplywie np 10minut bezczynnosci komputer sie wylogowal – taka mozliwosc jest gdy komputer jest w domenie i domena to wymusza
Chcialbym aby takie cos bylo w komputerze domowym (bez domeny)
moze ktos zna jakies mozliwosci aby po uplywie np 10minut bezczynnosci komputer sie wylogowal – taka mozliwosc jest gdy komputer jest w domenie i domena to wymusza
Chcialbym aby takie cos bylo w komputerze domowym (bez domeny)
Siemka.
Mam bardzo nietypowy problem.
Posiadam kompa z winem XP Professional, w którym mam podział na konta uźytkowników.
Jak to zazwyczaj bywa, po 10 minutach nieuźywania maszyny, system "usypia" się, i po ponownym rozruchu myszką, lub dowolnym klawiszem klawiarury, pojawia się niebieskie tło z kontami na komputerze (tak jak przy włączaniu).
Żadne konto nie posiada hasła, poprostu po kliknięciu myszką włącza się wybrane konto.
Tylko niestety ja mam tak, źe gdy chce ponownie wejść na swoje (jak równieź to drugie), to niestety muszę podać hasło! Jak mam podać hasło, którego nie mam?
Czy to wina jakiegoś złośliwego kodu?
Aby ponownie mieć moźliwość wejścia na wybrane konto, muszę restartować komputer, i wtedy mogę wejść normalnie (bez hasła), lecz jak juź się komputer "uśpi", to niestety historia się powtarza:/
Jeśli to wina jakiegoś wirusa (bo nie mam pojęcia czy są wirusy które mają za zadanie robić takie niemiłe psikusy), to oprócz zalecenia przeskanowania dysku, prosiłbym o jakieś wskazówki które mogą mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Narazie zastosowałem półśrodek, tzn. w ustawieniach wygaszacza odznaczyłem tak, źe po rozruchu odrazu jestem na koncie które było ostatnio uźywane, lecz jednak gdy chcę się przelogować, to znowu mam podać hasło :/ Co nie wpiszę, to jest błędne :/
Kombinowałem równieź przy opcju "monitowanie o podanie hasła..." ale równieź bez skutku :/
Pozdrawiam i dziękuję z góry, za zainteresowanie tematem
Mam bardzo nietypowy problem.
Posiadam kompa z winem XP Professional, w którym mam podział na konta uźytkowników.
Jak to zazwyczaj bywa, po 10 minutach nieuźywania maszyny, system "usypia" się, i po ponownym rozruchu myszką, lub dowolnym klawiszem klawiarury, pojawia się niebieskie tło z kontami na komputerze (tak jak przy włączaniu).
Żadne konto nie posiada hasła, poprostu po kliknięciu myszką włącza się wybrane konto.
Tylko niestety ja mam tak, źe gdy chce ponownie wejść na swoje (jak równieź to drugie), to niestety muszę podać hasło! Jak mam podać hasło, którego nie mam?
Czy to wina jakiegoś złośliwego kodu?
Aby ponownie mieć moźliwość wejścia na wybrane konto, muszę restartować komputer, i wtedy mogę wejść normalnie (bez hasła), lecz jak juź się komputer "uśpi", to niestety historia się powtarza:/
Jeśli to wina jakiegoś wirusa (bo nie mam pojęcia czy są wirusy które mają za zadanie robić takie niemiłe psikusy), to oprócz zalecenia przeskanowania dysku, prosiłbym o jakieś wskazówki które mogą mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Narazie zastosowałem półśrodek, tzn. w ustawieniach wygaszacza odznaczyłem tak, źe po rozruchu odrazu jestem na koncie które było ostatnio uźywane, lecz jednak gdy chcę się przelogować, to znowu mam podać hasło :/ Co nie wpiszę, to jest błędne :/
Kombinowałem równieź przy opcju "monitowanie o podanie hasła..." ale równieź bez skutku :/
Pozdrawiam i dziękuję z góry, za zainteresowanie tematem
vall:[b][color=red][size=12]kliknij na pulpicie prawym klawiszem myszy –> właściwości –> wygaszacz ekranu –> zaznacz funkcję "po wznowieniu wyświetl ekran powitalny".
[color=black]Powinno wystarczyć.
Wystrcza tylko gdy rusza myszka to zamiast tla powitanlego z ikonko mego konta i polem na haslo pojawia sie posrtokacikc z ktore mam wpisac haselko ( tzw ubozsza wersja logowania sie )
[b][color=red][size=12]kliknij na pulpicie prawym klawiszem myszy –> właściwości –> wygaszacz ekranu –> zaznacz funkcję "po wznowieniu wyświetl ekran powitalny".
Zobacz ten temat – sytuacja odwrotna http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=11850
Yoda:W opcjach bezpieczeństwa kazać mu źądać wciskania alt+ctrl+del przy logowaniu a potem to, co opisał EL NINO – pulpit znika (widać owszem tapetę, ale nie odpalone programy etc)
Tak działało to w w2k, nie wiem jak w XP zadziała.
Pozdrawiam.
Ale ja nie chcem wciskac tych klawiszy podczas logowania – ja poprostu chcem ze jak rusza myszka w czasie wygasza ekranu to zeby pojawilo mi sie plansza logowania gdzie bede mogl wpisac haslo –plansza logowania musi byc taka jak podczas startu komputera
W opcjach bezpieczeństwa kazać mu źądać wciskania alt+ctrl+del przy logowaniu a potem to, co opisał EL NINO – pulpit znika (widać owszem tapetę, ale nie odpalone programy etc)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Gagman:Ustaw przechodzenie w stan wstrzymania po 10 min.
Włącz teź "monituj o podanie hasła wznawiając pracę komputera po stanie wstrzymania".
Ale ja nie hce aby mi sie on wylaczal – chcem aby po paru minutach gdy ne ma mnie przy kompie on sie wylogowywal i zeby znowu wejsc trze ba poznac haslo
Twoja koncepcja jest dobra tylko w tym czasie wsztrzymania wszytskie programy przestaja dzialac ktore dzialaja w tle a to zle
Ustaw przechodzenie w stan wstrzymania po 10 min.
Włącz teź "monituj o podanie hasła wznawiając pracę komputera po stanie wstrzymania".
EL NINO:Szukales w ustawieniach wygaszacza ?
Tak – tylko wtedy pojawia sie takie malo okienko na tle pilputi a mi chodzi o takie cos jak sie wybiera konto i loguje sie na niego podczas startu systemu
Szukales w ustawieniach wygaszacza ?
Strona 1 / 1