Zabezpieczenia folderów

Witam. Chciałbym uczynić folder "my documents" niedostępnym dla konta z ograniczeniami. Konto admina nazywa się "root" natomiast konto z ograniczeniami ma nazwę "User". Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu. Próbowałem grupę "uźytkownicy" i wyskoczyło mi okienko, źe jeśli jeden uźytkownik znajduje się w kilku grupach to tam teź nie będzie miał dostępu.. No i zablokowałem dostęp adminowi i musiałem zmieniać właściciela, źeby wrócić uprawnienia. Nie wiem gdzie sprawdzić który uźytkownik w której jest grupie. Mam kilka takich folderów do których chciałbym "Userowi" zablokować dostęp. Dołączam obrazek, na którym widać zakładke zabezpieczenia folderu "my documents". Będę wdzięczny za pomoc. Pozdro

Odpowiedzi: 6

Opisów w sieci sporo np. http://studianet.pl/so_1_izk/winxp/rodzialy.htm dział Administracja kont
w84u
Dodano
19.02.2006 18:47:21
No to właśnie z czyjąś pomocą chętnie się zorientuję :o
pesky
Dodano
19.02.2006 18:23:49
pesky:
Czy są tu jakieś niepotrzebne grupy, które tylko przeszkadzają lub ich się nie uźywa i moźna je skasować?

W grupie "Administratorzy" jest "Administrator" i "root". Czy nie wystaczy jeśli będzie tam tylko moje konto administratora "root" po co tam drugie o nazwie "Administrator?
Lepiej nie ruszaj, jak sie nie orientujesz.
damiancore
Dodano
18.02.2006 14:55:47
sh@dow dzięki, zrobiłem jak napisałeś i poskutkowało.

damiancorenie wiem czemu nie mogłem dodać załącznika więc wrzuce pomniejszony zrzut na którym widać grupy i mam tutaj pare pytań.

Czy są tu jakieś niepotrzebne grupy, które tylko przeszkadzają lub ich się nie uźywa i moźna je skasować?

Widać właściwości grupy "Uźytkownicy" nie wiem co to są za członkowie w ogóle "ZARZADZANIE NT...." to w ogóle jest przydatne?

W grupie "Administratorzy" jest "Administrator" i "root". Czy nie wystaczy jeśli będzie tam tylko moje konto administratora "root" po co tam drugie o nazwie "Administrator?

PS.
Mógłbym Cie prosic o usunięcie z Avatar'u tego brzydkiego wyraźenia?

Wziąłeś to wyraźenie do siebie? Troche poczucia humoru ;)
pesky
Dodano
18.02.2006 13:57:46
Witam na forum!
pesky:
Nie wiem gdzie sprawdzić który uźytkownik w której jest grupie
W Zarządzaniu Komputerem.

pesky:
Mam kilka takich folderów do których chciałbym "Userowi" zablokować dostęp.
Jeźeli chcesz zablokowac dostęp "Userowi" to na zakładce "urzytkownicy" klikasz "odmów" poźądanej odmowy do foldery. Moźe to byc samo wyświetlanie, bądź cały dostep mozesz odmówic.

pesky:
Chciałbym uczynić folder "my documents" niedostępnym dla konta z ograniczeniami. Konto admina nazywa się "root" natomiast konto z ograniczeniami ma nazwę "User". Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu
Czyli ty masz konto administrator i chcesz odmówić oglądania go uźytkownikowi ograniczonemu? to nie musisz nic zmieniać, tak jest standardowo.

pesky:
Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu
Nigdy nie odmawiaj czegokolwiek koncie o uprawnieniach administratora. Jeźeli ma to być zwykły uźytkownik to juz pisłem. Pamietaj aby sprawdzić czy jest on w danej grupie.

Moźesz tę utworzyc odpowiednie grupy i całym grupom nadawac prawa bądź dostępu bądź odmowy.

Jak cos mało jasno/ściśle napisałem – pytaj aź sie uda

PS.
Mógłbym Cie prosic o usunięcie z Avatar'u tego brzydkiego wyraźenia?
damiancore
Dodano
18.02.2006 12:15:56
Moźesz dodać do listy User i odebrać prawa (Dodaj–>Zaawansowane–>Znajdź teraz Wybierasz Usera i odbierasz prawa.
Jak masz ustawioną grupę Wszyscy?
A userow sprawdzić w panelu sterowania –> narzedzia administracyjne–>urzytkownicy i grupy lokalne–>grupy
sh@dow
Dodano
18.02.2006 12:07:06
pesky
Dodano:
18.02.2006 11:37:09
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1