Zabezpieczenia folderów
Witam. Chciałbym uczynić folder "my documents" niedostępnym dla konta z ograniczeniami. Konto admina nazywa się "root" natomiast konto z ograniczeniami ma nazwę "User". Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu. Próbowałem grupę "uźytkownicy" i wyskoczyło mi okienko, źe jeśli jeden uźytkownik znajduje się w kilku grupach to tam teź nie będzie miał dostępu.. No i zablokowałem dostęp adminowi i musiałem zmieniać właściciela, źeby wrócić uprawnienia. Nie wiem gdzie sprawdzić który uźytkownik w której jest grupie. Mam kilka takich folderów do których chciałbym "Userowi" zablokować dostęp. Dołączam obrazek, na którym widać zakładke zabezpieczenia folderu "my documents". Będę wdzięczny za pomoc. Pozdro
Odpowiedzi: 6
Opisów w sieci sporo np. http://studianet.pl/so_1_izk/winxp/rodzialy.htm dział Administracja kont
No to właśnie z czyjąś pomocą chętnie się zorientuję :o
Lepiej nie ruszaj, jak sie nie orientujesz.pesky:Czy są tu jakieś niepotrzebne grupy, które tylko przeszkadzają lub ich się nie uźywa i moźna je skasować?
W grupie "Administratorzy" jest "Administrator" i "root". Czy nie wystaczy jeśli będzie tam tylko moje konto administratora "root" po co tam drugie o nazwie "Administrator?
sh@dow dzięki, zrobiłem jak napisałeś i poskutkowało.
damiancorenie wiem czemu nie mogłem dodać załącznika więc wrzuce pomniejszony zrzut na którym widać grupy i mam tutaj pare pytań.
Czy są tu jakieś niepotrzebne grupy, które tylko przeszkadzają lub ich się nie uźywa i moźna je skasować?
Widać właściwości grupy "Uźytkownicy" nie wiem co to są za członkowie w ogóle "ZARZADZANIE NT...." to w ogóle jest przydatne?
W grupie "Administratorzy" jest "Administrator" i "root". Czy nie wystaczy jeśli będzie tam tylko moje konto administratora "root" po co tam drugie o nazwie "Administrator?
Wziąłeś to wyraźenie do siebie? Troche poczucia humoru ;)
damiancorenie wiem czemu nie mogłem dodać załącznika więc wrzuce pomniejszony zrzut na którym widać grupy i mam tutaj pare pytań.
Czy są tu jakieś niepotrzebne grupy, które tylko przeszkadzają lub ich się nie uźywa i moźna je skasować?
Widać właściwości grupy "Uźytkownicy" nie wiem co to są za członkowie w ogóle "ZARZADZANIE NT...." to w ogóle jest przydatne?
PS.
Mógłbym Cie prosic o usunięcie z Avatar'u tego brzydkiego wyraźenia?
Wziąłeś to wyraźenie do siebie? Troche poczucia humoru ;)
Witam na forum!
Moźesz tę utworzyc odpowiednie grupy i całym grupom nadawac prawa bądź dostępu bądź odmowy.
Jak cos mało jasno/ściśle napisałem – pytaj aź sie uda
PS.
W Zarządzaniu Komputerem.pesky:Nie wiem gdzie sprawdzić który uźytkownik w której jest grupie
Jeźeli chcesz zablokowac dostęp "Userowi" to na zakładce "urzytkownicy" klikasz "odmów" poźądanej odmowy do foldery. Moźe to byc samo wyświetlanie, bądź cały dostep mozesz odmówic.pesky:Mam kilka takich folderów do których chciałbym "Userowi" zablokować dostęp.
Czyli ty masz konto administrator i chcesz odmówić oglądania go uźytkownikowi ograniczonemu? to nie musisz nic zmieniać, tak jest standardowo.pesky:Chciałbym uczynić folder "my documents" niedostępnym dla konta z ograniczeniami. Konto admina nazywa się "root" natomiast konto z ograniczeniami ma nazwę "User". Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu
Nigdy nie odmawiaj czegokolwiek koncie o uprawnieniach administratora. Jeźeli ma to być zwykły uźytkownik to juz pisłem. Pamietaj aby sprawdzić czy jest on w danej grupie.pesky:Nie wiem, której grupie mam odmówić dostępu
Moźesz tę utworzyc odpowiednie grupy i całym grupom nadawac prawa bądź dostępu bądź odmowy.
Jak cos mało jasno/ściśle napisałem – pytaj aź sie uda
PS.
Moźesz dodać do listy User i odebrać prawa (Dodaj–>Zaawansowane–>Znajdź teraz Wybierasz Usera i odbierasz prawa.
Jak masz ustawioną grupę Wszyscy?
A userow sprawdzić w panelu sterowania –> narzedzia administracyjne–>urzytkownicy i grupy lokalne–>grupy
Jak masz ustawioną grupę Wszyscy?
A userow sprawdzić w panelu sterowania –> narzedzia administracyjne–>urzytkownicy i grupy lokalne–>grupy
Strona 1 / 1