Zabepieczenie hasłami i widocznosc katalogów
Witam!
Mam dwa konta admina na HomeXp
Przy ustawianiu konta na hasło system zapytał się czy chce aby dane były niedostępnę dla nnych uźytkowników? wybrałem tak. Finał był taki ze z
drugiego konta admina nie mogłem podejrzec plików pierwszego. Gdy chciałem zrobić to samo dla drugiego konta, załoźyłem hasło dla drugiego admina i juź niestety komp. nie pytał o nie moźność podglądania plikow przez innego uźytkownika.
Zalezy mi na tym aby dwoch uzytkowników miało zasoby nie widziane na wzajem.
Czy mozna cos z tym zrobic aby dzialalo tak samo na dwóch kontach adminowych
a nie tylko jednym?
Pozdrawiam
Piotr
Mam dwa konta admina na HomeXp
Przy ustawianiu konta na hasło system zapytał się czy chce aby dane były niedostępnę dla nnych uźytkowników? wybrałem tak. Finał był taki ze z
drugiego konta admina nie mogłem podejrzec plików pierwszego. Gdy chciałem zrobić to samo dla drugiego konta, załoźyłem hasło dla drugiego admina i juź niestety komp. nie pytał o nie moźność podglądania plikow przez innego uźytkownika.
Zalezy mi na tym aby dwoch uzytkowników miało zasoby nie widziane na wzajem.
Czy mozna cos z tym zrobic aby dzialalo tak samo na dwóch kontach adminowych
a nie tylko jednym?
Pozdrawiam
Piotr
Odpowiedzi: 3
akurat na Home XP jest troche gorzej niz na Prof XP
zeczywiscie w panelu sterowania nalezy w opcjach folderow zmienic opcje formy udostepniania ale przypuszczam ze i tak to nie rozwiaze problemu
uruchom Home XP w trybie awaryjnym a w menu wlasciwosci katalogu zobaczysz cudo ktorego nie widac z poziomu normalego
i tu mozesz udostepniac i robic takie manewry jak w win XP prof
ale te funkcje sa dostepne tylko z TRYBU AWARYJNEGO
jest tez i na to rozwiazanie sciagnij sobie Service Packa ver4 do Win NT4
i rozpakuj nie instaluj bo skrzaczysz Wina
i tam sa dostepne narzedzia do udostepniania bedziesz mial takie same mozliwosci jak w WinXP prof
lcznie z zastrzezeniem
ale nie wiem czy o to dokladnie chodzilo
a moze chodzilo ci o to ze admin ma katalog prywatny
jak sie zalogujesz na danym koncie t wejdz do katalogu dokument and............. i kliknij prawym klawiszem na swoim katalogu i w menu bedzie opcja tworz ten kataog prywatnym czy cos takiego
a kazdy uzytkownik tak moze zrobic niezaleznie od rodzaju konta oprocz Gościa
zeczywiscie w panelu sterowania nalezy w opcjach folderow zmienic opcje formy udostepniania ale przypuszczam ze i tak to nie rozwiaze problemu
uruchom Home XP w trybie awaryjnym a w menu wlasciwosci katalogu zobaczysz cudo ktorego nie widac z poziomu normalego
i tu mozesz udostepniac i robic takie manewry jak w win XP prof
ale te funkcje sa dostepne tylko z TRYBU AWARYJNEGO
jest tez i na to rozwiazanie sciagnij sobie Service Packa ver4 do Win NT4
i rozpakuj nie instaluj bo skrzaczysz Wina
i tam sa dostepne narzedzia do udostepniania bedziesz mial takie same mozliwosci jak w WinXP prof
lcznie z zastrzezeniem
ale nie wiem czy o to dokladnie chodzilo
a moze chodzilo ci o to ze admin ma katalog prywatny
jak sie zalogujesz na danym koncie t wejdz do katalogu dokument and............. i kliknij prawym klawiszem na swoim katalogu i w menu bedzie opcja tworz ten kataog prywatnym czy cos takiego
a kazdy uzytkownik tak moze zrobic niezaleznie od rodzaju konta oprocz Gościa
po pierwsze wyłacz w pocjach folderów proste udostępnianie plików i folderów a teraz mozesz w zakładce udostepnianie i zabezpieczenia dostosowac do kazdego pliku czy katalogu z osobna kto mam miec doń dostep, kto go moze otworzyć, zapisać itp itd, działa na 100%
powodzenia
pozdro :D
powodzenia
pozdro :D
Na kontach admina jest to niemozliwe. Zawsze z drugiego konta masz mozliwosc otwarcia danych. Wystarczy te dane przejac.
Poszukaj softu do haslowania danych.
Poszukaj softu do haslowania danych.
Strona 1 / 1