za słaby zasilacz? czy coś innego
WItam
mam pewien problem - od jakiegoś czasu nie moge uzywać mojego 2 dysku...gdy go podepne i zaczne uzywac [ np odtwarzanie mp3 ] wywala blue screeny.. Juz mi padła jedna partycja... ale np jak podepne go gdzie indziej to chodzi normalnie :|... Ostatnio zauwazylem ze +12v podpiete pod karte ATI 9800 PRO jest przypalone :| tylko przy tym pinie... mam p4 2,4 nie kręcony 1 GB ram płytę MSI NEo V, ATI 9800 Pro, 2 dyski twarde 160 GB Maxtor i 80 GB Segate, Nagrywarke DVD i Czytnik DVD, zajętych 8 portów USB a zasilacz... standardowe cos z obudową było.
czasami tez gdy odpalam kompa pokazuje sie ekran od ATI ze niby nie mam podpietego zasilania do karty i zeby je podpiac :P
mam pewien problem - od jakiegoś czasu nie moge uzywać mojego 2 dysku...gdy go podepne i zaczne uzywac [ np odtwarzanie mp3 ] wywala blue screeny.. Juz mi padła jedna partycja... ale np jak podepne go gdzie indziej to chodzi normalnie :|... Ostatnio zauwazylem ze +12v podpiete pod karte ATI 9800 PRO jest przypalone :| tylko przy tym pinie... mam p4 2,4 nie kręcony 1 GB ram płytę MSI NEo V, ATI 9800 Pro, 2 dyski twarde 160 GB Maxtor i 80 GB Segate, Nagrywarke DVD i Czytnik DVD, zajętych 8 portów USB a zasilacz... standardowe cos z obudową było.
czasami tez gdy odpalam kompa pokazuje sie ekran od ATI ze niby nie mam podpietego zasilania do karty i zeby je podpiac :P
Odpowiedzi: 1
standardowe coś z obudową było ..... ale z obudową chieftec czy tracer ? jakiej mocy zasilacz..
Strona 1 / 1
<p>Z tego co podałeś, sprzętu masz dużo. Zasilacz musi być porządny. Wymaganą moc zasilacza obliczysz stąd:</p><p>http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp </p><p>Wstaw swój sprzęt, kliknij na dole Calculate i wyskoczy Ci wynik. Przy okazji sprawdź też, czy rzeczywiście nie podłączyłeś dodatkowego zasilania do grafiki (manuale grafiki i mobo do reki) </p>
Obudowa Tracer<BR>niby 350 Watt<BR><BR><BR>a z tego testu wyszło, ze moj komputer potrzebuje niespełna 300 watt<BR>
Niby tak, ale to dużo. Moim zdaniem ten Twój z obudowy jak "pociągnie" 200-250 to wszystko. Trzeba zobaczyć co tam ma na tabliczce znamionowej. Odczytasz tam maksymalny pobór mocy dla napięć 5V i 12 V i się zdziwisz. Na Twoim miejscu wybrał7bym jakiś markowy zasilacz ok. 450 W.<br>
<p>ktoś mi polecał zasilacz fortron podobno tani i dobry</p><p> </p>
Fortron to dobry wybór.
Tylko Tagan albo Seasonic .<br>
<p>mam okazje kupić be quiet :)</p><p>może się skuszę</p><p> </p>
Podobnie jak <b>marcin255 </b>jestem za Taganem. Sam mam i bardzo chwalę. Mam b. dużo sprzętu w budzie i jeszcze na zewnątrz (6 portów USB wykorzystanych) i chodzi jak złoto. Ponadto cichutki (jeden wiatrak 12 cm) i porządek w budzie (odpinane kable). Warty swojej ceny. Polecam.<br>