Za dlugo laduje mi sie windows !!!
Czesc
mam proble, ktory, moze nie brzmi powaznie, jednak mnie irytuje, podczas wlaczania kompuetra laduje sie windows, i przechodzi taki niebieski pasek, u znajomych, ktorz maja slabsze kompy ten pasek przechodzi nie porownywalnie mniej razy, niz u mnie, np znajowy posiada sprzeta : pIII – 700Mhz, 512 dimow, plyte asus, ate radeona 9000 pro, i u niego ten owy pasek przechodz no najwyzej 9 razy, natomias u mnie zazwyczaj 18, a czasami siega i 20 :(, aby nie podpierac sie tylko na jednym przykladzie, inny qmpel – athlon 1800xp, 256 ddr, geforce 3Ti, plyta soltek i u niego 5 przejsc paska to MAX !!
wydaje mi sie ze nie mam sabego kopa :
Athlon 2000xp, 512 ddr, plytka msi kt4v, ati radeon 9000 pro....
jak macie jakies pomysly, jka temu zaradzic, to pomozcie, bo ja juz nie wiem, ustawilem nawet plyte jzu w tryb wydajniejszej pracy ale to nie wplynelo zasadniczo na czas wlaczania :((((
mam proble, ktory, moze nie brzmi powaznie, jednak mnie irytuje, podczas wlaczania kompuetra laduje sie windows, i przechodzi taki niebieski pasek, u znajomych, ktorz maja slabsze kompy ten pasek przechodzi nie porownywalnie mniej razy, niz u mnie, np znajowy posiada sprzeta : pIII – 700Mhz, 512 dimow, plyte asus, ate radeona 9000 pro, i u niego ten owy pasek przechodz no najwyzej 9 razy, natomias u mnie zazwyczaj 18, a czasami siega i 20 :(, aby nie podpierac sie tylko na jednym przykladzie, inny qmpel – athlon 1800xp, 256 ddr, geforce 3Ti, plyta soltek i u niego 5 przejsc paska to MAX !!
wydaje mi sie ze nie mam sabego kopa :
Athlon 2000xp, 512 ddr, plytka msi kt4v, ati radeon 9000 pro....
jak macie jakies pomysly, jka temu zaradzic, to pomozcie, bo ja juz nie wiem, ustawilem nawet plyte jzu w tryb wydajniejszej pracy ale to nie wplynelo zasadniczo na czas wlaczania :((((
Odpowiedzi: 20
dziekuje ci, ze podzieliles sie swoim zdaniem, ale ja mam seciowke osobno i mam ja dopasowana do huba i chyba dziala bez zarzutu, jak narazie zniewiescialy pasek przechodzi 6 razy, ale nie hcce mi sie juz szukac tego przyczyn, jezeli amsz jakies pomysl, to bardzo bym chcial go poznac, moze cos to wniesie :) hehe
pozdrawiam :)
pozdrawiam :)
Mimo, ze temat zostal zakonczony chcialem podzielic sie moimmi spostrzezeniami. Niedawno zmienilem sobie plyte glowna. Skorzystalem z faktu, iz ma wbudowany lan nie wkladalem starej sieciowki. To byl blad !! Owy pasek przy uruchamianiu systemu przechodzil mi do 20 razy, po wstawieniu starej sieciowki przelatuje najwyzej 3 razy :)) Przez taka glupote wkurzalem sie przez kilka dni nie wiedzac w czym problem :)
Cieszę się bardzo,źe SAM naprawiłeś!!!
Przepraszam,źe nie mogłem ci pomóc.I gratuluję :!:
Pozdrawiam.
Przepraszam,źe nie mogłem ci pomóc.I gratuluję :!:
Pozdrawiam.
HEHEHHEE Tire, nie zgadniesz co ? :) hehe naprawilem dziada i to bez formata, zwrocielm uwage poprostu, ze moj cd–rom ciagle sie swiecil podczas ladowania, tak jak by cos szukal, a przypomniaelo mi sie jednoczesnie, ze ja juz go kiedys zespulem, i tak do tej pory nie czyta mi wszystkich plyt, dlatego czesto musialem kozystac z nagrywarki, zeby cos otworzyc, analogicznie wpadlem na genialny pomysla, aby dzisan odlaczyc w biosie i zeby poprostu nie mial udzielu w uruchamianiu sie kompa, a rezultat byl oszalamiajacy :) hehe nie cale 3 :) hehehe moge teraz skakac pod niebo, jestem dumny z mojego kompa :)
a mimo wszystko dziki za pomoc, a przedewszystkim za ashampoo, genialne programy diagnostyczne hehe ide sobie powlaczac i powylaczac kompa, aby moc sie niacieszyc jego speedem :) hehehehe
dzieki i narazie :) hehe papa
a mimo wszystko dziki za pomoc, a przedewszystkim za ashampoo, genialne programy diagnostyczne hehe ide sobie powlaczac i powylaczac kompa, aby moc sie niacieszyc jego speedem :) hehehehe
dzieki i narazie :) hehe papa
Przyznaję się,źe jestem bezsilny.
Przyznaję się,źe jestem bezsilny.
jednak znalazlem, ale chcialem nadmienic, ze zainstalowalem system 3 tygodnie temu, i uwierz mi na slowo, ze nie mialem czym zasmiecic sobie juz rejestru .....
na tej stronie chyba ne ma tego powerupa do xp, albo ja nie potrafie go znalesc, mimo tego ze przegrzebalem wszystki dzialy. a reszte z wymienionych wlasnie ssam :)
na tej stronie chyba ne ma tego powerupa do xp, albo ja nie potrafie go znalesc, mimo tego ze przegrzebalem wszystki dzialy. a reszte z wymienionych wlasnie ssam :)
Spokojnie.Mam chyba rozwiązanie problemu.
Z systemem ładuje się Rejestr.Jeźeli rejestr jest duźy,albo mocno zaśmiecony,to tak będzie.U mnie tak było,jak byłem "pierwszakiem".
Wejdź na www.ashampoo.com
Ściągnij AshampooWinOptimizerSuite.Jest w opcji polskiej.Przeskanuj.
Ściągnij z Ashampoo > AshampooPowerUpXP [przy okazji weź AshampooUnInstaller– pilot za–i odinstalacyjny bdb.]
W AshPowerXP masz optimizacje systemu.
Napisz,jak po tym?
Z systemem ładuje się Rejestr.Jeźeli rejestr jest duźy,albo mocno zaśmiecony,to tak będzie.U mnie tak było,jak byłem "pierwszakiem".
Ściągnij z Ashampoo > AshampooPowerUpXP [przy okazji weź AshampooUnInstaller– pilot za–i odinstalacyjny bdb.]
Napisz,jak po tym?
Spokojnie.Mam chyba rozwiązanie problemu.
Napisz,jak po tym?
Napisz,jak po tym?
dalem trace i tam opcje stand by & resum i jakies wogole rzeczy, ktore pierwszy ran za oczy widzialem typu po sprawdzeniu, nie iwem cos typu podstumowania mi syskakuje i tam jest napisane :
system acpi.sys unnamed device (begin time) 13.03sec end time 12,03sec duration 6.43
system ati2mtag.sys devicevideo0 (begin) 12 (end) 11 duration 5
i ostatnie
system fdc.sys unnamed device begin 13. 04 end 13.10 duration 8
wiem ze to nie zabrzmi jak powod do dumy, ale absolutnie nci z teog nie rozumie, jeszcze jakies tam wykresy sie otworzyly, alen ie mam pojecia co z nich wywnioskowac :/ :(
tkaj uz sie obnosze z zamiarem zrobienia formata, bo przeciez tak nie moze byc dluzej !!!
system acpi.sys unnamed device (begin time) 13.03sec end time 12,03sec duration 6.43
i ostatnie
wiem ze to nie zabrzmi jak powod do dumy, ale absolutnie nci z teog nie rozumie, jeszcze jakies tam wykresy sie otworzyly, alen ie mam pojecia co z nich wywnioskowac :/ :(
tkaj uz sie obnosze z zamiarem zrobienia formata, bo przeciez tak nie moze byc dluzej !!!
dalem trace i tam opcje stand by & resum i jakies wogole rzeczy, ktore pierwszy ran za oczy widzialem typu po sprawdzeniu, nie iwem cos typu podstumowania mi syskakuje i tam jest napisane :
i ostatnie
i ostatnie
OK.Spokojnie.Coś poradzimy.
partycje sa c – 10, d – 30 e – 40, ale rozmawialem ze znajomym i to nie jest wina wielkosci partycji, a w dodatku one sa praktycznie puste, bo w sumie to jak narzie nie mam czym ich zapelnic, zaraz jeszcze uruchomie bootVisa i napisze ci czego sie wywiedzialme, jezeli oczywiscie poradze sobie z tym programem, bo w zlosci mozna wszystko przeoczyc !!!!!
dysk mam caviara 80 GB 7200 8 Mb, a ram 512 nie iwem jakiej firmy, ale ddr chodzi z predkosicia, albo 266, albo 333, bo jeszcze tego nie mialem okazji sprawdzic, bo prawde powiedziawszy to nawet nie wiem gdzie :)
Jaki masz dysk i jaki RAM.Poza tym czy testowałeś swój sys DirectX 9?Czy masz błędy STOP?
no sluchaj, jakby mi przechodzl paek 3 razy, to w sumei windows moze ymi sie 20 sekund ladowal, i tego wlasnie oczekuje od niego, a nie ze ja siedze i czekam, licze tak w nieskonczonosc te paski, nie wiem co moze pomoc, moze jak bym sobie formata zrzucil, to moze cos by to dalo .........
no sluchaj, jakby mi przechodzl paek 3 razy, to w sumei windows moze ymi sie 20 sekund ladowal, i tego wlasnie oczekuje od niego, a nie ze ja siedze i czekam, licze tak w nieskonczonosc te paski, nie wiem co moze pomoc, moze jak bym sobie formata zrzucil, to moze cos by to dalo .........
mrsit:odpalic BootVis i sprawdzic co sie ile laduje
Popieram, ale musisz być ostroźny, u mojego kumpla, po zastosowaniu tej aplikacji komp cię zawieszał i resetował kilka razy na dzień.
U mnie on nie pomógł, al e teź nie zaszkodził.
Aha mam Atlona 1,4 256 RAM i pasek przechodzi mi 3x maxymalnie, ale cały WinXP ładuje się ponad minutę.