Za dlugo laduje mi sie windows !!!

Czesc
mam proble, ktory, moze nie brzmi powaznie, jednak mnie irytuje, podczas wlaczania kompuetra laduje sie windows, i przechodzi taki niebieski pasek, u znajomych, ktorz maja slabsze kompy ten pasek przechodzi nie porownywalnie mniej razy, niz u mnie, np znajowy posiada sprzeta : pIII – 700Mhz, 512 dimow, plyte asus, ate radeona 9000 pro, i u niego ten owy pasek przechodz no najwyzej 9 razy, natomias u mnie zazwyczaj 18, a czasami siega i 20 :(, aby nie podpierac sie tylko na jednym przykladzie, inny qmpel – athlon 1800xp, 256 ddr, geforce 3Ti, plyta soltek i u niego 5 przejsc paska to MAX !!

wydaje mi sie ze nie mam sabego kopa :
Athlon 2000xp, 512 ddr, plytka msi kt4v, ati radeon 9000 pro....

jak macie jakies pomysly, jka temu zaradzic, to pomozcie, bo ja juz nie wiem, ustawilem nawet plyte jzu w tryb wydajniejszej pracy ale to nie wplynelo zasadniczo na czas wlaczania :((((

Odpowiedzi: 20

dziekuje ci, ze podzieliles sie swoim zdaniem, ale ja mam seciowke osobno i mam ja dopasowana do huba i chyba dziala bez zarzutu, jak narazie zniewiescialy pasek przechodzi 6 razy, ale nie hcce mi sie juz szukac tego przyczyn, jezeli amsz jakies pomysl, to bardzo bym chcial go poznac, moze cos to wniesie :) hehe

pozdrawiam :)
ozz17
Dodano
19.04.2003 00:02:22
Mimo, ze temat zostal zakonczony chcialem podzielic sie moimmi spostrzezeniami. Niedawno zmienilem sobie plyte glowna. Skorzystalem z faktu, iz ma wbudowany lan nie wkladalem starej sieciowki. To byl blad !! Owy pasek przy uruchamianiu systemu przechodzil mi do 20 razy, po wstawieniu starej sieciowki przelatuje najwyzej 3 razy :)) Przez taka glupote wkurzalem sie przez kilka dni nie wiedzac w czym problem :)
DRiVeR
Dodano
18.04.2003 18:08:40
Cieszę się bardzo,źe SAM naprawiłeś!!!
Przepraszam,źe nie mogłem ci pomóc.I gratuluję :!:
Pozdrawiam
.
tire
Dodano
10.04.2003 09:16:19
HEHEHHEE Tire, nie zgadniesz co ? :) hehe naprawilem dziada i to bez formata, zwrocielm uwage poprostu, ze moj cd–rom ciagle sie swiecil podczas ladowania, tak jak by cos szukal, a przypomniaelo mi sie jednoczesnie, ze ja juz go kiedys zespulem, i tak do tej pory nie czyta mi wszystkich plyt, dlatego czesto musialem kozystac z nagrywarki, zeby cos otworzyc, analogicznie wpadlem na genialny pomysla, aby dzisan odlaczyc w biosie i zeby poprostu nie mial udzielu w uruchamianiu sie kompa, a rezultat byl oszalamiajacy :) hehe nie cale 3 :) hehehe moge teraz skakac pod niebo, jestem dumny z mojego kompa :)

a mimo wszystko dziki za pomoc, a przedewszystkim za ashampoo, genialne programy diagnostyczne hehe ide sobie powlaczac i powylaczac kompa, aby moc sie niacieszyc jego speedem :) hehehehe

dzieki i narazie :) hehe papa
ozz17
Dodano
10.04.2003 00:44:43
Przyznaję się,źe jestem bezsilny.
tire
Dodano
09.04.2003 23:31:42
Przyznaję się,źe jestem bezsilny.
tire
Dodano
09.04.2003 23:31:42
jednak znalazlem, ale chcialem nadmienic, ze zainstalowalem system 3 tygodnie temu, i uwierz mi na slowo, ze nie mialem czym zasmiecic sobie juz rejestru .....
ozz17
Dodano
09.04.2003 23:16:46
na tej stronie chyba ne ma tego powerupa do xp, albo ja nie potrafie go znalesc, mimo tego ze przegrzebalem wszystki dzialy. a reszte z wymienionych wlasnie ssam :)
ozz17
Dodano
09.04.2003 23:11:33
na tej stronie chyba ne ma tego powerupa do xp, albo ja nie potrafie go znalesc, mimo tego ze przegrzebalem wszystki dzialy. a reszte z wymienionych wlasnie ssam :)
ozz17
Dodano
09.04.2003 23:11:33
Spokojnie.Mam chyba rozwiązanie problemu.
Z systemem ładuje się Rejestr.Jeźeli rejestr jest duźy,albo mocno zaśmiecony,to tak będzie.U mnie tak było,jak byłem "pierwszakiem".
Wejdź na www.ashampoo.com
Ściągnij AshampooWinOptimizerSuite.Jest w opcji polskiej.Przeskanuj.
Ściągnij z Ashampoo > AshampooPowerUpXP [przy okazji weź AshampooUnInstaller– pilot za–i odinstalacyjny bdb.]
W AshPowerXP masz optimizacje systemu.
Napisz,jak po tym?
tire
Dodano
09.04.2003 22:56:13
Spokojnie.Mam chyba rozwiązanie problemu.
Z systemem ładuje się Rejestr.Jeźeli rejestr jest duźy,albo mocno zaśmiecony,to tak będzie.U mnie tak było,jak byłem "pierwszakiem".
Wejdź na www.ashampoo.com
Ściągnij AshampooWinOptimizerSuite.Jest w opcji polskiej.Przeskanuj.
Ściągnij z Ashampoo > AshampooPowerUpXP [przy okazji weź AshampooUnInstaller– pilot za–i odinstalacyjny bdb.]
W AshPowerXP masz optimizacje systemu.
Napisz,jak po tym?
tire
Dodano
09.04.2003 22:56:13
dalem trace i tam opcje stand by & resum i jakies wogole rzeczy, ktore pierwszy ran za oczy widzialem typu po sprawdzeniu, nie iwem cos typu podstumowania mi syskakuje i tam jest napisane :
system acpi.sys unnamed device (begin time) 13.03sec end time 12,03sec duration 6.43

system ati2mtag.sys devicevideo0 (begin) 12 (end) 11 duration 5

i ostatnie

system fdc.sys unnamed device begin 13. 04 end 13.10 duration 8

wiem ze to nie zabrzmi jak powod do dumy, ale absolutnie nci z teog nie rozumie, jeszcze jakies tam wykresy sie otworzyly, alen ie mam pojecia co z nich wywnioskowac :/ :(

tkaj uz sie obnosze z zamiarem zrobienia formata, bo przeciez tak nie moze byc dluzej !!!
ozz17
Dodano
09.04.2003 22:46:41
dalem trace i tam opcje stand by & resum i jakies wogole rzeczy, ktore pierwszy ran za oczy widzialem typu po sprawdzeniu, nie iwem cos typu podstumowania mi syskakuje i tam jest napisane :
system acpi.sys unnamed device (begin time) 13.03sec end time 12,03sec duration 6.43

system ati2mtag.sys devicevideo0 (begin) 12 (end) 11 duration 5

i ostatnie

system fdc.sys unnamed device begin 13. 04 end 13.10 duration 8

wiem ze to nie zabrzmi jak powod do dumy, ale absolutnie nci z teog nie rozumie, jeszcze jakies tam wykresy sie otworzyly, alen ie mam pojecia co z nich wywnioskowac :/ :(

tkaj uz sie obnosze z zamiarem zrobienia formata, bo przeciez tak nie moze byc dluzej !!!
ozz17
Dodano
09.04.2003 22:46:41
OK.Spokojnie.Coś poradzimy.
tire
Dodano
09.04.2003 22:34:48
partycje sa c – 10, d – 30 e – 40, ale rozmawialem ze znajomym i to nie jest wina wielkosci partycji, a w dodatku one sa praktycznie puste, bo w sumie to jak narzie nie mam czym ich zapelnic, zaraz jeszcze uruchomie bootVisa i napisze ci czego sie wywiedzialme, jezeli oczywiscie poradze sobie z tym programem, bo w zlosci mozna wszystko przeoczyc !!!!!
ozz17
Dodano
09.04.2003 22:28:19
dysk mam caviara 80 GB 7200 8 Mb, a ram 512 nie iwem jakiej firmy, ale ddr chodzi z predkosicia, albo 266, albo 333, bo jeszcze tego nie mialem okazji sprawdzic, bo prawde powiedziawszy to nawet nie wiem gdzie :)
ozz17
Dodano
09.04.2003 01:21:09
Jaki masz dysk i jaki RAM.Poza tym czy testowałeś swój sys DirectX 9?Czy masz błędy STOP?
tire
Dodano
08.04.2003 21:59:07
no sluchaj, jakby mi przechodzl paek 3 razy, to w sumei windows moze ymi sie 20 sekund ladowal, i tego wlasnie oczekuje od niego, a nie ze ja siedze i czekam, licze tak w nieskonczonosc te paski, nie wiem co moze pomoc, moze jak bym sobie formata zrzucil, to moze cos by to dalo .........
ozz17
Dodano
08.04.2003 20:45:25
no sluchaj, jakby mi przechodzl paek 3 razy, to w sumei windows moze ymi sie 20 sekund ladowal, i tego wlasnie oczekuje od niego, a nie ze ja siedze i czekam, licze tak w nieskonczonosc te paski, nie wiem co moze pomoc, moze jak bym sobie formata zrzucil, to moze cos by to dalo .........
ozz17
Dodano
08.04.2003 20:45:25
mrsit:
odpalic BootVis i sprawdzic co sie ile laduje

Popieram, ale musisz być ostroźny, u mojego kumpla, po zastosowaniu tej aplikacji komp cię zawieszał i resetował kilka razy na dzień.
U mnie on nie pomógł, al e teź nie zaszkodził.
Aha mam Atlona 1,4 256 RAM i pasek przechodzi mi 3x maxymalnie, ale cały WinXP ładuje się ponad minutę.
Thomas
Dodano
08.04.2003 17:22:18
ozz17
Dodano:
07.04.2003 23:39:03
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2