xp+xp+neo–––>jak ustawić źeby działało
Witam.
Wiem, źe temat był juź wałkowany setki razy ale jakoś nie daję rady z połączeniem. Wiem co to Google itp. oraz znam zastosowanie "SZUKAJ", a jednak :–(
sieć domowa
I komputer:
Neo Speed Touch
karta sieciowa: IP 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 DNS 192.204.152.34; 194.204.159.1
II komputer:
karta sieciowa: IP 192.168.0.2 maska 255.255.255.0
bramka 192.168.0.1
Komputery się widzą, sieć LAN działa, pliki są udostępnione, drukarka równieź. Komputer I ma zaporę wyłączoną, udostępnianie połączenia i konta gości włączone, dostęp do netu, ale drugi nie.
Pomocy, co robię nie tak, albo czego nie robię!?
Wiem, źe temat był juź wałkowany setki razy ale jakoś nie daję rady z połączeniem. Wiem co to Google itp. oraz znam zastosowanie "SZUKAJ", a jednak :–(
sieć domowa
I komputer:
Neo Speed Touch
karta sieciowa: IP 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 DNS 192.204.152.34; 194.204.159.1
II komputer:
karta sieciowa: IP 192.168.0.2 maska 255.255.255.0
bramka 192.168.0.1
Komputery się widzą, sieć LAN działa, pliki są udostępnione, drukarka równieź. Komputer I ma zaporę wyłączoną, udostępnianie połączenia i konta gości włączone, dostęp do netu, ale drugi nie.
Pomocy, co robię nie tak, albo czego nie robię!?
Odpowiedzi: 9
tia
Tia.Szymon Grabiński:po to zeby sie upewnic czy kolega nie ma na pewno zalaczonego zadnego firewalla albo podejrzanego antywirusa.
zgrzegorz:Komputery się widzą, sieć LAN działa, pliki są udostępnione, drukarka równieź
:mrgreen:Szymon Grabiński:sprawdzales z wylaczonym icf'em?
zgrzegorz:Komputer I ma zaporę wyłączoną,
I po co log ?
po to zeby sie upewnic czy kolega nie ma na pewno zalaczonego zadnego firewalla albo podejrzanego antywirusa. wiele razy juz bylo tak, ze bylo wiele postow a przyczyna jedna... zalaczony jeden z w/w rodzajow programow.
sprawdzales z wylaczonym icf'em?
masz rację – jest 1 na końcu
na obu kompach XP pro
zapora tylko systemowa XP
ps. nie wiem skąd wziąść hijacka
na obu kompach XP pro
zapora tylko systemowa XP
ps. nie wiem skąd wziąść hijacka
Nie pomyliles sie ? Na koncu powinna byc jedynka.zgrzegorz:preferowany DNS: 192.168.0.2
Co z firewallem na pierwszym komputerze ? Masz jakiegos ? Co to za system na drugim kompie ?
Ponadto na drugim w Opcjach internetowych w Polaczenia –> Ustawienia sieci Lan zaznacz "automatycznie wykryj ustawienia".
P.S. szymonie, po co ten w3cache ? I po co log ? Nie wystarczy zeby zgrzegorz po prostu w koncu odpowiedzial na pytania ?
stawiam na firewalla, antywirusa lub serwer proxy.
co do serwera proxy:
w3cache.icm.edu.pl
port 8080
co do firewalla i antywirusa podeslij loga z hijacka to sie upewnimy co ty tam masz uruchomione.
co do serwera proxy:
w3cache.icm.edu.pl
port 8080
co do firewalla i antywirusa podeslij loga z hijacka to sie upewnimy co ty tam masz uruchomione.
preferowany DNS: 192.168.0.2
alternatywny DNS: nie wpisany
na komp. kliencie po wpisaniu "ping 192.168.0.1" jest ok., ale po wpisaniu np. "ping www.onet.pl" jest komunikat "upłyną limit czasu" czy coś takiego.
reszta wpisów wygląda jak na stronie, którą podałeś.
alternatywny DNS: nie wpisany
na komp. kliencie po wpisaniu "ping 192.168.0.1" jest ok., ale po wpisaniu np. "ping www.onet.pl" jest komunikat "upłyną limit czasu" czy coś takiego.
reszta wpisów wygląda jak na stronie, którą podałeś.
Warto przeczytać,a co do zapory to polecam Kerio Personal Firewall http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF–8&q=Sie%C4%87+w+domu+i+udost%C4%99pnianie&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
A DNS na drugim ?
Przeczytaj o ustawieniach przy udostepnianiu –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19904
Jakis inny firewall na pierwszym kompie ?
Przeczytaj o ustawieniach przy udostepnianiu –> http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19904
Jakis inny firewall na pierwszym kompie ?
Strona 1 / 1