xp+vista, format xp=>nie odpalajaca sie vista (brak ntldr)

Witam! Przejde od razu do opisania problemu: Najpierw instalowałem xp potem viste. Mialem wiec 2 systemy i bootmenu przy uruchamianiu. Tak bylo do dzis kiedy to naszlo mnie na usuniecie xp w celu uzyskania wolnego miejsca. I jedna partycja to byla systemowa xp, 2ga to byla systemowa visty i trzecia to byla jakas tam normalna z danymi. Wszystkie chyba ustawione na 'primary'. W tym celu mialem zamiar zmienic ten xpkowy na 'logical' i go po prostu sformatowac. Z visty sie tego od tak zrobic nie da oczywiscie wiec sciaglem jakis tam program, ktory potrafil nawet od razu go sformatowac, wymagalo to restartu, po ktorym nie odpala mi sie vista pokazujac cos w stylu "brak pliku NTLDR". Zeby moc w ogole jakos dostac sie do neta zainstalowalem na tym sformatowanym dysku jeszcze jedna viste ale niesamowicie zalezy mi na szybkim odzyskaniu mozliwosci odpalenia tamtej wersji visty ktora jest dalej na tamtej innej partycji. Zdaje sobie sprawe ze przez moje dzialania skasowalem pewnie jakies pliki przez co mi nie odpala tej starej visty:/ Bardzo prosze o szybka pomoc!

Odpowiedzi: 3

Tak, możesz ją sformatować, choć nie obejdzie się bez odzyskiwania bootloadera znowu. Z tymże, iż musisz odpalić tym razem z płytki z Visty automatyczną naprawę (będzie gdzieś zaraz taka opcja po ruchomieniu komputera z płyty instalacyjnej), dalej to już automat ;-)
Anathema
Dodano
11.03.2008 22:35:05
up
kc9
Dodano
11.03.2008 18:52:26
Przywróć bootloader na nowo, odpowiedź w przyklejonym FAQ.
Anathema
Dodano
29.02.2008 00:24:33
  • kc9 02.03.2008 20:03:58

[quote=Anathema]Przywróć bootloader na nowo, odpowiedź w przyklejonym FAQ.[/quote] Zrobilem tak jak w FAQ, tzn wczesniej skasowalem ta 2ga viste co ja instalowalem zeby w ogole odpalic jakiegos win'a(format dysku) i odpalilem command z plytki visty zrobilem tak jak w opisie faq ale dalej przy starcie nie wykrywal w ogole chyba zadnej mozliwosci zabootowania tego windowsa bo pojawialo sie tylko by wlozyc dyskietke. Wiec ponownie nagralem na sformatowana partycje 2ga viste i po jej instalacji nagle pojawilo sie boot menu przy starcie z opcjami: -windows vista -windows vista (odzyskano) -wczesniejsza wersja windows. No wiec szybko odpalilem 2 czyli ta odzyskana o ktora od poczatku mi chodzi z tamtad jakims programem wybralem domyslnie by to ona sie wlaczala przy starcie, ukrywajac calkiem pozostale opcje. Ale teraz mam pytanie czy jest jakas mozliwosc bezpiecznego sformatowania tego dysku D z 2ga vista bo po co ja mam miec skoro i tak nigdy jej nie uzyje. Chodzi mi o to zeby pozniej znow nie bylo problemu z odpaleniem tej starej visty tak jak to bylo po skasowaniu xp z tego dysku...

kc9
Dodano:
28.02.2008 23:44:07
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1