XPlite jak to jest napradę ?

Sprawa jest taka:
chcę mieć sprawny system bez zbędnych programów takich jak outlook, IE, Windows Media Player i wielu innych. Dowiedziałem się, źe XPlite moźe mi pomóc w roziwązaniu tego problemu. Jednak ostatnio otrzymałem informacje, źe XPlite wcale nie jest taki dokładny. Po odinatalowaniu zbędne programy nadal zaśmiecają HDD bo ich resztki moźna znaleść w program files. Więc czy ten program usuwa czy jedynie ukrywa zbędne programy ? Proszę o odpowiedz przede wszystkim ludzi uźywajacych XPlite.

Odpowiedzi: 6

Rejestr powinieneś sprawdzić – tak pod względem czystości jak i spójności – programy są w archiwum wymieniane.
Z tym usuwanie plików w komplecie to nie od końca kwestia udanej czy nie deinstalacji. niektóre pliki są współdzielone w systemie i muszą istnieć dla jego prawidłowej pracy, inne są tylko "ozdobą", ale by sprawdzić które moźna "z ręki" wywalić trzeba by testy przeprowadzać po ich usunięciu, bo moze isę okazać, źe brak wywola skutek dopiero przy jakimś specyficznym działaniu.
Rebe
Dodano
02.12.2004 08:14:55
Nie wyślwetlił mi źadnego dziwnego kompunikatu. I nie chce ode mnie płytki cd z Win XP. Zauwaźyłem źe komputer jakby troszkę szybciej chodził. Ale tylko troszke. Bez jakiś tam rewelacji. A moze to tylko jakieś złudzenie ze względu na zainstalowane nowe programy. W kaźdym razie nadal nie wiem czy to koniec czyszczenia czy nalezy podjąć dalsze kroki ?
Maro24
Dodano
01.12.2004 23:02:00
Wlasnie ze wzgledu na proszenie przez XP plytki instalayjnej nie warto niczego wyrzucac... chyba ze ma sie dysk conajmniej 3GB to juz jest jakis powod :P A tak to jest dzialanie na szkode...

Kaworu – po co nie mieć IE skoro moźna mieć IE i Operę ? Prawda, źe to istotna informacja z punktu widzenia odchudzania systemu ?

Zakreciles Rebe... nie rozumiem

Pozatym... jesli okrojony system jest latatny (nie spotkalem sie z xp obdartym z IE np) to chyba wyswietla sotosowny komunikat o braku plikow i rownierz prosi o instalke XP albo na chama instaluje uaktualnienie nawet dla nieistniejacego programu.
Kaworu
Dodano
01.12.2004 22:50:40
Przeprowadziłem pewne kroki:
1 Usunalem IE a zainstalowałem Firefox
2 Usunąlem outlook bo i tak go nie uzywam
3 Usunałem Windows Media Player a zainstalowałem all player
4 Windows Messenger teź usunąlem.
Uwaźam, źe powinno się mieć 1 ale dobrą przegladarkę internetową, 1 program pocztowy. A Windows XP nalezy obowiązkowo odchudzić bo tylko w taki sposób pozbedziemy się zbędnych uźytków.
W katalogu program files znalazłem:
katalog Internet explorer w którym było 23 pliki jakiś resztek tego programu. Messenger 2 pliki. Outlook express 5 plików. Windows Media player 6 plików. Skoro te pliki pozostały to znaczy, źe odinstalowanie nie powiodło się w 100% A jak z zaśmieceniem rejestru ? Trzeba go dodatkowo oczyszczać z jakiś resztek tych programów ? Od razu informauję, źe ja nie chcę z tym komputerem jechać w kosmos. Ja po prostu chcę aby był stabilny szybki i miał zainstalowane TYLKO to czego naprawdę potrzebuję.
Maro24
Dodano
01.12.2004 21:55:08
Kaworu – po co nie mieć IE skoro moźna mieć IE i Operę ? Prawda, źe to istotna informacja z punktu widzenia odchudzania systemu ?

Maro24 – co prawda nie usuwąłem IE czy WMP, ale z tego co widziałem przy okazji XPLite – pliki związane z tym z czego rezygnujesz są usuwane. Byćm oze problem jest sztuczny i nie o pliki programów chodzi, a o katalogi, które na dysku zostają "dla ozdoby" i stąd wraźenie, źe i pliki programów dalej są.
Gdyby było jak piszesz to windows nie dopraszałby się w niektórych wypadkach o płytę instalacyjną w związku z "brakiem plików systmeowych".
Rebe
Dodano
01.12.2004 18:56:39
Mała porada... moze nie rozwiaze twojego problemu.. ale jest w pewnym sensie alterantywa...

Jesli nie chcesz uzywac aplikacji od MS to ich nie uzywaj i tyle, istnieja zamienniki i lepsze o niebo odpowiedniki np. IE: Mozilla (Firefox RULZ), Opera... Outlook: Klient Mailowy Opery, Thunderbird, IncrediMail ...

A co do XPlite.. nie wiem na jakiej zasadzie dokladnie ten program dziala... czy tworzy specjalne instalacyjne xp bez tych programow czy po prostu po zainstalowaniu daje mozliwosc usuniecia niechcianych rzeczy... Ale uwazam ze po usunieciu moze byc problem z brakiem wlasnie np. IE ktory jest bardzo sprzezony z XP moze powiedzmy wyswietlac komunikaty o braku plikow itd...

W XP po zainstalowaniu SP1 albo SP2 w dodaj usun pojawia sie ikona "Okresl dostep do programow i ich ustawienia ogolne" pod ktora kryja sie opcje jak sama nazwa wskazuje: ustawiania domyslnych programow do przegladania sieci czy sluchania muzyki... Nie dziala to idealnie ale jakos sie przydaje...

Wiec zastanow sie nad tym co chcesz zrobic... Pomysl o zamiennikach a nie o usuwaniu komponentow systemu.
Kaworu
Dodano
01.12.2004 18:42:01
Maro24
Dodano:
01.12.2004 16:40:19
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1