XP zwalnia przy kazdym starcie komputera

Moze, nie do konca chodzi o to co w temacie. Wlaczam komputer, wszystko uruchamia sie tak jak trzeba. Klikam start, najezdzam na "Polacz z" i zaczynaja sie schody. Znika cale rozwijane menu start i komputer przez ok. 30 sek. na nic nie reaguje. Po tym czasie wszsystko wraca do normy i dziala bez zastrzezen. Nie jest to wyjatkowo wielki problem lecz bywa to irytujace, szczegolnie gdy sie spiesze. Probowalem roznych rzeczy: antywirusa, ad–aware, wywalilem wszystkie programy z uruchamiania przy starcie. Nic nie pomoglo. Podczas 30 sek. zwisu 99% CPU zajmuje proces bezczynnosci. Po tym okresie widze jak sa odpalane nowe aplikacje i wszystko zaczyna poprawnie pracowac. Moze mial juz ktos podobny problem na tym forum, staralem sie cos odnalezc ale trudno jest mi to nawet jakos nazwac.

Odpowiedzi: 9

Pochodzilem po linkach na forum i natknalem sie na wiadomosc kolegi STJ – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=7763 Pomoglo :)
Rorax
Dodano
26.10.2003 23:48:10
To nie wina neostrady. Ja miałem ten sam problem, a typ połączenia zupelnie inny. Jak wlączlem komputer to nie moglem przez właśnie okolo 30 sek. uruchomić nic. Problem zaczynał się w momenie kiedy w autostarcie umieścilem skrót do połączenia internetowego. Po starcie komp jakby nie reagował (choć pozostałe elementy autostartu były juz dawno uruchomione) i dopiero po chwili załapywal i pokazywalo się okno połączenia internetowego. Po pewnym czasie samo przeszło choć skrót do połączenia internetowego nadal tkwi w autostarcie. Zgaduję tylko, źe być moźe taki skrót powinien być inaczej skonfigurowany (być moźe jakaś dodatkowa procedura w lini komend albo skrót powinien być uruchamiany z rejestru [–>registry –>run] a nie samego folderu autostart).
dre4ms
Dodano
26.10.2003 13:46:42
miałem ten sam problem z neostradą jakiś czas temu...
u mnie pomogło to:
1. po pierwsze nie łącz się przy pomocy "wspaniałej" aplikacji tepsy! skonfiguruj sobie połączenie ręcznie

2. start – połącz z – pokaź wszystkie połączenia – prawoklik na kartę siecową – właściwości – i na karcie ogólne usuwasz wszystkie zaznaczenie typu klient sieci itd...

restart i powinno być ok
Cezi
Dodano
26.10.2003 13:10:10
Sprawa wydaje mi sie prosta. Za szybko kombinujesz z praca na kompie. Laduja Ci sie aplikacje, a ty juz zadajesz mu nowe zadania i stad to mulenie. A owe "chrobolenie" stacji dyskietek to wlasnie (najprawdopodobniej) ladowanie NAV'a, co potwierdzaloby fakt, ze aplikacje jeszcze Ci sie ladują. U mnie jest to samo, ale lekarstwo na to jest jedno – cierpliwosc. Poczekaj az sie wszystko zaladuje i dysk przestanie mielic i wtedy zaczynaj prace. Sprobuj rowniez umiescic skrot do NEO w autostarcie, to moze wlaczy Ci sie net bez mulenia.
t123
Dodano
25.10.2003 04:13:54
Komputer ma z 3, 4 miesiace. Moje lacze to neo. Problem wystepuje wtedy gdy zaraz po starcie chce kliknac w "Polacz z". Jesli wybiore cos innego z menu start to program sie uruchamia. Jesli po starcie komputera uruchomie na poczatek np. mirande a nastepnie probuje kliknac "Polacz z" lub w skrot do polaczenia z pulpitu to komputer nie reaguje przez ok. 30 sek. Jesli po uruchomieniu komputera nie robie nic to po okolo 30 sek. slysze chrobolenie sie stacji dyskietek (tak samo zreszta jak wtedy gdy klikne w "Polacz z" i odczekam 30 sek.) i wszystko wraca do normy. Odpalalem jakies optymizery rejestru (bo wydaje mi sie, ze tam tkwi diabel) ale nic to nie dalo. Na XP przesiadlem sie calkiem nie dawno i ciezko jest mi wywnioskowac co jest nie tak.
Rorax
Dodano
24.10.2003 01:11:33
A kiedy ostatnio formata robiłeś?? :)
darek_dade
Dodano
23.10.2003 20:50:15
Rorax:
Wlaczam komputer, wszystko uruchamia sie tak jak trzeba. Klikam start, najezdzam na "Polacz z" i zaczynaja sie schody. Znika cale rozwijane menu start i komputer przez ok. 30 sek. na nic nie reaguje...

A moźe po prostu "za szybko" od włączenia kompa próbujesz odpalić aplikację. Czego potwierdzeniem są chyba te słowa:
Rorax:
Podczas 30 sek. zwisu 99% CPU zajmuje proces bezczynnosci. Po tym okresie widze jak sa odpalane nowe aplikacje i wszystko zaczyna poprawnie pracowac...
Gagman
Dodano
23.10.2003 15:23:04
Moźe ma net z radiowki i lapie np 2 roznych operatorow. U mnie tez czasami komp sie zastanawia ktorego ma wybrac :)
MS
Dodano
23.10.2003 02:26:38
Trochę nie zrozumiałem.
Problemy pojawiają się w momencie łączenia z netem ?
Jakim sposobem się łączysz ,modem,neo,sieć lokalna itp. ?
MarcinX
Dodano
23.10.2003 01:43:11
Rorax
Dodano:
22.10.2003 21:45:45
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1