XP zdecydowanie za dlugo sie wczytuje
Witam ,
z racji poznej pory napisze lakonicznie , acz tresciwie:
Problem: Do wlaczenia komputera do pelnego zaladowania systemu mija dobre 3 – 4 minuty
System: Windows XP SP2
Objawy: Po wpisaniu hasla konkretnemu uzytkownikowi dosc dlugo wczytuja sie ustawienia osobiste. Po ukazaniu sie pulpitu ikonki po prawej stronie na dole pokazuja sie bardzo powoli ( uruchamiam w autostarcie netlimiter , KAV , getright , eDonkey2000 , kerio personal firewall).
Objawy dodatkowe: – jak juz sie wszystko wczyta komputer chodzi dosc szybko , szybko sie wczytuje itd. Na pewno XP wykazuje wlaczony tryb UDMA 5 dla dysku seagate barracuda 7200 rpm i UDMA 2 dla nagrywarki. Po kilkugodzinnej intensywnej pracy komputer przymula sie powoli , az przymuli sie tak , ze musze go restartowac.
Wiek systemu: 2 lata od ostatniej instalacji Windowsa XP
System plikow: Na partycji C 5 giga FAT32 , na D i E rowno po 35 giga na NTFS (wylaczone indeksowanie) , na samym koncu dysku zainstalowany Linux
Ilosc pamieci: 512 mb Ram
Procesor: Athlon XP 2000
Powazniejsze awarie: jedna pol roku temu – odinstalowanie jakiejs aplikacji spowodowalo , ze caly katalog Program Files byl pusty. Recznie usuwalem wpisy o "zainstalowanych" programach , ktore ulegly skasowaniu w jakis dziwny sposob.
Konserwacja na codzien: – program antywirusowy KAV aktualizowany codziennie , dodatkowo Ad–Aware uruchamiany raz w tygodniu oraz Spybot.
Moja prosba: Co moge wlaczyc , jakich programow uzyc , w jaki sposob uruchamiac zeby miec pelny obraz tego co jest wczytywane na poczatku uruchamiania mojego systemu , jakie pliki i przede wszystkim co je uruchamia. Nie chce reinstalowac systemu (no to na pewno pomoze) , chce go reanimowac :) Generalnie – nie mowcie mi co moze byc przyczyna (chyba ze wiecie) – wole podpowiedzi o to jak szukac problemow , bo sam juz nie mam pomyslow. Po powylaczaniu wszystkiego w MSCONFIG w zakladce uruchamianie praktycznie nic to prawie nie zmienia – dalej sie wlecze :)
Pozdrawiam i dziekuje za przeczytanie posta.
z racji poznej pory napisze lakonicznie , acz tresciwie:
Problem: Do wlaczenia komputera do pelnego zaladowania systemu mija dobre 3 – 4 minuty
System: Windows XP SP2
Objawy: Po wpisaniu hasla konkretnemu uzytkownikowi dosc dlugo wczytuja sie ustawienia osobiste. Po ukazaniu sie pulpitu ikonki po prawej stronie na dole pokazuja sie bardzo powoli ( uruchamiam w autostarcie netlimiter , KAV , getright , eDonkey2000 , kerio personal firewall).
Objawy dodatkowe: – jak juz sie wszystko wczyta komputer chodzi dosc szybko , szybko sie wczytuje itd. Na pewno XP wykazuje wlaczony tryb UDMA 5 dla dysku seagate barracuda 7200 rpm i UDMA 2 dla nagrywarki. Po kilkugodzinnej intensywnej pracy komputer przymula sie powoli , az przymuli sie tak , ze musze go restartowac.
Wiek systemu: 2 lata od ostatniej instalacji Windowsa XP
System plikow: Na partycji C 5 giga FAT32 , na D i E rowno po 35 giga na NTFS (wylaczone indeksowanie) , na samym koncu dysku zainstalowany Linux
Ilosc pamieci: 512 mb Ram
Procesor: Athlon XP 2000
Powazniejsze awarie: jedna pol roku temu – odinstalowanie jakiejs aplikacji spowodowalo , ze caly katalog Program Files byl pusty. Recznie usuwalem wpisy o "zainstalowanych" programach , ktore ulegly skasowaniu w jakis dziwny sposob.
Konserwacja na codzien: – program antywirusowy KAV aktualizowany codziennie , dodatkowo Ad–Aware uruchamiany raz w tygodniu oraz Spybot.
Moja prosba: Co moge wlaczyc , jakich programow uzyc , w jaki sposob uruchamiac zeby miec pelny obraz tego co jest wczytywane na poczatku uruchamiania mojego systemu , jakie pliki i przede wszystkim co je uruchamia. Nie chce reinstalowac systemu (no to na pewno pomoze) , chce go reanimowac :) Generalnie – nie mowcie mi co moze byc przyczyna (chyba ze wiecie) – wole podpowiedzi o to jak szukac problemow , bo sam juz nie mam pomyslow. Po powylaczaniu wszystkiego w MSCONFIG w zakladce uruchamianie praktycznie nic to prawie nie zmienia – dalej sie wlecze :)
Pozdrawiam i dziekuje za przeczytanie posta.
Odpowiedzi: 10
A czy dyski pracują w UDMA ? Bo moźe się tryb PIO włączył ;)
Fajnie, tylko co to ma wspólnego z tematem o wolnym systemie ?
Przecieź Autor tematu nie napisał, źe ma jakieś trojany – więc moźna to śmiało wykluczyć ;)
To prawda , adaware i spybot sa u mnie odpalane bardzo czesto , tak wiec trojanow nie mam wirusow tez nie. A co polecicie do czyszczenia rejestru? Moze regleaner ? Bo tym czyszcze , ale moze jest cos lepszego.
Dalej bede probowal i jak uda mi sie rozwiazac problem to napisze co bylo przyczyna. Poki co robie defragmentacje O&O Defragiem , zobaczymy czy cos poradzi.
adales:gusioo:adales:u mnie tez system chodzi juz 2 lata bez formata, a komputer chodzi lepiej niz koledze, ktory robil formata miesiac temu. Nalezy dbac o system, nie pozwalac na instalowanie syfu itp.
Ja uzywam Ad–aware, spy–bota, czasem wyczyszcze czyms rejestr i antywirus to podstawa.
Komp chodzi az milo
Przecieź Autor tematu nie napisał, źe ma jakieś trojany – więc moźna to śmiało wykluczyć ;)
a nic, nie doczytalem do konca jego posta
myslalem, ze ma zasyfionego kompa itp
To nie spiesz się z czytaniem ;)
gusioo:adales:u mnie tez system chodzi juz 2 lata bez formata, a komputer chodzi lepiej niz koledze, ktory robil formata miesiac temu. Nalezy dbac o system, nie pozwalac na instalowanie syfu itp.
Ja uzywam Ad–aware, spy–bota, czasem wyczyszcze czyms rejestr i antywirus to podstawa.
Komp chodzi az milo
a nic, nie doczytalem do konca jego posta
myslalem, ze ma zasyfionego kompa itp
adales:u mnie tez system chodzi juz 2 lata bez formata, a komputer chodzi lepiej niz koledze, ktory robil formata miesiac temu. Nalezy dbac o system, nie pozwalac na instalowanie syfu itp.
Komp chodzi az milo
u mnie tez system chodzi juz 2 lata bez formata, a komputer chodzi lepiej niz koledze, ktory robil formata miesiac temu. Nalezy dbac o system, nie pozwalac na instalowanie syfu itp.
Komp chodzi az milo
Komp chodzi az milo
Nie – to nie jest dziwne – system ma być przecieź chroniony.
Usługa menagera zadań jest pewnie wyłaczona i stąd "problem" z defragiem w bootvisie.
Usługa menagera zadań jest pewnie wyłaczona i stąd "problem" z defragiem w bootvisie.
Rebe:Uźyć BootVis–a do sprawdzenia , co zabiera czas – to dla zaspokojenia ciekawości, a następnie uźyć go do przyśpieszenia – optymalizacji startu.
Najciekawsze jest to , ze nie moge wykonac tym BootVisem optymalizacji – wyskakuje blad informujacy , ze musze recznie odpalic program defragmentujacy.
I druga ciekawostka. Po doczytaniu do planszy z uzytkownikami (tam gdzie usera i haslo sie wybiera) zanim wybiore uzytkownika juz zaczynaja sie wczytywac jakies programy . Dzis np. zanim sie zalogowalem juz odpalil mi sie kerio firewall z pytaniem, czy aplikacja taka to a taka ma miec dostep. To chyba dziwne , prawda ?
Uźyć BootVis–a do sprawdzenia , co zabiera czas – to dla zaspokojenia ciekawości, a następnie uźyć go do przyśpieszenia – optymalizacji startu.
Przypisać informacje dot. połączenia z siecią na stąłe – jeźlei te ustawienia konfiguracyjne są przez DHCP przypisywane.
Drobizagi takie jak porządki na dysku – chkdsk i defragmentacja i oczyszczenie oraz zcalenie rejestru pewnie zrobione.
Przyjrzenie sie wpisom w klczach run rejestru czy aby tam nie ma niepotrzebnych wpisów opóźniających źładowanie profili.
Przypisać informacje dot. połączenia z siecią na stąłe – jeźlei te ustawienia konfiguracyjne są przez DHCP przypisywane.
Drobizagi takie jak porządki na dysku – chkdsk i defragmentacja i oczyszczenie oraz zcalenie rejestru pewnie zrobione.
Przyjrzenie sie wpisom w klczach run rejestru czy aby tam nie ma niepotrzebnych wpisów opóźniających źładowanie profili.
dwa lata? :shock: oooo rrrany szacunek
jak mniemam na juz działający jakis czas system przywaliłes sp2 czy objawy długiego ładowanie zbiegły sie jakos z instalacją sp 2? powyłączaj poszczegolne procesy z autostartu i zobacz co go muli reg cleaner moze tobie pomoc cobys wpisy sieroty wywalił nie wiem nie mam pomysłów wiesz to jednak 2 letni system... jesczcze raz szacunek ale zdajesz sobie sprawe z tego ze jak nic z tym fantem ładowania nie zrobisz to... hmmm :)
WITAMY W INSTALATORZE SYSTEMU WINDOWS :lol:
jak mniemam na juz działający jakis czas system przywaliłes sp2 czy objawy długiego ładowanie zbiegły sie jakos z instalacją sp 2? powyłączaj poszczegolne procesy z autostartu i zobacz co go muli reg cleaner moze tobie pomoc cobys wpisy sieroty wywalił nie wiem nie mam pomysłów wiesz to jednak 2 letni system... jesczcze raz szacunek ale zdajesz sobie sprawe z tego ze jak nic z tym fantem ładowania nie zrobisz to... hmmm :)
WITAMY W INSTALATORZE SYSTEMU WINDOWS :lol:
Strona 1 / 1