XP z obrazka :)

Wreście to zrobiłem! Format i wszystkie probl;emy diabli wzieli. nie chce kolejny raz siedzieć tyle nad kompem przy instalacji więc wpadlem na genialny pomysl źeby sobie zrobić obraz systemu na CD w razie W. Ale pojawia się pytanie: jaki powinien być ten obraz? czy tylko czysty system bez sterowników, bez aktalizacji, a moźe zapakowac aktualizacje i sterowniki urządeń? A moze wszystko zaladować (aktualizację, directX 9.0, divx, xvid, winampa, konfigurować pocztę, GG, internet, powrzucać najczęściej uźywane programy jak antypopup, getright i inne). Co mi doradzacie? Kaźda sugestia jest na wagę zlota, bo po tej operacji płyta z instalką XP HE SP1 pójdzie w kąt.

Odpowiedzi: 9

A moźna obraz dysku podzielić tak aby był na 2 CD lub więcej??
XeviL
Dodano
23.06.2003 20:56:23
Mam pytanko: Jak zabezpieczyć plik obrazu z Ghosta przed usunięciem?

Nagraj go na CD :) A tak na serio to klik prawym>własciwości>zaznacz tylko do odczytu, to co prawda nie zabezpieczy całkowicie tego pliku ale winda cię zapyta zanim go usunie :D
Paszczak
Dodano
23.06.2003 19:45:43
ja to robie programem Folder Guard bo tak mi jest najwygodniej i najszybciej
The_judge
Dodano
23.06.2003 17:23:16
Mam pytanko: Jak zabezpieczyć plik obrazu z Ghosta przed usunięciem?
Bartuch
Dodano
23.06.2003 14:37:28
I o taką właśnie wypowiedź mi chodzilo. Temat uznaję za zamknięty.
wielkie dzienki The_judge
Paszczak
Dodano
23.06.2003 00:55:14
Paszczak – ja Ci proponuje zrobic tak : zainstaluj sobie wszystkie rzeczy ktore sa Ci potrzebne do pracy na kompie, wszytskie programy itd. Skofiguruj windows, sprzet, poszczegolne programy (nie zapomnij o skonfigurowaniu sieci, klienta poczty i innych drobnych rzeczy ktore sa Ci potrzebne, np wylaczenia autorun'u itd) tak by bylo ok. Gdy juz wszystko zainstalujesz to wtedy zrob sobie zdjecie systemu. Takie zdjecie mozesz trzymac na cd (o ile Ci sie zmiesci) lub na drugiej partycji/dysku zabezpieczone przed usunieciem. W razie potrzeby to przywracasz ten obraz i po klopocie

Takie zdjecie powinno Ci wystarczyc, nie bedziesz musial robic kolejnych kopii zapasowych o ile nie instalujesz za duzo nowych programow. Ja np korzystam z ciagle tych samych rzeczy i mam jedno zdjecie systemu, ktore zrobilem w maju zeszlego roku.
The_judge
Dodano
22.06.2003 22:42:10
Paszczak – ja Ci proponuje zrobic tak : zainstaluj sobie wszystkie rzeczy ktore sa Ci potrzebne do pracy na kompie, wszytskie programy itd. Skofiguruj windows, sprzet, poszczegolne programy (nie zapomnij o skonfigurowaniu sieci, klienta poczty i innych drobnych rzeczy ktore sa Ci potrzebne, np wylaczenia autorun'u itd) tak by bylo ok. Gdy juz wszystko zainstalujesz to wtedy zrob sobie zdjecie systemu. Takie zdjecie mozesz trzymac na cd (o ile Ci sie zmiesci) lub na drugiej partycji/dysku zabezpieczone przed usunieciem. W razie potrzeby to przywracasz ten obraz i po klopocie

Takie zdjecie powinno Ci wystarczyc, nie bedziesz musial robic kolejnych kopii zapasowych o ile nie instalujesz za duzo nowych programow. Ja np korzystam z ciagle tych samych rzeczy i mam jedno zdjecie systemu, ktore zrobilem w maju zeszlego roku.
The_judge
Dodano
22.06.2003 22:42:10
Aligator, muszę rozroznić obraz partycji a kopię zapasowa, obraz zrobię tylko raz na CD. Backup będe prowadził ciągle tak jak tego wymagają zasady bezpieczeństwa. Chcę mieć poprostu jakiś punkt początkowy z ktorego wrazie potrzeby mogę wszystko szybko i sprawnie odtworzyc. Choć moze mylę pojęcia, w razie błędu popraw mnie.
Paszczak
Dodano
22.06.2003 21:54:19
Paszczak jasne źe ładuj wszystko, chcesz w razie awarii i przywracania systemu z obrazu ładować wszystkie sterowniki i programy od nowa ? Ja robię obraz systemu programikiem Ghost tak średnio co dwa tygodnie, mam go na płytkach RW. Teraz w razie nieszczęścia muszę uaktalnić tylko o zmiany jakie dokonałem w ciągu tego czasu.
aligator
Dodano
22.06.2003 21:21:50
Paszczak
Dodano:
22.06.2003 21:09:46
Komentarzy:
9
Strona 2 / 2