XP z obrazka :)
Wreście to zrobiłem! Format i wszystkie probl;emy diabli wzieli. nie chce kolejny raz siedzieć tyle nad kompem przy instalacji więc wpadlem na genialny pomysl źeby sobie zrobić obraz systemu na CD w razie W. Ale pojawia się pytanie: jaki powinien być ten obraz? czy tylko czysty system bez sterowników, bez aktalizacji, a moźe zapakowac aktualizacje i sterowniki urządeń? A moze wszystko zaladować (aktualizację, directX 9.0, divx, xvid, winampa, konfigurować pocztę, GG, internet, powrzucać najczęściej uźywane programy jak antypopup, getright i inne). Co mi doradzacie? Kaźda sugestia jest na wagę zlota, bo po tej operacji płyta z instalką XP HE SP1 pójdzie w kąt.
Odpowiedzi: 20
W opcjach dostępne jest kompresowanie pliku obrazu. Dzieki temu zajmuje on znacznie mniej miejsca. W zaleźności od rozmiaru systemu powinienneś zmieścić obraz na 1–3 płytkach CD.
Obraz partycji zajmuje mniej niź pliki na partycji bo Ghost 2003 stosuje kompresję. Mi np. partycja z plikami o objętości 1,76 GB zajęła niecałe 1200 MB.
Oczywiście uzyłem wysokiej kompresji Zaawansowane/kompresja/ustawiasz stopień wysoki (polska nakładka), nie szukaj tej opcji w programie, nie znajdziesz, jest dostępna dopiero przy tworzeniu obrazu
Oczywiście uzyłem wysokiej kompresji Zaawansowane/kompresja/ustawiasz stopień wysoki (polska nakładka), nie szukaj tej opcji w programie, nie znajdziesz, jest dostępna dopiero przy tworzeniu obrazu
Obraz jest kompresja plikow, ktore znajduja sie na wybranym dysq czy partycji. Czyli bedzie zajmowal ok 1/2 (moze troche wiecej) objeosci plikow znajdujacych sie na partycji/dysq
The_judge:
ja tez czesto zostawiam kompa pracujacaego non stop przez ponad tydzien. Ale to ze sciagasz iles tam GB czy nie wylaczasz kompa przez dlugi czas to malo ma wspolnego z "zywotnoscia" windowsa. Jak jestes twardy, to zacznij instalowac duzo programow, dem gier itd i wtedy dopiero zobaczysz jak dlugo pociagnie Ci windows :)
Chodzilo mi o to, ze Windows XP jest w maire stabilnym systemem. Nie mam zamiary "zajezdzac" systemu "na sile" – to mija sie z celem.
The_judge:
jak kto woli, ja wole miec na wszelki wypadek zdjecie, bo reinstalowac systemu juz nie zamierzam
W zwizku ze zblizajaca sie reinstalacja chyba sie jednak skusze i zrobie kopie ghost'em. W zwiazku z tym mam pytanie – czy obraz partycji zajmuje tyle, ile pojemnosc partycji, czy tyle, ile zajmuja pliki na tej partycji?
Mrowiec:Ja nie korzystam z programow tego typy i nie odczywam potrzeby. Raczej nie widze sensu, jesli instaluje Winodws raz na 8–9 miesiecy.
jak kto woli, ja wole miec na wszelki wypadek zdjecie, bo reinstalowac systemu juz nie zamierzam
Mrowiec:To chyba rzadko korzystales z komputera. Ja natomiast dziennie sciagam po kilka GB z internetu i zdarza sie, ze komputer ma upptime ponad tydzien.
ja tez czesto zostawiam kompa pracujacaego non stop przez ponad tydzien. Ale to ze sciagasz iles tam GB czy nie wylaczasz kompa przez dlugi czas to malo ma wspolnego z "zywotnoscia" windowsa. Jak jestes twardy, to zacznij instalowac duzo programow, dem gier itd i wtedy dopiero zobaczysz jak dlugo pociagnie Ci windows :)
To chyba rzadko korzystales z komputera. JA natomiast dziennie sciagam po kilka GB z internetu i zdarza sie, ze komputer ma upptime ponad tydzien.
Załadowałem wszystkie POTRZEBNE programy i system zajmuje 1,78 GB, ja właduję office to na 3 CD się upchnie wszystko.
Takiś mądry? Ja mialem winde 98 przez 4 lata! Tak, dobrze czytacie, 48 miechów bez reinstalki i formatu. jak tego dokonałem? Nie wiem. Ale jak wywaliłem kompa przez okno to stary mi kupil nowego i z XP :)
Ja nie korzystam z programow tego typy i nie odczywam potrzeby. Raczej nie widze sensu, jesli instaluje Winodws raz na 8–9 miesiecy.
Takiś mądry? Ja mialem winde 98 przez 4 lata! Tak, dobrze czytacie, 48 miechów bez reinstalki i formatu. jak tego dokonałem? Nie wiem. Ale jak wywaliłem kompa przez okno to stary mi kupil nowego i z XP :)
Ja nie korzystam z programow tego typy i nie odczywam potrzeby. Raczej nie widze sensu, jesli instaluje Winodws raz na 8–9 miesiecy.
aligator:
hmm...najpierw radzisz źeby wrzucał wszystkie programy, a teraz źeby odchudzał system aby się zmieścił na 1 CD :?:
zabraklo Ci jednego slowka : wszystkie potrzebne programy :wink:
mi zdjecie zawsze miesci sie na jednej plytce – ale to moze dlatego, ze nie korzystam ze zbyt wielu programow, a i windows odchudzilem ....
aligator:Ja nie widzę problemu, jak by partycja systemowa zajmowała mi z wszystkimi programami 5 giga, to bym nagrał Ghostem na ~pięciu płytkach RW...
jasne, ale wygodniej jest miec zdjecie na 1 CD :)
The_judge nie wiem czy dobrze przeczytałeś, sześć płytek ale na dwa abrazy, przed aktualizacją i po...ja takźe nagrywam na RW i mój zajmuje 2 płytki i kawałek trzeciej...
hmm...najpierw radzisz źeby wrzucał wszystkie programy, a teraz źeby odchudzał system aby się zmieścił na 1 CD :?: . Ja nie widzę problemu, jak by partycja systemowa zajmowała mi z wszystkimi programami 5 giga, to bym nagrał Ghostem na ~pięciu płytkach RW... :wink:
The_judge:Paszczak – ja Ci proponuje zrobic tak : zainstaluj sobie wszystkie rzeczy ktore sa Ci potrzebne do pracy na kompie, wszytskie programy itd. Skofiguruj windows, sprzet, poszczegolne programy (nie zapomnij o skonfigurowaniu sieci, klienta poczty i innych drobnych rzeczy ktore sa Ci potrzebne, np wylaczenia autorun'u itd) tak by bylo ok. Gdy juz wszystko zainstalujesz to wtedy zrob sobie zdjecie systemu.
hmm...najpierw radzisz źeby wrzucał wszystkie programy, a teraz źeby odchudzał system aby się zmieścił na 1 CD :?: . Ja nie widzę problemu, jak by partycja systemowa zajmowała mi z wszystkimi programami 5 giga, to bym nagrał Ghostem na ~pięciu płytkach RW... :wink:
aligator:Mój dysk systemowy ma 2.6 giga i ghost umieszcza go na trzech płytkach, przy czym trzecia ma zajęte 1/3 miejsca. Sumując, potrzeba Ci sześć płytek... 8)
6 plytek ?!? troche duzo :? ja bym po pierwsze odchudzil system, tak by zdjecie miescilo sie na 1 CD, a po drugie to zdjecie nagrywam na CD–RW – zawsze go mozna w razie czego oczyscici i nie marnuje sie plytki :)
SLAY3R:Je jestem za nie nagrywaniem ghosta z poprawkami.
Juz tłumaczę czemu. Jak wiemy xp kapryśnym jest. Do tej pory na poprawkach dobrze ci chodził. ale tym razem moźe być inaczej, a jak nagrasz ghosta z poprawkami to moźe się on póxniej okazać nieprzydatnym, właśnie przez te źle działające popraki. Takie jest moje zdanie.
nie miem jak tam Paszczak u Ciebie z kasą, ale płytki drogie nie są, więc ja na twoim miejscu zrobił bym obraz dwa razy, przed aktualizacją i po...i problem rozwiązany. Mój dysk systemowy ma 2.6 giga i ghost umieszcza go na trzech płytkach, przy czym trzecia ma zajęte 1/3 miejsca. Sumując, potrzeba Ci sześć płytek... 8)
Je jestem za nie nagrywaniem ghosta z poprawkami.
Juz tłumaczę czemu. Jak wiemy xp kapryśnym jest. Do tej pory na poprawkach dobrze ci chodził. ale tym razem moźe być inaczej, a jak nagrasz ghosta z poprawkami to moźe się on póxniej okazać nieprzydatnym, właśnie przez te źle działające popraki. Takie jest moje zdanie.
Je jestem za nie nagrywaniem ghosta z poprawkami.
Zrobiłem format i zainstalowalem winde i wszystkie najlepsze programy ktore mi są potrzebne, kaźde ustawienie jest tak zrobione źeby XP chodził jak rakieta, i chodzi! Nawet start menu zoptymalizowalem. Ale potrzebuję rady, aktalizacje wsadzać czy nie? Są coś warte?
P.S. Mam orginalnego XP więc mogę sobie piozwolić na automatyczną aktualizację.
P.S. Mam orginalnego XP więc mogę sobie piozwolić na automatyczną aktualizację.
Ghost kosztuje około 120 zł! To raczej drogo dla studenta. XeviL: ghosta moźesz wziąć odemnie, odpalasz kazę po 23.00, szukasz ghost, pisze paszczak18 to ciągniesz, nie pisze to teź ciągniesz (około 50 MB). Oczywiście zawsze mogę ci go wysłać przez GG albo na e–mail :twisted:
a tu np. nakładka PL na Ghosta...
tu znajdziesz info o cenie :
http://nct.symantecstore.com/0001/images/landing_swpro.html
http://nct.symantecstore.com/0001/images/landing_swpro.html
Ile kosztuje Ghost? :D Lub z kąd go moge wziąć?
oczywiście źe moźna, robisz obraz za pomocą Ghosta i on sam dzieli go na tyle CD i jest potrzebne, nawet więcej bo pierwsza płytka jest bootowalna...