XP SP2 wbudowane nie odczytuje napędu cd-rom.

witam,
- posiadam system xp sp2 wbudowany we flashu 640 MB.
- system ten ma nałozone ograniczenia administracyjne, takie że nie odczytuje cd-romu.
- w exploratorze cd-rom jest widziany, podczas próby odczytu zgłasza komunikat " system plików na tym urządzeniu jest nie znany, wykonaj formatowanie ".
- XP jest postawiony na partycji FAT16, dostęp do plików i rejestrów jest możliwy.
- dołozyłem karte sieciową, system ją rozpoznał i zainstalował.
- jednak transmisja jest w jednym kierunku, od xp wbudowanego, do xp dostęp jest "blokowany".
- firewall jest wyłączony.
- poprzez tę kartę sieciową chciałem podglądnąć jakie zostały nałożone ograniczenia na ten system,  ale nie mozna , system nie jest widziany  w otoczeniu sieciowym, ICMP działa.
- kanał IDE2 jest czynny, można podłączyć dowolny dysk i jest widziany.
- sieci wirtualne założone na USB też nie działąją.
- na USB działa tylko wirtualny COM3, 4.
- co można zrobić aby cd-rom był odczytywany ?

Odpowiedzi: 1

To, ze Xp nie dopuszcza do siebie pomimo wylaczonego systemowego firewalla, jest wina prawdopodobnie braku uprawnien, nie skonfigurowanych uprawnien. W dziale Sieci znalazbys odpowiedz na ten problem.

Kwestia odczytu - problem wystepuje przy kazdej plycie ?
Ograniczenia (jakie ?) przez kogo zostaly nalozone ?
EL NINO
Dodano
08.05.2006 23:33:49
  • bubu321 09.05.2006 10:56:33

cześć,<br> - system zachowuje sie tak jakby miał uszkodzonego winsocka, transfer jest w jedną stronę.<br> - jednak skasowanie w rejestrze uli : winsock2, winsock&nbsp; i powtórne zainstalowanie karty sieciowej nie daje poprawy.<br> - brakuje browsera oraz servera, serwisy są ale nie dają się uruchomić.<br> - cd-rom próbowałem wszystkie jakie mam, nie działa<br> - chyba jest nałożone ograniczenie na system plików CDFS ?<br> <br> bubu<br> <br>

• EL NINO 09.05.2006 22:53:03

Winsock - jesli uszkodzony, przy SP2 wystarczy komenda z Uruchom - netsh winsock reset catalog <br /> <br />Watpie w to uszkodzenie winsocka. Nie ma innego firewalla ? Konfiguracja sieci i uprawnien prawidlowa ? <br /> <br />Pliki "cdfs" - na kazdej plytce masz wylacznie "cdfs" ? <br />Xp Pro czy Home ? Przy Pro zerknij do gpedit.msc (z Uruchom) do ograniczen CD.

• bubu321 11.05.2006 10:56:06

witam,<br> - system to xp pro sp2 ale wbudowany, na FAT-cie nie na NTFS,.<br> - cd-rom nie czyta UDF, ISO-9660, jednoczesnie nie ma żadnych filtrów , oprócz Audio nałożonych na cd-rom.<br> - a jaka jest komenda do diagnostyki sieci, coś w rodzaju dawnej netdiag /test:winsock, ipconfig, nbt, ale z netsh<br> - co nalezy wyłączyć w serwisach, rejestrach aby nie działały zabezpieczenia<br> <br> <br> <br>

• Szymon Grabiński 11.05.2006 12:10:45

<P>a kto narzucil ci te zasady? masz je nalozone lokalnie czy zdalnie? jesli zdalnie to raczej nie nalozyl ich inny xp tylko kontroler domeny np. na windows 2003. w kontrolerze domeny jest funkcja blokowania odczytu z napedu cd, ale nie ma mozliwosci rozgraniczenia jaki format konkretnie zablokowac. istnienie w twojej sieci serwera z np. isa wyjasnialoby problemy z komunikacja w jedna strone na karcie sieciowej. jedynym rozwiazaniem imho jest dobry kontakt z adminem :)</P> <P>&nbsp;</P> <P>&nbsp;</P> <P><BR>&nbsp;</P>

• bubu321 11.05.2006 12:57:55

cześć,<br> - komputer pracuje lokalnie, bez dostępu do sieci, coś w rodzaju kiosku.<br> - ograniczenia zostały nałozone przez instalotora systemu.<br> - nie ma żadnych użytkowników w systemie, tylko administrator.<br> - dojście do XP z poziomu&nbsp; systemu też nie pozwala na dostęp do cd-romu.<br> - stosowałem juz wszystkie zasady podane w FAQ, nie działąją.<br> - gdzie można wyłączyć ten policy, zabezpieczenia , jeśli mozna.<br> - albo jak przywrócic domyślne, jeśli MMC nie działa oraz&nbsp; nie działa gpedit.msc<br> <br> <br> <br>

• Szymon Grabiński 11.05.2006 14:18:46

<P>&gt;&gt; ograniczenia zostały nałozone przez instalotora systemu.</P> <P>ok, ale instalator musial miec prawa administratora, wiec wg mnie zrobil to na koncie administrator, ktore jest obecnie w komputerze, albo stworzyl sobie inne konto z uprawnieniami admina i potem je wykasowal. jezeli tak zrobil to rowniez&nbsp; i on stracil mozliwosc przywrocenia uprawnien dostepu do gpedit.msc (prawo do odczytu tego pliku)</P> <P>&gt;&gt; dojście do XP z poziomu&nbsp; systemu też nie pozwala na dostęp do cd-romu</P> <P>z poziomu systemu? tzn. z jakiego konta? w trybie awaryjnym? czy moze z konsoli odzyskiwania?</P> <P>&gt;&gt;- gdzie można wyłączyć ten policy, zabezpieczenia , jeśli mozna.</P> <P>gpedit-&gt;zasady komputer lokalny-&gt;ustawienia systemu windows-&gt;ustawienia zabezpieczen-&gt;zasady zabezpieczen-&gt;urzadzenia: ogranicz dostep do stacji cd-rom(...)-&gt;wylacz</P> <P>&gt;&gt;albo jak przywrócic domyślne, jeśli MMC nie działa oraz&nbsp; nie działa gpedit.msc</P> <P>nie masz takiej mozliwosci, jezeli wczesniej nie zrobiles wczesniej kopii gpo<BR></P>

• bubu321 11.05.2006 21:12:11

cześć,<br> - no tak widze że jest cięzko.<br> - GPMC żada dostępu do domeny.<br> - AA advanced Administrator żąda active coś tam i chce mi instalować SQL.<br> - gpinventory , przynajmnie to się instaluje.<br> - gpresult też działa na xp lokalnym.<br> - konto SYSTEM jest w DreamPaku.<br> - i chyba w Gmerze, tego nie sprawdzałem ponieważ dostep jest tylko w trybie awaryjnym.<br> - na razie "uczę " się gpinwentory na xp lokalnym, nie na wbudowanym.<br> <br> <br> <br>

• Szymon Grabiński 12.05.2006 00:30:34

<P>a zrob mi zrzut ekranu logowania</P> <P>&nbsp;</P>

• bubu321 12.05.2006 10:29:16

cześć,<br> - admini ma puste hasło i uruchamia się bez formatki logowania.<br> - komendą NET USER, mogę wprowadzić hasło.<br> - można nawet dodać nowego użytkownika do grupy admin, <br> - ok, zrobie zrzuty.<br> <br> <br> <br> <br>

• Szymon Grabiński 12.05.2006 11:10:53

<P>polacz sie ze mna zdalnie - <A href="http://www.zuegrabinski.pl">www.zuegrabinski.pl</A><BR>predzej przedzwon.</P> <P>&nbsp;</P>

• bubu321 12.05.2006 14:05:49

cześć,<br> - tylko jak VPN nie mam.<br> - na tym PC nie ma sieci, a raczej on nie jest widoczny w sieci, brak Browsera oraz servera.<br> - i jestem na NAT, PAT oraz jakies IDS.<br> <br> <br> <br> <br>

• Szymon Grabiński 12.05.2006 15:13:20

<P>nie masz internetu na tym kompie?</P> <P>&nbsp;</P>

• bubu321 12.05.2006 17:48:16

cześć,<br> - na tym pc nie ma sieci, nie na internetu, klęska <br> - nawet FDD nie mogę podłączyć, zasilanie , interfejs jest&nbsp; tylko nie czyta dyskietki.<br> - płyta głowna to jakaś płyta z rodziny NetVista.<br> - dysk systemowy to 512MB flash., wolne około 137 MB, xp sp2, bez swapa., ram 256MB.<br> - próbowałem sieci wirtualną na USB, nie da rady.<br> - sieć zakłada tylko nie łączy potem, nie ma żadnych komunikatów.<br> <br> <br> <br> <br>

• bubu321 13.05.2006 16:03:43

cześc,<br> - załaczam zrzut ekranu z próby odczytu cd-rom.<br> - podczas próby uruchomienia programu gpresult.exe, komunikat błedu pokazuje brak przystawki a raczej snap-in o klasie { 8FCOB734-A0E1-11D1-A7D3-0000F87571E3].<br> - jak juz dodam przystawkę z MMC , to daje komunikat :Snap-in creation failed".<br> http://img99.imageshack.us/img99/2253/cdrom16zj.jpg<br> <br> <br>

bubu321
Dodano:
08.05.2006 10:40:09
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1