XP , sieci , hasła

Mam pytanie , jak w XP mozna udostepniac w sieci lokalnej katalogi , ale na haslo ? , bo jak na razie taka opcja mi się nie wyświetla moge dac tylko pelny dostep albo nie . Potem cos zamieszalem i pojawilo sie okienko gdzie moglem podac max. liczbe osób , które mogą sciągac .
Dalej nie wiem gdzie szukac :–(

Odpowiedzi: 14

Masz racje – ja tez jak mi sie nie chce myc auta, to jade na myjnie :mrgreen: .
EL NINO
Dodano
08.07.2003 14:36:11
Wiecie co ?? mam juz dosc tych kont , profili itp w Xp . Teraz juz nic nie udostepniam , postawilem se FTP i tam o wiel prosciej da sie wszystko ustawic i jest git :–)
Lobo11
Dodano
08.07.2003 00:37:50
Co do tych kont: kumpel1 i 2, to po to jest ta odmowa logowania lokalnego (w przepisie na udostepnianie) gdzie dodajesz te konta, aby nie pojawialy Ci sie na ekranie logowania. A jesli chodzi juz o to, zebys nie musial za kazdym razem wpisywac hasla przy logowaniu na swoje konto, to juz to dzisiaj pisalem:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=36355#36355
EL NINO
Dodano
07.07.2003 19:17:28
A jeszcze jednak nie koniec , ale to chba takie kosmetyczne zabieki , pozakladalem konta kuplom z sieci moga sie logowac na haslo i wszystko gra , tylko jak mi sie komp wlancza to pojawia mi sie do wyboru kogo mam zalogowac np(ja–admin,kupel1,kupel2) , jak zrobic aby ten monit nie wystepowal tylko XP sie logowal jako JA ?
Lobo11
Dodano
07.07.2003 14:05:30
Juz dziala :–)

Temat zamkniety , Dzieki .
Lobo11
Dodano
07.07.2003 01:33:31
Jezeli koles ma w98, to u Ciebie jest obojetne czy logujesz sie czy tez nie. Natomiast jesli masz XP (bo masz), to kazdy komputer w sieci jesli chce sie dostac do Ciebie na zalozone haslo, musi byc jakos rozpoznany. I wlasnie Twoj komputer rozpoznaje te inne po userze i hasle podawanym przy logowaniu. Tego nie da sie przeskoczyc, chyba ze bedziesz udostepnial zasoby na konto Gosc.
Jesli sa dwa komputery w sieci, to:
–kazdy musi nazywac sie inaczej
–kazdy user musi sie logowac pod inna nazwa i to jeszcze rozna od nazwy kompa
–kazdy user musi sie logowac z haslem
–kazdy musi miec logowanie do sieci M$ Networks

Wystarczy spelnic te kilka warunkow, zalozyc odpowienie hasla i juz mozna wszystko.
EL NINO
Dodano
07.07.2003 00:36:02
Jezeli koles ma w98, to u Ciebie jest obojetne czy logujesz sie czy tez nie. Natomiast jesli masz XP (bo masz), to kazdy komputer w sieci jesli chce sie dostac do Ciebie na zalozone haslo, musi byc jakos rozpoznany. I wlasnie Twoj komputer rozpoznaje te inne po userze i hasle podawanym przy logowaniu. Tego nie da sie przeskoczyc, chyba ze bedziesz udostepnial zasoby na konto Gosc.

Wystarczy spelnic te kilka warunkow, zalozyc odpowienie hasla i juz mozna wszystko.
EL NINO
Dodano

EL NINO
Dodano
Ogladalem ten link , ale i tak mam pytanie , robiac konto nowej osobie mam wpisac w nazwie to co wpisuje ten ktos podczas logowania ? a jak opcja logowania jest wylaczona , tak jak u mnie, XP odpala sie , a ja nic mu nie wpisuje.To co wtedy ? Bawilem sie z tym gównem ze trzy godziny najpier gosciowi nie pojawial sie monit o haslo tylko info ze jestem niedostepny , po jakims czasie udalo mi sie doprowadzic do tego ze prosba o haslo sie pojawiala , ale tylko o haslo a o logi nie. I co sie dalej okazalo ..... , ze gosc po wpisaniu hasla otrzymywal info ze haslo jest nieprawidlowe :–)

I co Wy na to mozecie mi poradzic ? :–)
Lobo11
Dodano
06.07.2003 23:45:51
Ogladalem ten link , ale i tak mam pytanie , robiac konto nowej osobie mam wpisac w nazwie to co wpisuje ten ktos podczas logowania ? a jak opcja logowania jest wylaczona , tak jak u mnie, XP odpala sie , a ja nic mu nie wpisuje.To co wtedy ? Bawilem sie z tym gównem ze trzy godziny najpier gosciowi nie pojawial sie monit o haslo tylko info ze jestem niedostepny , po jakims czasie udalo mi sie doprowadzic do tego ze prosba o haslo sie pojawiala , ale tylko o haslo a o logi nie. I co sie dalej okazalo ..... , ze gosc po wpisaniu hasla otrzymywal info ze haslo jest nieprawidlowe :–)

I co Wy na to mozecie mi poradzic ? :–)
Lobo11
Dodano
06.07.2003 23:45:51
Skoro Prof, to nie ma najmniejszego problemu. Podalem Ci linka – skorzystaj z niego, bo chyba tego nie zrobiles.
A czy FAT czy NTFS, to nie ma najmniejszego znaczenia.

W systemach NT nie ma udostepniania na haslo tak jak bylo w w98. Zasoby udostepnia sie dla konkretnych userow, dla ich kont z zalozonym haslem. Wiekszy poziom zabezpieczen.
EL NINO
Dodano
06.07.2003 21:16:52
Skoro Prof, to nie ma najmniejszego problemu. Podalem Ci linka – skorzystaj z niego, bo chyba tego nie zrobiles.
A czy FAT czy NTFS, to nie ma najmniejszego znaczenia.

W systemach NT nie ma udostepniania na haslo tak jak bylo w w98. Zasoby udostepnia sie dla konkretnych userow, dla ich kont z zalozonym haslem. Wiekszy poziom zabezpieczen.
EL NINO
Dodano
06.07.2003 21:16:52
XP Profesional , juz mi ktos powiedzial ze moze to byc zalezne od systemu plikow FAT czy NTSF
Lobo11
Dodano
06.07.2003 17:58:17
Bylo o tym juz sporo – wystarczylo poszukac. No i nie w tym dziale. Temat przenosze.

Np. tutaj

XP Prof czy Home ?
EL NINO
Dodano
06.07.2003 02:18:19
Lobo11
Dodano:
06.07.2003 00:14:23
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1