XP sie nie instaluje... :(
Pracowalem na winXP juz jakis czas, ale wgrywam sporo programow i niestety musze co jakis czas robic format. Dzis tez zrobilem, i zaluje. Nie moge na nowo zainstalowac winXP :( Dziwne. Wzialem dysk do kolegi, zainstalowalo sie, ale u mnie nie chcialo uruchomic. Zawsze zawiesza sie w tym samym momencie. Jak sie bootuje z CD–ROMu, to najpierw winXP zgrywa wszystkie potrzebne pliki, na pewno wiecie o co chodzi, a potem, jak juz zgra wszystkie pliki, to wlacza mi sie czarny ekran, z migajacym kursorem w lewym gornym rogu i to koniec, tu wlasnie zawsze sie wiesza. Normalnie po tym powinno sie pojawic okienko z dalsza instalacja, ale sie nie pojawia. Bez problem zainstalowalem win98, ale chcialbym miec XP, bo uwazam ze jest lepszy. Jesli ktos ma jakis pomysl czemu nie moge go zainstalowac, to prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Ramza
Pozdrawiam
Ramza
Odpowiedzi: 9
Musze powiedziec, ze nad Biosem tez juz myslalem, ale nigdy tego nie robilem, wiec nie chcialem sie zabierac od razu za cos, czego pozniej bym juz nie skonczyl. Ale w kazdym razie pragne wszystkich powiadomic, ze UDALO SIE !!!
Chcecie wiedziec jak?
Otoz, najpierw kombinowalem z tym czyszczeniem gniazdek, i potem okazalo sie, ze za ktoryms razem nie wykryl po restarcie karty graficznej. Jakis konflikt w BIOSIE (!) wtedy pomyslalem, zeby BIOS reinstalowac, ale nie umialem, wiec kombinowalem dalej i okazalo sie, ze przeszkoda byla karta sieciowa. Po wyjeciu karty sieciowej poszla instalka i wszystko git. Potem wlozylem karte sieciowa, zainstalowala sie bez problemow, i internet tez jest.
Wszystko juz gra, chcialem tylko dac znac o tej karcie, bo nikt o niej nie wspomnial, moze ktos jeszcze bedzie mial taki problem, to mozecie mu powiedziec, zeby sprobowal.
Dzieki za pomoc i narazie :)
Chcecie wiedziec jak?
Otoz, najpierw kombinowalem z tym czyszczeniem gniazdek, i potem okazalo sie, ze za ktoryms razem nie wykryl po restarcie karty graficznej. Jakis konflikt w BIOSIE (!) wtedy pomyslalem, zeby BIOS reinstalowac, ale nie umialem, wiec kombinowalem dalej i okazalo sie, ze przeszkoda byla karta sieciowa. Po wyjeciu karty sieciowej poszla instalka i wszystko git. Potem wlozylem karte sieciowa, zainstalowala sie bez problemow, i internet tez jest.
Wszystko juz gra, chcialem tylko dac znac o tej karcie, bo nikt o niej nie wspomnial, moze ktos jeszcze bedzie mial taki problem, to mozecie mu powiedziec, zeby sprobowal.
Dzieki za pomoc i narazie :)
Rebe:Zaś co do instalacji przez winnt ? – chyba to nic nie da – pomijając koniecnzosć zrobienia 6 dyskietek i dogrania smartdrive'a – bo to instalator jako taki ma problem w chwili przejścia do trybu graficznego.
Źle się wyraziłem – miałem na myśli folder i386 z płytki instalacyjnej Windows'a XP, sam tak kiedyś instalowałem, nie mając nośnika. Nie wiem tylko jak czasowo ma się do siebie zgranie tego folderu na dysk a zrobienie 6 dyskietek instalacyjnych.
Inny przypadek (z własnego doświadczenia): inna płyta główna, nowy dysk, Win98 na C, próba zainstalowania XP i ten sam problem. Puściłem więc najpierw instalkę Win2k, po skopiowaniu plików instalacyjnych przerwałem, puściłem instalkę WinXP i poszło. Teź dziwne, nie? A moźe przypadek...
mars28:Ja miałem podobny problem i upgrade Biosu pomógł.
A moźe zgraj pliki instalacyjne na dysk i z dysku uruchom instalkę.
Co do BIOSU to moze być jakieś wyjście, bo przecieź nie zawsze ta instalacja się wiesza przy tych kartach.
Zaś co do instalacji przez winnt ? – chyba to nic nie da – pomijając koniecnzosć zrobienia 6 dyskietek i dogrania smartdrive'a – bo to instalator jako taki ma problem w chwili przejścia do trybu graficznego.
Ja miałem podobny problem i upgrade Biosu pomógł.
Przeczyszczenie gniazd nic nie dalo. Musze teraz zdobyc jakas karte graficzna...
Okej, sprobuje, ale dopiero w piatek, bo teraz nie bede mial czasu, dzieki za pomoc :)
Wyjmij RAM, przeczysc gniazda, wyjmij karte, rowniez przeczysc gniazdo a jesli sie nie poprawi, to jednak na czas instalacji podmien ta Nvidie. Po zainstalowaniu wlozysz i bedzie pracowala.
To co mowi/pisze mcscr@by to prawda jesli chodzi o klopoty z tymi kartami.
To co mowi/pisze mcscr@by to prawda jesli chodzi o klopoty z tymi kartami.
wg mnie to raczej nie ma zwiazku z karta, poniewaz jeszcze dzis rano wszystko chodzilo pod XP, a tu nagle po formacie nie chodzi. Sprzet sie przeciez nie zmienil. Karta grafiki – Nvidia Vanta 16MB.
Niektóre karty graficzne GeForce powodowały taki problem.
Spróbuj na czas instalacji podmienić kartę graficzną na inną.
Spróbuj na czas instalacji podmienić kartę graficzną na inną.
Strona 1 / 1