xp się nie instaluje....
chcialem zainstalować winxp pro,ale nie uruchamia sie po starcie kompa,wiec pomyslalem ze nie jest botoowalny.Zrobilem wiec 6 dyskietek startowych,ale tez nie pomoglo,po ladowaniu ostatniej robi sie czarny ekran,migajacy kursor i koniec,wymienialem tez karte graficzna na stara,nie idzie tez.Płyta nie jest uszkodzona.Ma ktos jakis pomysł?
Odpowiedzi: 8
Witam nie pamietam jak sie ta opcja nazwa ale w biosie jest cos takiego (nie we wszyskich plytach) ze pod dosem nic nie widzisz nie pamietam jak ta opcja sie nazywała i nie we wszyskich plytach wystepuje ale moze w twoim przypadku akurat jest.
Woolf
Woolf
Problemów moze byc kilka. Jesli wymieniłes grafike na starszą to dobrze jesli oprócz tego masz masz kilka kości ramu to zostaw tylko jedną (najlepszą) oprócz tego wyjmij wszystkie nie potrzebne karty PCI a teraz najwazniejsze: Przywróc orginalne ustawienia BIOS, najlepiej przez przestawienie zworki CMOS clear lub poprostu wyjmij na chwile baterie:) POzdrawiam
mcscr@by:W Bios ustawiałeś first boot na CD–ROM,
Czy masz moźe kartę sieciową PCI :?:,
Sprawdzałeś płytę instalacyjną na innym PC,
Niektóre starsze karty graficzne NVidia powodowały taki problem przy instalacji.
Przeczyść soczewkę napędu,
Jesteś pewien źe dyskietki startowe nie są uszkodzone :?:
Ok juź mówię.Tak ustawialem bios na cd rom,ale nie idzie ,dlatego zrobiłem dyskietki startowe,które nie sa uszkodzone,bo nowe.Tak mam kartę sieciową na pci.W Ogóle to moj sprzet A1800,płyta AsrockK7VT2,384 sdram133mhz,geforce 5200(prolink pixelview),sound blaster 128,karta sieciowa realteka.CD rom(teac 540e)chodzi dobrze bo go uzywam na codzien.w ogole to moj komp chodzi pod win 98 i nie ma problemow ,pamiec tez sie dobrze sprawuje,wiec chyba niemozliwe by byla to wina pamieci?Kartę wymienialem podczas instalacji na jakiegos starego SISa,wyciagalem tez karte sieciowa,nadal to samo.Wyczytalem gdzies na forum tez ze jak nie idzie instalka to trzeba wylaczyc w biosie opcje"Acpi"czy jakos tak,tyle ze u mnie jej nie ma.No coź,powiem wam tylko tyle,źe płyta zostala nagrana z innej płyty,ktora byla ok i sie inastalowala na innym kompie,i to na starszym kompie od mojego.Niestety znajomy ktory mi nagral plyte,na razie jest nieobecny i nie moge sie nic spytac.Jesli jestescie obroncami praw autorskich to pewnie mnie styracie,ale wolałbym zebyscie byli powazni,wiadomo ze nieliczni maja oryginalne windowsy,poza tym pan Bill juz i tak nie zbiednieje niezaleznie ile sprzeda programów.
W Bios ustawiałeś first boot na CD–ROM,
Niektóre starsze karty graficzne NVidia powodowały taki problem przy instalacji.
SLAY3R:Carlito:A ram pod win98 nie sprawia kłopotów,wiec chyba nie jest uszkodzony.
Nie byłbym tego taki pewien. WinXP jest bardziej wyczulony na błędy pamięci.
Poszukaj i ściągnij program memtest.
Oczywiście masz rację, ale skoro w tym wypadku nawet drgnąć nie chce to raczej bym się nad BIOS–em "pochylił", bo przecieź my nie wiemy, ale Autor wie co to za płyta, jaki BIOS oraz czy i na ile jest on zgodny z tym czego XP oczekuje.
Carlito:A ram pod win98 nie sprawia kłopotów,wiec chyba nie jest uszkodzony.
Nie byłbym tego taki pewien. WinXP jest bardziej wyczulony na błędy pamięci.
Poszukaj i ściągnij program memtest.
Mówisz teź, źe podmieniałeś kartę graficzną z jakiej na jaką?
Gagman:zrąbana płytka instalacyjna; ram?
no płyta chyba dobra skoro w ogóle mozna wystartowac ją klikajac na ikone napedu(menu,itd).A ram pod win98 nie sprawia kłopotów,wiec chyba nie jest uszkodzony.
Albo i walnięty/brudny czytnik.
Strona 1 / 1