XP raz sie wlacza raz nie :/
Witam wszystkich! Problem pojawil sie gdy wyjalem z kieszeni drugi dysk, wtedy windows nie chcial sie uruchomic tzn zawieszal sie jak lata ten niebieski paseczek. Po kilku resetach sie wlaczyl, ale potem znowu nie. Sprawdzilem dysk w konsoli chkdsk, zrobilem fixboot, fixmbr. Chwilowo to pomoglo, ale znowu sie zacial. W akcie desperacji instalatorem naprawilem istniejaca instalacje windowsa. System sie uruchomil, ale po resecie znowu to samo. Ostatnia dzialajaca konfiguracja tez nie dziala. Wszystkie proby naprawy robilem bez tego dysku ktorego usuniecie spowodowalo problemy ( pozyczylem go ). Co robic ??? PS. Sorry za brak polskich znakow ( pisze z knoppixa )
Odpowiedzi: 7
Przyczyną problemów były najprawdopodobniej sterowniki do IDE z najnowszego pakietu nForce_5.10_WinXP2K_WHQL_international. Po odinstalowaniu w/w sterownika (tylko IDE), system uruchamia się bezproblemowo zarówno z 2 dyskami jak i z jednym.
Pozdrawiam :D
Pozdrawiam :D
Problem jest tylko wtedy jak kieszeń jest pusta. Ale moźe faktycznie coś jest z nią nie tak. Przetestuje to i dam znać czy to była jej wina.
Do zobaczenia!
Do zobaczenia!
Moźe wypnij tą kieszeń.uszkodzona ma zwarcie i masz problem z kontrolerem IDE.
Dysk podepnij bezpośrednio do taśmy sygnałowej i sprawdz.
Dysk podepnij bezpośrednio do taśmy sygnałowej i sprawdz.
Dziś zrobiłem format C i zainsalowałem XP od początku,( bez tego drugiego dysku), wszystko ładnie pięknie ale niestety znowu się zaciął na pasku ( po którymś resecie z kolei ). Noi nie wiem o co chodzi. Moźe przetestuje pamięć... tylko po co :?: :? Jakieś pomysły ??
A moźe to wina sterowników do płyty głównej od nvidii, bo po ich instalacji nastąpiło pierwsze zacięcie ?
Mój sprzęt:
Athlon2600@3000, Asus A7N8X Deluxe, 2x256MB 400MHz Twinmos, Sygate 120GB,Geforce5200Fx,Chieftec 420W
A moźe to wina sterowników do płyty głównej od nvidii, bo po ich instalacji nastąpiło pierwsze zacięcie ?
Mój sprzęt:
Athlon2600@3000, Asus A7N8X Deluxe, 2x256MB 400MHz Twinmos, Sygate 120GB,Geforce5200Fx,Chieftec 420W
mam ten sam problem :( od jakiegoś czasu niewiem co mu odwaliło system po wyłączeniu go raz sie odpala raz nie pokazuje sie to logo win i ten paseczek wogóle sie nierusza, jak wybieram ostatnia dobra konfiguracja to potrafi nic niepokazać sie na ekranie :/, ponowne włączenie kompa pomaga i komp sie normalnie włącza ?? co to moźe być pomóźcie !!!
Resetowałem teź ustawienia BIOSa ale to teź nic nie pomagało, chyba tylko format tu pomoźe :. Ale narazie się tym nie martwie bo juź odzyskałem ten dysk i system chodzi bez problemów.
Chociaź jak ktoś miałby pomysły jak naprawić tą "usterkę" to bardzo chętnie ją wypróbuje (w wolnym czasie :wink: ).
Pozdrawiam 8)
Chociaź jak ktoś miałby pomysły jak naprawić tą "usterkę" to bardzo chętnie ją wypróbuje (w wolnym czasie :wink: ).
Pozdrawiam 8)
a jakies ustawienia w biosie?? moze to cos z bootowaniem, moze jakby ustawic go zeby bootował tylko z okreslonego dysku i nie szukał niczego innego...
Strona 1 / 1