XP PRO+Norton 2004 Antivir– Spowolnienie Tragiczne!

Witam sedecznie,
Szukalem, szukalem ale nie znalazlem, moze tylko ja mam taki problem, albo zle czytalem.

Problem.

Mam w firmie Windows XP Pro (oczywiscie legal), ostatnio kupilem Norton Antivirus 2004, po zainstalowaniu koniec z fajnym systemem. Komputer uruchamia sie 2 minuty, dysk cos sobie czyta i nie wiadomo co, programy odpalaja sie 3 razy dluzej. Czyszczenie dysku, usuwanie plikow tem, temporary internet, defrag dysku nic nie pomagaja... Tragedia.
System ma zainstalowane sp1 i prawie wszystkie latki wydane potem. Czy ktos moze mi pomoc i powiedziec co, oprocz deinstalacji nortona mozna zrobic aby wszystko dzialalo tak jak kiedys? Aczkolwiek nie sadze aby w tej fazie deinstalacja cos zmienila... Ale warto miec nadzieje (mimo iz ta jest matka glupich). Dzieki za zainteresowanie i pomoc.

Odpowiedzi: 12

Prosźe nie obsobaczać "nowych userów" przeciez to jest co najmniej niezręczność gdy ktoś się czepia takiego tekstu:
....... cale pakiety symantec raczej przy pominaja produkty zamieszlej epoki >po ich instalcji system nabiera pelnego, wyraznego spowolnienia
i to niezaleznie od ilosci ramu czy sprzetu posiadanego

Notabene – co ma znaczyć okreslenie "całe pakiety" jeźlei mowa o NAV–ie ?
Czy chodzi o "wszystkie" produkty, czy teź o zestawy łaczone typu NSW / NIS ?
To drobiazg niby, ale bez takiego wyjasnienia nie wydaje się prawidłowe wytykanie , źe
...jak sie cytuje dany fragment najpierw sie z nim zapoznajemy
a potem wyrazamy swoja opinie ...

Szczególnie , iź nie moźna pominąć i tej części wypowiedzi:
....szybkosc .... dysku twardego ....

Wynika z niej bowiem, źe jednak jakieś zaleźności między "spowolnieniem" ,a sprzetem występują.
QED

PS.
Nie wiem na czym polega testowanie programów antywirusowych. Wydawało mi się bowiem zawsze, źe ostateczną selekcje przeprowadza rynek w postaci uźytkownika, kóry kierować się przy doborze musi kilkoma czynnikami, których hierarchia jest co najmniej zindywidualizowana. składają się na nią bowiem m.in.:
moźliwości finansowe, moc sprzętu, zastosowanie komputera oraz co wcale nie jest najmniej istotne osobiste preferencje związane choćby z "lubieniem" danej firmy czy nawet kolorów stosowanych standardowo przez producenta, a pasujących , bądź nie do wyglądu systemu – ten element moze się niektórym fachowcom wydać idiotyzmem, ale ........ to ich ocena wszak nie to ładne co ładne, a to co się komu podoba.
Na temat zaś NAV–a i jego spowalniania juz poprzednio pisąłem i ..zdania nie zmieniam.
Rebe
Dodano
31.08.2004 11:37:07
Smutne jest to. Nastepny zawodowy oznajmiacz prawd objawionych pojawił nam się. Cóź. Miłego zawodowego testowania antywirusów nina źyczę. Sam wolę tego nie uźywac – bo i po co?
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
31.08.2004 00:59:27
Nina:
ogolnie testuje antywiry zawodowo wiec mozemy sie powymieniac doswiadczeniami czy wynikami testow

w szoku jestes cooo
Ja jestem w szoku. Bo dawno tu takiego "zawodowca" nie widzielismy.
Nina:
a o antywirach to mozemy pogadac jak przetestujesz gruntownie tyle antywirow co ja
Tzn. ile ? Bo nie wiem kiedy mozemy sie odezwac ? Czy jesli przetestuje se 15 antywirow to juz bede mogl pogadac, czy dopiero jak bede testowal 87–my ?
EL NINO
Dodano
31.08.2004 00:19:48
tak chce

ogolnie testuje antywiry zawodowo wiec mozemy sie powymieniac doswiadczeniami czy wynikami testow

w szoku jestes cooo

oozywiscie jak juz pokazujesz testy prosze o screnny z wymiku skanowania i cala analize wirusow ich spis
czy szybkosc testowanego obiektu np. dysku twardego
o danej pojem.
ustawionej heurystyki ,czy np. podejrzane obiekty byly brane pod wuwage jako calosc testu itp. czy i
jakie zaistnialy sytuacje np. podczas skanowania archiwum czy widzial go jako jeden obiekt zarazony czy nie itd. i czy program mial problemy z ich usunieciem
na razie ci starczy bo sie zameczysz
:wink: :wink:

a co do postu mojego czytaj uwazniej i jak sie cytuje dany fragment najpierw sie z nim zapoznajemy
a potem wyrazamy swoja opinie

a antywira uzywam i chyba nie musze tu reklamowac jakiego ,ale napewno niejest to NAV
zreszta widac tu jak sie traktuje nowych userow na tym forum ihihhi zal patrzec
ihihi a o antywirach to mozemy pogadac jak przetestujesz gruntownie tyle antywirow co ja
Nina
Dodano
30.08.2004 23:36:13
nina:
powiem krotko NAV jest juz taki i tyle przypomina mi windowsa pelno dziur coraz to nowe update problemy z zabezpieczeniem samego siebie znane problemy
wirus typu Baggle.AM itp.
Podobno wolny wybór jest – skoro nie odpowiada – nie uźywa się.
nina:
o spowolniajacej system ochrone rezydywn. niewspominajac czy szybkosci w skanowaniu dysku w opcji allfiles
tragedia,czy jego integracji w systemie
po zrobieniu loga progsem Hijack od razu widac pelno wpisow i to dokonca niepewnych
Bo to nie kombajn, lecz program antywirusowy jest.

nina:
a co do jego skutecznosci jest oki dopoki nienaruszy sie jego ochrony rezyd. w granicach 98% nielicze tu wirkow rodzimej produkcji czy z naszego regionu bo tu juz jest troche slabiej
jak juz bym miala wybierac produkt symanteca to wersje Corporate Edition 9 na niej jeszcze mozna bezstresowo funkjonowac
Idąc Twoim tokiem rozumowania napisać muszę: nie uźywam źadnego antywirusa, a wirusa na domowym komputerze nie miałem i nie mam.
nina:
ale powiem tak cale pakiety symantec raczej przy pominaja produkty zamieszlej epoki >po ich instalcji system nabiera pelnego, wyraznego spowolnienia

Załoźyć chcesz się?
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
30.08.2004 23:21:26
powiem krotko NAV jest juz taki i tyle przypomina mi windowsa pelno dziur coraz to nowe update problemy z zabezpieczeniem samego siebie znane problemy
wirus typu Baggle.AM itp.
o spowolniajacej system ochrone rezydywn. niewspominajac czy szybkosci w skanowaniu dysku w opcji allfiles
tragedia,czy jego integracji w systemie
po zrobieniu loga progsem Hijack od razu widac pelno wpisow i to dokonca niepewnych

a co do jego skutecznosci jest oki dopoki nienaruszy sie jego ochrony rezyd. w granicach 98% nielicze tu wirkow rodzimej produkcji czy z naszego regionu bo tu juz jest troche slabiej
jak juz bym miala wybierac produkt symanteca to wersje Corporate Edition 9 na niej jeszcze mozna bezstresowo funkjonowac
ale powiem tak cale pakiety symantec raczej przy pominaja produkty zamieszlej epoki >po ich instalcji system nabiera pelnego, wyraznego spowolnienia
Nina
Dodano
30.08.2004 22:50:09
Zastosuj się do tego co napisałem wyźej ( wyłaczenie Autoprotect przy uruchamianiu systemu ),
Skorzystaj takźe z rady którą proponuje EL NINO jeśli ccEvtMgr.exe to v.1.09 ( obecna to v.2.1 ).
NAV 2003 nie posiadał sygnatur Spyware/Adware i po upgade do 2004 skaner korzysta z większej definicji a to moźe mieć wpływ na wykorzystywanie zasobów przy uruchamianiu PC ( ustawienia domyślne ) jak i przy uźyciu skanera.
Dodano takźe dokładniejsze skanowanie spakowanych archiwów w trybie skanera jak i bierzące automatyczne skanowanie pobieranych archiwów co ma takźe wpływ na wykorzystanie zasobów.
McScr@by
Dodano
25.08.2004 00:15:20
Witam ponownie i juz sie poprawiam.
Komputer firmowy to nic wielkiego i szybkiego jak na dzisiejsze czasy.
Pentium 3 450MHz, 198 mb ram, 6 giga HDD, Windows xp pro sp1.

W tym momecie moglo by sie wydawac, ze komputer do kitu i dlatego tak ciezko smiga, dodam tylko, ze w ramach eksperymentu zabralem cd do domu i zapuscilem na moim kompie i sytuacja ta sama, nie mam pojecia czy automatycznie odpala sie jakas opcja, ale Norton2004 muli mi totalnie system. W domku mialem zainstalowany NISecurity 2003, po upgrade NAV do 2004 padaczka, przymulenie totalne. Co do maszynki w domu, to:
Athlon 2000 xp+, 768 mb ram, 120+80 Gb hdd, Windows XP Home Edition Sp1.

Niestety w domu zrobilem formata i w zamian zdalem sie na Avast antyvirus, firewalla tez zmienilem na inny, jakos stracilem zaufanie do Nortona. Niestety w firmie nie moge zrobic formata bo sa tam programy firmowe a kopii tego softu nie posiadam.
Przy okazji, jesli to forum czyta ktos z Microsoftu PL, to chcialem podziekowac za mila obsluge i aktywacje mojego XP Home, widzac, ze przekroczylem dozwolony limit aktywacji :) (tylko co zmienia skoro istnieja proste systemy na aktywacje wina bez udzialu Microsoftu, heh...)

Wracajac do NAV, czy to przypadkiem nie jest wina jakiegos ustawienia lub NAV ma zbyt wielkie wymagania jak na moje 2 rozne konfiguracje?

Oczywiscie mowie tu o legalnym sofcie i systemie, bo z piratami to roznie bywa...
cisar
Dodano
24.08.2004 17:17:23
Trochę sprecyzuje swój post.

Przy ustawieniach standartowych( domyślnych ) zauwaźalne jest spowolnienie zarówno przy uruchamianiu sytemu jak i podczas skanowania na słabszych config`ach niezaleźnie od wersji ccEvtMgr.exe ( nie biore pod uwagę wersji 1.03 o której informuje Symantec i o której przypomniał EL).
Oczywiście mamy moźliwość konfiguracji programu w ten sposób aby nie zabierał większych zasobów, ale ograniczy to funkcjonalność samego programu.
IMO, wydanie jakby nie było takiej kasy po to aby nie korzystać w pełni z oferowanych zasobów tego skanera mija się z celem i lepszym rozwiązaniem pozostaje wtedy tańsza alternarywa.
Zaznacze jeszcze źe jeśli chodzi o domyślne ustawienie skanera to niestety podczas skanowania zauwaźane jest dość znaczne wykorzystanie RAM.
EL NINO:
P.S. Dlaczego nikt nie probuje szukac odpowiedzi na stronach producentow oprogramowania ?

Jeśli chodzi o mnie to odpowiem całkiem szczerze :
Niechciało mi się szukać Re dotyczącego tego problemu w Support`cie Symantec`a związku z ogólnym "widzenia" występującego spowolnienia na słabszych konfiguracjach przy standartowej konfiguracji oraz z przyjętego przezemnie stereotypu
:oops: .
McScr@by
Dodano
24.08.2004 15:11:12
McScr@by:
... NAV pochłania dość duźe zasoby CPU i Ram.
Wszyscy wypisuja to samo a ja jeszcze w zyciu nie widzialem zamulonego NAVem systemu. CPU wolne na poziomie 97–98% (task manager 1–2%) a i RAMu w cholere.
Trzeba sprawdzic w konfiguracji programu co ma pozaznaczane aby sprawdzal na starcie, bo nie bedzie nic dziwnego w wydluzonym starcie, gdy NAV ma sprawdzac wszystko co sie tylko da. Ponadto Symantec pisze o klopotach po update i zainstalowaniu Common Client 1.09. Wystarczy zobaczyc czy to nie to – Support Symanteca

P.S. Dlaczego nikt nie probuje szukac odpowiedzi na stronach producentow oprogramowania ?
EL NINO
Dodano
24.08.2004 13:42:11
W NAV moźesz wyłączyć ochronę Autoprotect podczas uruchamiania systemu, ale niestety wyłączy to monitor i albo będziesz musiał go włączać po uruchomieniu albo korzystać tylko ze skanera.
Za w/w problemy odpowiedzialna jest konfiguracja sprzętowa poniewaź NAV pochłania dość duźe zasoby CPU i Ram.
McScr@by
Dodano
24.08.2004 11:52:43
Poza dostosowaniem ustawień programu do rzeczywistych potrzeb – co jest oczywistością nic iwęcej Ci nie podpowiem, bo nie podałeś choćby 2 podstawowych informacji – moc procesora i ilość pamięci.
Mogę ew. dodać, źe uźywąłem swego czasu – przez wiele lat NAV–ów w róznych wersjach i choć o obciązaniu systemu i jego spowalnianiu czytywąłem dość często to jednak u mnie ten problem nie występowął – myslę, źe za sprawą konfiguracji sprźetowych właśnie.
Rebe
Dodano
24.08.2004 11:33:58
cisar
Dodano:
24.08.2004 10:36:23
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1