XP Prof + XP Home =>jak ustawić otoczenie sieciowe?

Witam.
Czy moglibyście mi pomóc ustawić otoczenie sieciowe?
Wiem, źe El Nino posty na ten temat, ale nie mogę dojść co i jak.
Mam dwa komputery połączone kabelkiem skrosowanym–Internet na kompie podłączonym sama zrobiłam.
Jednak otoczenia sieciowego nie mam.
Komputer główny to WinXP Prof, a komputer 'podłączony' to WinXP Home.
Wydaje mi się, źe jakby oba były Prof., to by nie było problemu...
Proszę, powiedzcie mi, co mam ustawić i czy się da w ogóle źebym miała otoczenie i mogła na jednym i drugim kompie udostępniać zasoby i się nimi dzielić.
Buziaki.
Lia

P.S. Proszę nie krzyczeć, źe było, bo nie mogę jednak ustawić :?

Odpowiedzi: 10

Lia:
No właśnie udostępniam na tym kompie.
Wiem ze udostepniasz, ale chyba dla laptopa w sieci domowej. Przeczytaj jeszcze raz o tym, dla jakiej sieciowki zasugerowalem wylaczenie udostepniania plikow i drukarek. Nie badz slepa :wink: .
EL NINO
Dodano
15.03.2006 00:13:32
EL NINO:
Wylacz mu (jesli nie potrzebujesz, nic nie udostepniasz) na sieciowce do neta "Udostepnianie plikow i drukarek", wylacz w Narzedzia, Opcje folderow, Widok –> "Automatycznie wyszukuj foldery sieciowe i drukarki".

No właśnie udostępniam na tym kompie.
Sytuacja jest taka, źe komp z XPprof to normalny komp podpięty do neo, a ten z XPhome to laptop. Więc zaleźy mi na udostępnianiu zasobów w 'duźym'.
EL NINO:
Ale oczywiscie jesli molestowanie bedzie przyjemne, nie mam nic przeciw temu :wink: .

Juź ja to zapamiętam Image Hosted by ImageShack.us
Lia
Dodano
14.03.2006 15:32:01
Lia:
Na tym z XP....wooooooooooooolno....
To juz sprawa tego, ze Pro podpiety jest do dwoch sieci i usiluje wyszukiwac kompy i zasoby tu i tu. Wylacz mu (jesli nie potrzebujesz, nic nie udostepniasz) na sieciowce do neta "Udostepnianie plikow i drukarek", wylacz w Narzedzia, Opcje folderow, Widok –> "Automatycznie wyszukuj foldery sieciowe i drukarki".
Lia:
oczywiście w razie co, to wracam męczyć was dalej – zwłaszcza ciebie, El Nino
Lia, to sie nazywa "molestowanie" i jest karalne :mrgreen: .
Ale oczywiscie jesli molestowanie bedzie przyjemne, nie mam nic przeciw temu :wink: .
EL NINO
Dodano
14.03.2006 12:23:42
Ok, chyba jest OK.
Na kompie z XPHome otoczenie szybciutko działa aź miło....(łącznie z przesyłaniem plików).
Na tym z XP....wooooooooooooolno....
Chociaź jak wejdzie się juź w jakieś zasoby, to jest w miarę, najgorzej działa ten ekran pierwszy (gdzie się wyświetlają dwa komputery).
Ale chyba da się z tym źyć ;)
W kaźdym razie dziękuję za pomoc (oczywiście w razie co, to wracam męczyć was dalej – zwłaszcza ciebie, El Nino).

Tymaczasem dobranoc, pchły na noc!
:*
Lia
Dodano
14.03.2006 01:34:05
Lia:
Jesli chodzi o wpis drukarkowy, to nie ruszałam. Na kompie z XPprof udostępniłam drukarkę (nie wiem czy w takim wypadku mogę usunąć ten wpis z rejestru Home).
Spokojnie mozesz usunac i to na na obu. Komputer nie wyszukuje wtedy tylko w sieci udostepnionych drukarek.
Lia:
W NIS nie mogę tego ustawić, ale zrobiłam 'enable NETBios' w moim Windows Worms Door Cleaner (bo było disable)
Dalas "enable" ? Przeciez wystarczylo wylaczyc NISa :wink: .
Dlaczego "nie mozesz" ? Po protu zezwol w NISie na komunikacje z drugim kompem – z Home.
EL NINO
Dodano
14.03.2006 01:11:16
EL NINO:
Lia, podobno szybciej przeglada otoczenie po usunieciu dwoch wpisow –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=72508#72508

OK, usunęłam wpisy dotyczące tych zaplanowanych zadań. Jesli chodzi o wpis drukarkowy, to nie ruszałam. Na kompie z XPprof udostępniłam drukarkę (nie wiem czy w takim wypadku mogę usunąć ten wpis z rejestru Home).
EL NINO:
Nie wylaczaj, a skonfiguruj. Pozwol mu na dostep do NetBIOSa (porty 137, 138, 139, 445) na karcie laczacej go z Home.

W NIS nie mogę tego ustawić, ale zrobiłam 'enable NETBios' w moim Windows Worms Door Cleaner (bo było disable)....nie wiem, czy to cuś da.
Lia
Dodano
14.03.2006 01:03:56
Lia, podobno szybciej przeglada otoczenie po usunieciu dwoch wpisow –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=72508#72508

Lia:
na moim (XPProf) jest NIS2005.
(...)
Bo NIS u siebie wyłączyłam.
Nie wylaczaj, a skonfiguruj. Pozwol mu na dostep do NetBIOSa (porty 137, 138, 139, 445) na karcie laczacej go z Home.

Update:
tam gdzie masz tylko zapore, wystarczy w wyjatkach zaznaczyc "udostepnianie plikow i drukarek". Nie trzeba jej wylaczac.
EL NINO
Dodano
14.03.2006 00:45:51
do postu El Ninka...
Pozaznaczane udostepnianie plikow i drukarek we wlasciwosciach polaczen ?

Tak.
Dane udostepnilas na jednym i na drugim ?

Tak.
Grupy robocze ustawilas takie same ?

Tak: MSHOME
Z SP ? Z ktorym ?

Oba systemy z SP2
Zapory/firewalle ? Co na ktorym ?

Tam gdzie XPHome jest tylko antywirek NAV2005, zapora systemowa wyłączona, na moim (XPProf) jest NIS2005.
Gdzie, na ktorym systemie nie masz tego otoczenia ?

Zauwaźyłam, źe na kompie z XPHome otoczenie działa jakoś szybciej – normalnie sie uruchamia, mozna wejść w zasoby udostepnione na tym kompie (na drugim nie, bo krzyczy ze nie mam uprawnień). Na kompie z XPProf nawet nie mogę wejść w zasoby własne udostepnione, bo wywala źe nie mam uprawnień no i otoczenie tu muuuuli...
W jaki sposob udostepniasz zasoby ? Na jednym i drugim identycznie ?

No tak...prawym i Udostępnianie....i zezwalaj....

UPDATE
Zmieniam post: chyba działa....
Oba otoczenia widoczne, zasoby 'zdolne' do przeglądania.
Bo NIS u siebie wyłączyłam.
Chciałam jeszcze zapytać, czy da się zrobic tak, źeby to otoczenie w tym kompie z XPProf działało szybciej? Bo taaaak długo myśli zanim się załaduje.....
Lia
Dodano
14.03.2006 00:16:23
Lia, co zrobilas do tej pory ? Robilas wg "przyklejanek" ? NetBIOS pozalaczalas tu i tu ? Pozaznaczane udostepnianie plikow i drukarek we wlasciwosciach polaczen ? Dane udostepnilas na jednym i na drugim ? Grupy robocze ustawilas takie same ? Systemy gole ? Z SP ? Z ktorym ? Zapory/firewalle ? Co na ktorym ?
Gdzie, na ktorym systemie nie masz tego otoczenia ? W jaki sposob udostepniasz zasoby ? Na jednym i drugim identycznie ?

P.S. Pytan moge zadac jeszcze kilkanascie, ale zechciej moze odpowiedziec na te :wink: .
EL NINO
Dodano
14.03.2006 00:13:49
Internet na drugim komputerze działa?
Grupa robocza identycznie nazwana na obu komputerach?
Moźe firewall coś blokuje?
SLAY3R
Dodano
14.03.2006 00:06:57
Lia
Dodano:
13.03.2006 22:42:48
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1