XP (NTFS) nie widzi pełnych nazw na dysku z systemem FAT32
Mam dwa dyski fizyczne (nie partycje) C: z zainstalowanym WIN ME na systemie plików FAT32 i G: z XP PRO na NTFS. Mój problem polega na tym, źe od pewnego czasu (nie od początku instalacji) XP nie "widzi" pełnych nazw plików na dysku C: – tylko skrócone 8–śmio literowe, których nie mogę czasami odczytać. Przeszkadza to bardzo np. w rozszyfrowaniu nazw plików muzycznych. Równieź przy kopiowaniu plików z długimi nazwami z dysku G: na dysk C: skraca nazwy i daje komunikat o nieprawidłowej składni woluminu. Męczę ten problem od dłuźszego czasu, równieź próbowałem znaleźć temat na Waszym forum, ale mi się nie udało i skończyła mi się cierpliwość. Jak przywrócić dawną moźliwość do kopiowania i "widzenia" plików z długimi nazwami na dysku C:? Kto miał podobny problem i mi pomoźe?
Odpowiedzi: 2
EL NINO nie musiałem dodawać wpisu w kluczu rejestru poniewaź juź istniał, zmieniłem mu tylko wartość na 1 i zrestartowałem kompa. Niestety nie pomogło. Ale przyjrzałem się innemu wpisowi w tym samym kluczu: WIN31FileSystem, który miał wartość 1. Oczywiście natychmmiast zmieniłem tę wartość na 0 i Bingo!!! O to chodziło. W źyciu bym nie doszedł do tego bez Twojej porady :D . Niestety wszystkie pliki skopiowane na dysk C: w czasie poprzedniej wersji rejestru zachowały swoje skrócone nazwy, ale pliki skopiowane i utworzone w czasie kiedy rejestr mmiał prawidłową postać odzyskały swoje długie nazwy. Jeszcze raz wielkie dzięki.
W rejestrze:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFileSystem
dodaj wpis: NtfsDisable8dot3NameCreation
i nadaj mu wartosc: 1
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFileSystem
dodaj wpis: NtfsDisable8dot3NameCreation
i nadaj mu wartosc: 1
Strona 1 / 1