XP nie chce się wyłączyć tylko restartuje
Witam @ll!! Mam problem z wyłączaniem XPeka.. zamiast normalnie się zgasić to restartuje.. ACPI w biosie mam włączone, sterowniki do płyty instalowałem po 50 razy – bez skutku... jak wyłącze autorestartowanie przy błędach systemowych to komp nie restartuje ale źegna mnie niebieskim ekranikiem o treści zagmatwanej.. [ coś "IRQ NOT LESS OR EQUAL" ble ble ble.. na końcu błąd 0*0000000A ].. w rejestrze dałem PowerDownAfterShutdown=1.. i dalej nic.. IRQ sprzętu ustawione dla 11(grafika i modem), reszta=5....
mój komp to Athlon 1700+, płyta ECS K7VTA3, 512DDR, GeForce 2 MX400 TVout, sieciówka SURECOM, modem MICROCOM, dźwięk zintegrowany na płycie...
pomóźcie pls bo mam dość targania za sznur zasilacza.. :cry: :x :cry: :x :cry: :x
mój komp to Athlon 1700+, płyta ECS K7VTA3, 512DDR, GeForce 2 MX400 TVout, sieciówka SURECOM, modem MICROCOM, dźwięk zintegrowany na płycie...
pomóźcie pls bo mam dość targania za sznur zasilacza.. :cry: :x :cry: :x :cry: :x
Odpowiedzi: 3
Info stąd :
"Restart zamiast wyłączenia ?
Jeśli Windows XP restartuje się podczas zamykania systemu :
1. Sprawdź czego to przyczyna wyłączając opcję automatycznego restartu podczas awarii:
prawy przycisk na 'My Computer' –> 'Properties' –> 'Advanced' –> 'Startup & Recovery' –> 'Settings' –> 'System Failure' odznacz 'Automaticlly restart' ('System reboot').
2. Spróbuj wyłączyć standardowy ekran powitalny (Windows XP):
W 'Control Panel' –>'User Accounts'–> Change the way users log on or off –> Odznacz Use the Welcome screen i ew. Use Fast User Switching.
3. Moźe to być spowodowane oprogramowaniem 'Direct CD', które jest dostarczane razem z Easy CD Creator'em (Roxio). Moźesz wtedy spróbowac usunąć (jeśli istnieje) plik UDFRINST (najlepiej odinstalować całego Easy CDC).
4. Włącz/ wyłącz APM – tu bywa róźnie więc naleźy pokombinować.
5. Częstą przyczyną jest błąd sterownika któregoś z urządzeń, więc warto zajrzeć do Podglądu zdarzeń:
'Administrative Tools' –> 'Event Viewer':
Mam nadzieje, ze cos to pomoze ...
"Restart zamiast wyłączenia ?
Jeśli Windows XP restartuje się podczas zamykania systemu :
1. Sprawdź czego to przyczyna wyłączając opcję automatycznego restartu podczas awarii:
prawy przycisk na 'My Computer' –> 'Properties' –> 'Advanced' –> 'Startup & Recovery' –> 'Settings' –> 'System Failure' odznacz 'Automaticlly restart' ('System reboot').
2. Spróbuj wyłączyć standardowy ekran powitalny (Windows XP):
W 'Control Panel' –>'User Accounts'–> Change the way users log on or off –> Odznacz Use the Welcome screen i ew. Use Fast User Switching.
3. Moźe to być spowodowane oprogramowaniem 'Direct CD', które jest dostarczane razem z Easy CD Creator'em (Roxio). Moźesz wtedy spróbowac usunąć (jeśli istnieje) plik UDFRINST (najlepiej odinstalować całego Easy CDC).
4. Włącz/ wyłącz APM – tu bywa róźnie więc naleźy pokombinować.
5. Częstą przyczyną jest błąd sterownika któregoś z urządzeń, więc warto zajrzeć do Podglądu zdarzeń:
'Administrative Tools' –> 'Event Viewer':
Mam nadzieje, ze cos to pomoze ...
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en–us;Q311806mmaryan:zamiast normalnie się zgasić to restartuje..
Masz Kolego wadliwe sterowniki.Uaktualnij je.
Pozdrawiam. :D
Pozdrawiam. :D
Strona 1 / 1