Xp instalowany na viste

a więc mój problem jest taki że dostałem laptopa z zainstalowanym systemem windows vista basic, zainstalowałem na lapie windows XP na inna partycję i teraz mam problem bo odrazu po starcie kompa odpala się XP jak zrobić żeby był wybór systemów? da się tak? jeśli się nie da to jak zrobić żeby vista się uruchamiała? pozdro

Odpowiedzi: 12

Problem w tym że ich tam nie było i przekopiowałem je z plyty na partycję z XP ale tylko ntldr, ntdetect.com bo boot.ini nie mam mozna go jakoś zrobić? W "Add an entry" gdy wybieram Type NT/2k/XP/2k3 to wybór Drive staje się nieaktywny. Ale mimo to dodaje xp do boot menagera. W View Settings robi się taki zapis: There are a total of 2 entries listed in the Vista Bootloader. Bootloader Timeout: 20 seconds. Default OS: Windows Vista Entry #1 Name: Windows Vista BCD ID: {current} Drive: C:Bootloader Path: \Windows\system32\winload.exe Windows Directory: \Windows Entry #2 Name: Windows XP BCD ID: {54fb2a8b-9532-11dc-9091-00112f00b7f5} Drive: D:Bootloader Path: \NTLDR
stef
Dodano
23.11.2007 10:43:58
I podczas "Add an entry" wskazać tą partycje na której były pliki startowe XP (ntldr, ntdetect.com, boot.ini) przed instalacja Visty. Pliki te oczywiście powinny tam być nadal.
Żółty
Dodano
23.11.2007 01:22:26
spróbuj skopiwoac ten plik ntldr na partycje z vista
cinka
Dodano
22.11.2007 22:53:38
Ja mam podobny problem. Tylko że Xp miałem juz zainstalowanego na partycji D. Zainstalowałem Vistę na C nie z pod XP tylko a z pod biosu. I teraz XP nie odpala. Zainstalowałem EasyBCD zrobiłem "Add an entry" i kupa. Wybieram xp to pisze że plik ntldr jest uszkodzony albo go nie ma czy jakoś tak. Przekopiowałem na D z płyty xp pliki NTDETECT.COM i NTLDR i jeszcze raz w EasyBCD zrobiłem "Add an entry". Boot menager visty startuje wybieram windows XP i komputer uruchamia się ponownie i tak cały czas a jak wybieram vistę to startuje bez problemu. Macie jakies pomysły jak to naprawić żeby działało. Bo szlak mnie już trafia z tym ](*,)
stef
Dodano
22.11.2007 19:13:20
ok, dzięki bardzo udało się wreszcie :D
Kasten
Dodano
17.07.2007 21:28:24
Po kolei. Pilnująć by nie zwróciły błedu. Zamiast kombinować w wierszu polecenia skorzystaj z wymienionego wczesniej EasyBCD - wyklikasz wszystko -> [url]http://neosmart.net/gallery/d/4972-1/Manage+Entries.png[/url] - "Add an entry"
Żółty
Dodano
17.07.2007 21:15:30
[b]Żółty[/b] tzn jak może wykorzystać to bcdedit.exe? "bcdedit.exe -create {ntldr} -d "Windows XP". Określamy partycję z zainstalowanym systemem bcdedit.exe -set {ntldr} device partition=y: (y – partycja aktywna). Na końcu określamy ścieżkę pliku ntldr: bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr, oraz ustawiamy kolejność wyświetlania wpisując bcdedit.exe -displayorder {ntldr} -addlast" te polecenia wpisywać razem? jednym ciągiem czy po kolei?
Kasten
Dodano
17.07.2007 20:53:27
Jak nie masz plytki to w katalogu Windows\System32 (Visty) jest bcdedit.exe - jego możesz wykorzystać. A temacie wiersza polecenia - to jest też w FAQ - "Uruchamianie wiersza poleceń w trybie administratora."
Żółty
Dodano
16.07.2007 12:07:36
"Uruchamiamy Windows Vista i wykonujemy następujące czynności, aby dodać do bootloadera starsze systemy Windows. Uruchamiamy Wiersz polecenia (Command Prompt) na prawach administratora. Wpisujemy x:\boot\bootsect.exe –NT60 All (x – litera przypisana do CD-ROM’u). Następnie dodajemy wpisy uruchamiające starsze systemy operacyjne. Na przykład dla Windows XP robimy to tak: bcdedit.exe -create {ntldr} -d "Windows XP". Określamy partycję z zainstalowanym systemem bcdedit.exe -set {ntldr} device partition=y: (y – partycja aktywna). Na końcu określamy ścieżkę pliku ntldr: bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr, oraz ustawiamy kolejność wyświetlania wpisując bcdedit.exe -displayorder {ntldr} -addlast" no dobra ale "Wpisujemy x:\boot\bootsect.exe –NT60 All (x – litera przypisana do CD-ROM’u)" jak nie mam płytki do systemu to co mam zrobić w tym kroku? a i "ruchamiamy Wiersz polecenia (Command Prompt) na prawach administratora" to po prostu ppm na uruchom i uruchom jako tak? bo nie znam za bardzo tego systemu
Kasten
Dodano
16.07.2007 01:23:29
Słabo czytałes ten FAQ. [quote]Uruchamiamy Windows Vista i wykonujemy następujące czynności, aby dodać do bootloadera starsze systemy Windows. Uruchamiamy (...)[/quote] Reszta jest w tym przyklejonym temacie. Swoja drogą - ja do zabawy z bootloaderem Visty (dodawanie/usuwanie/modyfikacja wpisów) korzystam z programiku EasyBCD.
Żółty
Dodano
16.07.2007 01:16:03
dobra dzięki bardzo już uruchomiłem viste teraz tylko niech ktoś mi napisze jak zrobić żeby przy starcie kompa pokazywał mi się wybór systemu? z góry dzięki za odpowiedź ;)
Kasten
Dodano
16.07.2007 01:10:25
Da się. W jednym z działów poswięconych Viście - "Instalacja oraz problemy z użytkowaniem" (gdzie temat za chwile przefrunie) jest przyklejony temat - "Najczęściej zadawane pytania" - w nim znajduje sie solucja - fragment "Jak przywrócić bootloader Windows Vista?" Rzecz jasna to tylko jeden ze sposobów bo potrafią przeinstalowac bootloader Visty również zewnętrzne narzędzia (np EasyBCD)
Żółty
Dodano
16.07.2007 00:50:25
Kasten
Dodano:
16.07.2007 00:42:46
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1