Xp i antywirusy!!??
Mam problem! Hehe nie pierwszy! a więc Chę zainstalować dwa pakiety programów 1. Norton Internet Security 2.Panda Platinum Internet Security! Proble w tym, źe po instalacji jednego jest wszystko ok, natomiast kiedy instaluję drugi program to wszystko się potem zawiesza!!Tzn. zawiesza się po ponownym uruchomieniu komputera. NIe wiem co zrobić!! Pomocy. Wiem źe da się takie coś zrobic, aby te dwa programy działały bo mój kumpel ma tak i on nie wie co mi się dzieje w system.Pomocy PROSZĘ!
Odpowiedzi: 13
kacs:Czy 2 antywirusy to nie jest juź przypadkiem popadanie w paranoję?..
Napewno jest to większe spektrum moźliwości identyfikacji potencialnego zagroźenia jeśli posiada sie dwa skanery.
Dla przykładu podam źe uźywałem jakiś czas temu SMB Scanner którego NAV nie identyfikował jako zagroźenie a KAV zgłosił Alert ( mimo małej bazy sygnatur narzędzi hakerskich ).
Co do AVAST to IMO zostawia wiele do źyczenia, ale bardzo duźy plus za darmową v. Home i spełnianie podstawowego warunku identyfikacji zagroźeń z Wild List i monitor.
Myśle źe AVAST jest jednym z lepszych darmowych silników AV.
Czy 2 antywirusy to nie jest juź przypadkiem popadanie w paranoję? Odnośnie Avasta nie naleźy zapominać iź doskonałym narzędziem to on nie jest! :twisted:
No tak mniej wiecej na chlopski rozum kumam,thx i pozdro 4 u =))
THC:Nie tylko Ty sie wypowiadales w tym temacie,moj post skierowany byl do tych co pisali ze 2 av na 1 kompie mieszaja .
Jeśli chodzi o mnie to nie tak jak myślisz.
NAV i PAV ma bardzo dobry system heurustyczny i instalacja akurat tych dwóch AV nie jest zalecana poniewaź zdaźają się przypadki źe NAV znajduje infekcję w bazie sygnatur PAV dlatego źe sygnatury są słabo szyfrowne w PAV.
Mogą zdaźć się takźe przypadki źe któryś z AV wykryje jako pierwszy zagroźenie i je usnie a ten drugi pomimo alertu zgłupieje i się zawiesi bo plik będzie juź usunięty lub podany kwarantanie.
Oprócz tego te dwa produkty maja aktywne monitory które sprawdzają system przy uruchomianiu i to nie jest zalecane poniewaź maksymalnie obciąźa to zasoby.
Oczywiście moźna skonfigurować silniki w odpowiedni sposób ale w tym przypadku dwa monitory nie powinny pracowac na raz.
Podobnie jest z NIS (PF) jak i PPIS (PF),
dwa tego typu firewall`e w systemie to kosmos, dlaczego, podam przykład :
Pakiet który został przepuszczony przez np.PPIS moźę zostać zablokowany przez NIS, w najlepszym przypadku ten drugi będzie zglaszał tylko Intrusion Detection ale moźe teź powodować zawieszenie bo system zgłupieje co ma puścić a co nie i mowa tu o automatycznej werfikacji przez firewall.
Tak to wygląda powieszchownie z tymi dwoma produktami, takźe THC mam nadzieje źe wiesz o co juź chodzi.
Rebe:
A przeczytaleś dokładnie co własną ręka powyzej raczył źem napisać ?
Nie tylko Ty sie wypowiadales w tym temacie,moj post skierowany byl do tych co pisali ze 2 av na 1 kompie mieszaja .
Croatan:Wielkie dzięki! Pomogliście mi!
No więc jak z tego wybrnąłeś ? Napisz, moźe komuś się przyda na przyszłość :wink:
THC:hm od dluzszego czasu mam mksa i avasta i nic sie nie dzieje wiec chyba nie ze wszystkimi antywirami jest taka akcja,sry za offa
A przeczytaleś dokładnie co własną ręka powyzej raczył źem napisać ?
hm od dluzszego czasu mam mksa i avasta i nic sie nie dzieje wiec chyba nie ze wszystkimi antywirami jest taka akcja,sry za offa
Wielkie dzięki! Pomogliście mi!
MarcinX:
Wcześniej czy później moźe nastąpić destabilizacja systemu.
Hehe, juź nastąpiła jak mu się wiesza przy uruchamianiu :wink: Ale masz rację.
Croatan >> jeśli chcesz juź na siłę mieć te dwa pakiety to sprawdź dokładnie, jak ma twój kumpel wszystko poustawiane – i spróbuj tak u siebie. Jeśli dalej nie idzie – odpuść sobie. Ew. zainstaluj Norton Firewall + antywirusa z pandy (a nuź się uda).
Ale jak wspomniałem – to jest działanie na siłę.
Croatan :
Nie dość źe dwa AV z aktywnymi monitorami,
to jeszcze dwa Fiewall`e,
Ciesz się źe tylko tak się to skończyło.
Produkty PandaSoftware AV mają niezbyt dobrze szyfrowaną definicję sygnatur na którą NAV jest bardzo uczulony i moźe zgłaszać infekcję.
Usuń tą kombinację, posprzataj i zdecyduj się na jeden produkt.
Nie dość źe dwa AV z aktywnymi monitorami,
to jeszcze dwa Fiewall`e,
Ciesz się źe tylko tak się to skończyło.
Produkty PandaSoftware AV mają niezbyt dobrze szyfrowaną definicję sygnatur na którą NAV jest bardzo uczulony i moźe zgłaszać infekcję.
Usuń tą kombinację, posprzataj i zdecyduj się na jeden produkt.
Z tym więcejn iz jednym a–vierem to óznie "baby gadają'. Pewne jest natomiast akurat to, źe Norton i Panda razem nie mogą współistnieć i to czasem do tego stopnia, źe nawet po deinstalacji jednego z nich wgranie drugiego powoduje cąłkowite rozsypanie systemu.
Zdejmij oba, wyczyść rejestr z pozostąlości, usuń pliki i foldery z Program Files i dopiero zainstaluj jeden z tych programów – tylko jeden.
Zdejmij oba, wyczyść rejestr z pozostąlości, usuń pliki i foldery z Program Files i dopiero zainstaluj jeden z tych programów – tylko jeden.
Nie instaluje się więcej niź jednego antywirusa z aktywnym skanerem.
To normalny objaw źe się sypie.
Takie mixy nikomu jeszcze nie wyszły na dobre.
To źe kumpel tak ma jeszcze o niczym nie świadczy.
To normalny objaw źe się sypie.
Takie mixy nikomu jeszcze nie wyszły na dobre.
To źe kumpel tak ma jeszcze o niczym nie świadczy.
Strona 1 / 1