xp i 98 na jednym dysku jak zrobic

mam zainstalowany xp na partycji aktywnej c: NTFS partycje d: mam fat 32 i jest na niej wypakowany ghostem win 98 (zawsze ghostem przerzucalem z xp na 98)jak zrobic zeby pokazywalo sie menu wyboru systemu?? mysle ze trzeba zmodyfikowac plik boot.ini ale jak?? nie chce zmieniac partycji pomóźcie

Odpowiedzi: 10

godunow:
... instalowanie bootladera zalecam zawansowanym uzytkownikom komputera ...
Ale. No wlasnie jest to jedno male "ale". Bez prob z nowymi narzedziami, nigdy nikt nie stanie sie bardziej zaawansowanym klikaczem. Raz sie sparzy, to i drugi raz juz bedzie pamietal.
godunow:
A takie ustawienie jak ja proponuje nie stwarza problemu..Dla mniej zaawansowanych .. A i sam wielki Micro... tak zaleca..!!
Oczywiscie. Jesli systemy instalowane sa na nowo, to zawsze C: na FAT32 i w98 na nim a na kolejej partycji NTFS i XP. Ale trudno polecac takie rozwiazanie w przypadku gdy ktos chce tylko doinstalowac w98. Mozna wtedy jak mowisz polecic VirtualPC lub podobny i instalka na nim.
EL NINO
Dodano
30.05.2004 16:07:43
EL NINO:
godunow:
Aby nie mieć problemów na jednym dysku z windows 98 (lub innym systemem dosowym) naleźy partcji C przydzielić system plików FAT a dysk logiczny dać w NTFS
Niekoniecznie. W sytuacji powyzszej pomoc moze jakis bootloader. Programy tego typu byly juz tutaj wymmieniane – wystarczy poszukac przez "Szukaj".

El masz racje...!!
Z tym źe zawsze instalowanie bootladera zalecam zawansowanym uzytkownikom komputera ...( mimo automytcznym wykrywaniu przez niektóre bootladery systemów)
A takie ustawienie jak ja proponuje nie stwarza problemu..Dla mniej zaawansowanych .. A i sam wielki Micro... tak zaleca..!!

NA Xp jescze jest mozliwośc instalacji windowsa 98 na wirtualnym PC Na dzisiejszych nowych komputerach taki układ chodzi bez problemu....
Ba nawet bez problemu linuxa mozesz odpalić pod windowsem xp ( na Virtual PC) . Nie musisz miec zadnego bootloadera..
Wszytko zaleźne od stopnia zawansowania usera..
Pozdrówka El..!
Anonymous
Dodano
30.05.2004 15:26:53
godunow:
Aby nie mieć problemów na jednym dysku z windows 98 (lub innym systemem dosowym) naleźy partcji C przydzielić system plików FAT a dysk logiczny dać w NTFS
Niekoniecznie. W sytuacji powyzszej pomoc moze jakis bootloader. Programy tego typu byly juz tutaj wymmieniane – wystarczy poszukac przez "Szukaj".
EL NINO
Dodano
30.05.2004 15:15:11
papisp:
mam zainstalowany xp na partycji aktywnej c: NTFS partycje d: mam fat 32 i jest na niej wypakowany ghostem win 98 (zawsze ghostem przerzucalem z xp na 98)jak zrobic zeby pokazywalo sie menu wyboru systemu?? mysle ze trzeba zmodyfikowac plik boot.ini ale jak?? nie chce zmieniac partycji pomóźcie

Wtedy obydwa systemy chodzą bez problemu..
I dlatego tobie windows 98 nie chodzi..
I edycja pliku boot ini nic nie da..
Pozdrówka
Anonymous
Dodano
30.05.2004 12:21:16
Wpisz do wyszukiwarki forumowej 'hal AND dll' i poczytaj... Moźe znajdziesz skuteczną odpowiedź.
Pawek
Dodano
30.05.2004 01:43:57
mam taki plik w xp ale co z nim zrobic?
papisp
Dodano
30.05.2004 01:37:54
Siory nie zauwaźyłem :wink:
menu jest ale jak chce odpalic 98 wyskakuje komunikat ze uszkodzony jest plik c:windowssystem32hal.dll
o co mu chodzi co to za plik z xp czy 98??
papisp
Dodano
30.05.2004 01:35:57
Przecieź napisałem wyźej :shock:
Pawek
Dodano
30.05.2004 01:23:25
jak edytowac ten plik boot.ini??
papisp
Dodano
30.05.2004 01:20:29
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows 98" /fastdetect

Tak powinien wyglądać ten plik, jeźeli na partycji 'C:' masz zainstalowany Windows XP (w folderze domyślnym – Windows), a na partycji 'D:' Windowsa 98 (równieź w folderze Windows) :idea:

Do tego pliku łatwo się dostać z poziomu Windowsa XP. Klikasz PPM na Mój komputer|Zaawansowane|Ustawienia (te 1. od dołu)|Edytuj.
Pawek
Dodano
30.05.2004 01:11:14
papisp
Dodano:
30.05.2004 01:04:24
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1