[XP HOME] zabezpieczenia, prawa NTFS – dziwne zachowanie

Doszedłem do tego jak w XP Home ustawiać uprawnienia do plików i katalogów tak jak w Prof.

Dla niewtajemniczonych powiem źe moźna to zrobić:
0) sposób najprostszy – jedna wartość w rejestrze! :D zobacz tu: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=49642
1) albo uźywając programu winfile.exe (z service packa 6a do winNT, którego moźna ściągnąć stąd)
2) albo instalując ten program ze strony http://www.fajo.de/ – dodaje on prawdziwą zakładkę zabezpieczenia do właściwości plików i katalogów
3) albo uruchamiając XP HOME w trybie awaryjnym.

Jednak jest pewnien bardzo niepokojący problem:
Otóź gdy do danego katalogu odbiorę uprawnienia dla grupy uźytkownicy to równieź uzytkownik będący administratorem traci do niego dostęp (czyli zachowuje się tak jakby admin naleźał do grupy uźytkowników ale nie naleźy!)

Jest to bardzo dziwne i na razie problem rozwiązałem źe dostęp do tego katalogu odmawiam kaźdemu zwykłemu uźytkownikowi z osobna, ale tak nie powinno być.

jakieś pomysły? :D
(moźe to taka kara M$ źe oszukujemy XP Home, hehe :D )

Odpowiedzi: 10

Dodatkowo sprawdziłem źe nawet dla wbudowanego konta administratora, po odmowie uprawnień dla grupy uźytkownicy, on teź traci uprawnienia (jak kaźdy inny admin).

Natomiast sprawdziłem w zakładce "czynne uprawnienia" i rzeczywiście dla poszczególnych administratorów zabrane są uprawnienia, ale dla grupy administratorzy są dostępne wszystkie. jest to co najmniej dziwne....
ar2rek
Dodano
11.02.2006 12:53:52
z przynaleźnością do grup wszystko OK, admin nie nalezy do uźytkowników, ale mimo wszystko odebranie prawa uźytkownikom odbiera go teź adminowi :(

Nawet dla nowo stworzonego konta administratora nie działa.

Objawy są takie, jakby kaźdy administrator naleźał do uźytkowników, ale tak nie jest sprawdziłem na wiele sposobów.
ar2rek
Dodano
11.02.2006 01:37:24
ar2rek:
sprawdzam na swoim koncie administratora.

To moźe stwórz tymczasowo inne o uprawnieniach admina i na nim sprawdź. Dodatkowo upewnij się, źe to Twoje konto administratora nie naleźy do grupy uźytkowników, którym odmawiasz dostępu – polecenie net user nazwa_konta wyświetli Ci m.in. do jakich grup naleźy konto nazwa_konta. Polecenie net localgroup nazwa_grupy sprawdzisz czy dany uźytkownik naleźy do grupy nazwa_grupy.
Żółty
Dodano
11.02.2006 01:13:10
ar2rek
Dodano
11.02.2006 01:09:24
ar2rek
Dodano
ar2rek
Dodano
ar2rek
Dodano
Sprawdzasz to na jednym koncie o uprawnieniach administratora ?? Czy tworzyłeś nowe z takimi uprawnieniami ??

PS Opcje zabezpieczeń dla Home dostępne są teź po zalogowaniu w trybie awaryjnym ;)
Żółty
Dodano
11.02.2006 01:03:17
nie to nie sprawa przejmowania uprawnień.
Admin jest właścicielem tego katalogu.
ar2rek
Dodano
11.02.2006 00:41:27
A przejmowanie uprawnień :?:
sh@dow
Dodano
11.02.2006 00:39:51
ar2rek
Dodano:
11.02.2006 00:35:25
Komentarzy: