Xbox360 vs PC

Witam,

Nie wiem czy wybralem dobry dzial do tego, ale naszlo mnie takie pytanko. Sam posiadam dosc mocnego pecetka, jednak ostatnio zaciekawily mnie parametry nowej konsolki Xbox360. Powiedzcie mi jaki procek bylby porownywalny moca do tej konsolki?? Jaka karta graficzna mogla by konkurowac z grafika w tej konsoli nowej generacji? Czy monitor kompa jest w stanie pokazac rozdzielczosc 720p/1080i ?
Wiem, ze do tej konsolki potrzebny jest tv obslugujacy High–Definition, zeby pokazac jej mozliwosci.

To sa informacje na temat procka w konsoli:
Informacje na temat zainstalowanego procesora IBM
– Częstotliwość 3,2Ghz trzech rdzeni symetrycznych
– 2 sprzętowe potoki na rdzeń symetryczny
– 1 VMX–128 jednostka wektorowa na rdzeń
– 1 MB L2 cache

Moźliwości generowania procesora
– 9 billionpunktór na sekunde

Jak to sie ma do pecetow? Jesli ktos moze odpowiedziec na pytanko bylbym wdzieczny.

pozdro

Odpowiedzi: 7

PRZYKŁAD:
XBOX(1) ma architekture opartą na PC. Zbudowany jest z:
* CPU: zmodyfikowana wersja Pentium III (mniejsza pojemność pamięci cache) pracująca z częstotliwością 733 MHz (FSB 133 Mhz z obsługą MMX i SSE)
* GPU: NVIDIA NV2A 233MHz(Pc'owy odpowiednik to GeForce 3)
* RAM: 64 MB DDR dzielone pomiędzy CPU i GPU
* Audio: NVIDIA MPCX 64bit – Dolby Digital 5.1
* HDD: 8 GB (równie często występują dyski o pojemności 10 GB, jednak wszystkie są sformatowane do pojemności 8 GB)
* Sieć: 10/100 Ethernet

I teraz nasuwa mie się pytanie. Dlaczego PC zbudowany z podobnych częsci nawet trochę lepszych nie pociągnie takich gier jak np. Halo?? Przecierz architektura podobna, tylko źe XBOX nie posiada rozbudowanego systemu operacyjnego.
Wolumin
Dodano
10.12.2005 11:56:35
Czy ja wiem czy Fpsy to taka znowu pomylka...Przeciez takie gry jak chociazby "Halo" czy "Turok" wcale nie byly takie znowu dretwe :)
chevalier
Dodano
09.12.2005 12:01:56
NFS:MW wcale nie ma "gorszej" grafiki. Ale to kwestia raczej subiektywnego odbioru.
Q4 nie wyszedl bardziej z przyczyn marketingowych nizli technicznych. Na PS2 jest ponadto CoD2 : Big Red One. Co nie zmienia faktu ze FPSy na konsole to pomyłka.

A co do Twojej tezy odnosnie systemu.
To nie system, to architektura!

Pozdrawiam
brtx
Dodano
08.12.2005 22:25:09
brtx:
W tej chwili? Z zadnym...
A to z tego powodu ze uklady ATi ktore nadaja powera X–2 znajda sie na kartach dla PC (przynajmniej ze strony ATi) za okolo rok...
Gorzej z PS3 ktorej uklad graficzny =~ GF6800x2, a jej premiera jeszcze odległa...

Moze dla kontrastu podowim Ci ze PS2 przerasta mojego PC (2400+, 256MB, R9800Pro), a to sprzet pokroju ~CPU300MHz, 32 MB Ram, 4MB Vram i wole bezstersowo grac na PS2 niz na swoim szrocie (tak tak!)

Mam na ten temat inne zdanie. Np. NFS Most Wanted w wersji na PC ma lepszą grafę niź na PS2. A takiego Quake IV czy Call Of Duty 2 wogule nie wypuszczono na PS2 poniewaź ta konsola juź nie doruwnuje dzisiejszym PCetom.

Ale dlaczego np. Pc: 1000Mhz, 128MB, GF3 Ti ma gorsze osiągi od konsoli mimo źe lepszy sprzęt. Według mnie winę za to ponosi system. Windows nie jest systemem typowo do gier. MS przywiązuje wagę do konfortu korzystania ze swoich systemów. Windows nie potrafi osiągność takiej wydajności generowania obrazu co systemy w konsolach. Sam fakt, źe gry na Linuxa są wydajniejsze daje duźo do myślenia.

Jednak dlaczego nikt nie zrobi systemu tylko do gier?? Jaka to by była wygoda gdyby odrazu po uruchomieniu PC załanczała się gra znajdująca się w CD/DVD. Moźe kiedyś się doczekamy takiego systemu.
Wolumin
Dodano
08.12.2005 21:06:42
W tej chwili? Z zadnym...
A to z tego powodu ze uklady ATi ktore nadaja powera X–2 znajda sie na kartach dla PC (przynajmniej ze strony ATi) za okolo rok...
Gorzej z PS3 ktorej uklad graficzny =~ GF6800x2, a jej premiera jeszcze odległa...

Moze dla kontrastu podowim Ci ze PS2 przerasta mojego PC (2400+, 256MB, R9800Pro), a to sprzet pokroju ~CPU300MHz, 32 MB Ram, 4MB Vram i wole bezstersowo grac na PS2 niz na swoim szrocie (tak tak!)
brtx
Dodano
07.12.2005 22:44:39
Wiadome jest to, ze jesli tylko grasz glownie w gry zrecznosciowe to konsola jest do tego bardziej stworzona anizeli pecet, ktory bardziej nadaje sie do gier strategicznych, programow itp., itd.
Natomiast mnie ciekawi inny aspekt, mianowicie chodzi mi o to z jakim akceleratorem i z jaka moca kompa mozna porownac xboxa360. Nie chodzi mi o porowniania cenowe, bo wiadomo, ze konsola jest o wiele tansza od dobrego kompa. Chodzi mi tylko o to, z jakim pecetem mozna porownac 9 bilionow na sekunde, generowane przez xboxa? I z jakim monitorem rozdzielczosc, ktora drzemie w tej konsoli? Nie chodzi mi o cene, tylko zwykle powiedzenie jaki pecet rowna sie mocy tej konsoli?

pozdro
chevalier
Dodano
07.12.2005 18:54:47
Konsola nigdy nie równała się z pecetam, a pecet a konsolą. Zalezy z czego koźystasz. Jeźeli sobie odpowiesz na takie pytanie i przekalkulujesz wydatki/straty odpowiedź staje się oczywista...
damiancore
Dodano
07.12.2005 17:16:43
chevalier
Dodano:
07.12.2005 17:10:51
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1