Wywaliła niebieski ekran i nie daje się przeinstalować
Przekopałem forum, znalazłem kilka nieczynnych linków i niestety nie natrafiłem na rozwiązanie. Wygląda to tak - od około pół roku vista (home basic) działał mi bez najmniejszej skuchy, zainstalował się również miodzio. Konfiguracja jest taka - jeden dysk sata 160, na partycji C siedzi XP na D vista no i jeszcze pozostałe dwie partycje z innymi śmieciami. Komp wydajny i z zapasem "mocy" - jednym słowem wystarczający. Wczoraj córa grała jak już dziesiątki razy w Simsy 2 i w pewnym momencie bluescreen i restart. Restertował sie bez końca aż w końcu wyłączyłem go heblem :neutral: Pierwszy odruch to sprawdzić czy chociaż xp-ek wstanie. Wstał. Ponowna próba uruchomienia visty i restarty zaraz po wybraniu systemu (vista domyślna). Zarzuciłem rozruch z płytki instalacyjnej visty, dałem "napraw komputer" ale nie znalazł konfliktów, test pamięci przeszedł bezbłędnie. Niestety CHYBA miałem wyłączone przywracanie systemu bo wyświetla komunikat, że nie może znaleźć punktu przywracania. Podmieniłem kości pamięci - również bez zmian. Przeskanowałem dysk - 0 błędów. Decyzja o postawieniu visty od nowa. Odpaliłem xp, skopiowałem potrzebne mi pliczki które miałem pod vistą i zacząłem instalację. "Zbootowałem" z płytki visty, załadowały się pliczki, pokazał się pasek Microsoft potem zielony ekran instalacyjny zdążył błysnąć i ZONK - niebieski ekran. Ponowna próba i to samo. Odpaliłem ponownie xp i sformatowałem partycję D (z vistą). Znowu boot z płytki na czystą partycję i znowu to samo. Chciałem jeszcze spod xp spróbować ruszyć z instalką. Odpaliłem xp, wsadziłem płytkę z vistą, wskazałem partycję D do instalacji i znowu doszło do zielonego ekranu z napisem instalacja systemu i ZONK. Walczyłem z tym cholerstwem całą niedzielę i nic. Nie mam zielonego pojęcia co może być powodem NIEMOŻLIWOŚCI ponownego zainstalowania visty. Na końcu pokombinowałem aby nie wyświetlał się ekran wyboru systemów tylko aby xp startował z marszu. Miał ktoś z Was podobny przypadek ? Jakieś pomysły :-k
Odpowiedzi: 3
[b]Can be caused by corrupt physical RAM[/b]. jeśli możesz na to pośwęcić płytkę CD to ściągnij sobie botowalny memtest86 http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip
1. Może wskazywać na namieszczenie w BCD - "The Windows Boot Configuration Data file does not contain a valid os entry"
2. Któryś ze sterowników namieszał ,ale ównie dobrze moze to być oznaka, że jakieś ścierwo się w systemie zagnieździło.
Co jest na tych BSOD-ach ? - Toż to podstawowy trop. A poza tym przed tymi Simsami nie instalowałeś czegoś ( zmiana sterowników np. )?
-
[quote=Rebe]Co jest na tych BSOD-ach ? - Toż to podstawowy trop. A poza tym przed tymi Simsami nie instalowałeś czegoś ( zmiana sterowników np. )?[/quote] Na BL wyswietla mi jakiś tekst na temat software, hardware i o kontakcie z producentam. Poza tym takie dziwadła : 0xc0000098, 0x0000004E, PFN_LIST_CORRUPT i coś na temat pliku ntoskrnl.exe Zastanawia mnie ten wpis "corrupt" bo wszystko jest w oryginałach :redface: Nie instalowałem nic nowego ani nie dokładałem żadnych klamotów
Strona 1 / 1
[quote=sCooBy][b]Can be caused by corrupt physical RAM[/b]. jeśli możesz na to pośwęcić płytkę CD to ściągnij sobie botowalny memtest86 http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip[/quote] też o tym pomyślałem i wypaliłem płytkę na wszelkie możliwe sposoby i niestety - za Boga nie chce mi się z nie "zbootować" - oczywiście boot z cd ustawiony.
[quote=xymox][quote=sCooBy][b]Can be caused by corrupt physical RAM[/b]. jeśli możesz na to pośwęcić płytkę CD to ściągnij sobie botowalny memtest86 http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip[/quote] też o tym pomyślałem i wypaliłem płytkę na wszelkie możliwe sposoby i niestety - za Boga nie chce mi się z nie "zbootować" - oczywiście boot z cd ustawiony. [/quote] Spróbuj przełożyć ram do innego gniazda w płycie (o ile jest możliwość)
[quote=sCooBy][quote=xymox][quote=sCooBy][b]Can be caused by corrupt physical RAM[/b]. jeśli możesz na to pośwęcić płytkę CD to ściągnij sobie botowalny memtest86 http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip[/quote] też o tym pomyślałem i wypaliłem płytkę na wszelkie możliwe sposoby i niestety - za Boga nie chce mi się z nie "zbootować" - oczywiście boot z cd ustawiony. [/quote] Spróbuj przełożyć ram do innego gniazda w płycie (o ile jest możliwość)[/quote] kurde- stary - kombinowałem cały weekend :mryellow: mam cztery gniazda i dwie kości po 1 Gb w dualu. Przekładałem tak aby były w dualu potem jako single. Na początku myślałem, że to jedna z kości i oddałem do sprawdzenia bo jeszcze na gwarancji. Jednak pamiątki, które dostałem w zastępstwie (taka porządna firma) też coś kulały. Po włożeniu w inną parkę slotów jest oki. I teraz mam zagwozdkę czy pamięć czy gniazdo. Czakam na opinię z serwisu na temat kości
[quote=xymox][quote=sCooBy][quote=xymox][quote=sCooBy][b]Can be caused by corrupt physical RAM[/b]. jeśli możesz na to pośwęcić płytkę CD to ściągnij sobie botowalny memtest86 http://www.memtest86.com/memtest86-3.4.iso.zip[/quote] też o tym pomyślałem i wypaliłem płytkę na wszelkie możliwe sposoby i niestety - za Boga nie chce mi się z nie "zbootować" - oczywiście boot z cd ustawiony. [/quote] Spróbuj przełożyć ram do innego gniazda w płycie (o ile jest możliwość)[/quote] kurde- stary - kombinowałem cały weekend :mryellow: mam cztery gniazda i dwie kości po 1 Gb w dualu. Przekładałem tak aby były w dualu potem jako single. Na początku myślałem, że to jedna z kości i oddałem do sprawdzenia bo jeszcze na gwarancji. Jednak pamiątki, które dostałem w zastępstwie (taka porządna firma) też coś kulały. Po włożeniu w inną parkę slotów jest oki. I teraz mam zagwozdkę czy pamięć czy gniazdo. Czakam na opinię z serwisu na temat kości[/quote] Najprawdopodobniej Gniazdo :mryellow: