Wywala mi sie NortonAnivirus 2002

Witam Grupowiczow

Jestem swiezy w WinXP, wiec prosze o wyrozumialosc :–)

U kumpeli na kompie jest zainstalowan WinXP Prof i Norton Antivirus 2002 (subskrybcja wazna do 15–10–2004), polaczenie z internetem przez Radio (tzw. szybki LAN) i od wczoraj ma dzine objawy:
1. Po odpaleniu ikonka NAV jest przekreslona (jakby nie bylo ochrony antywirusowej), potem przez chwile jest nicby O.K.
2. Nastepnie jest chwile spokuju, ale uruchamia sie kilka okienek cmd.exe i znika ikonka Norona z tray'a!!!! ???

Gdy chcem opalic normalnie Nortona, to pojawia sie na chwile i znika!! ?? Modul LiveUpdate tez nie chce sie opalic.

Nie wiem co sie dzieje?? Czyzby byl jakis wirus, ktory potrafi wywalic Nortona Antivirusa!!!!???

CO Z TYM POCZAC!!! JAK TEMU ZARADZIC???
Czekam na wszelkie sugestie
EB70

Odpowiedzi: 3

Uźywałem NAV 2002, 2003 obecnie 2004.
Jeśli chodzi o szybkośc działania 2004 to tutaj się niestety nie zgodzę.
W NAV 2004 skaner pracuje troszkę wolniej niź miało to miejsce w wersji 2002, 2003 ma to związek z rozszerzeniem bazy sygnatur o wykrywanie Adware/Spyware/Malware czego brak było w poprzednich edycjach tego produktu.
NAV 2004 zajmuje więcej zasobów niź jego poprzednicy.
W słabszych confg`ach moźna zaobserwować "mulenie" skanera.
Funkcja Auto–Protect ( monitor ) podczas ładowania OS`a działo troszeczkę wolniej niź miało to miejsce w 2002 i 2003 ( dodana sygnatura ).

Jeśli chodzi o przepuszczanie infekcji przez monitor w wersji 2002 to nie spodkałem się z takim objawem.
Podstawową sprawą jest aby uniknąć "przepuszczania" regularna ( codzienna ) aktualizacja.
McScr@by
Dodano
10.05.2004 23:03:57
Wiesz co najlepiej wywal tego Norton Antivirus 2002. Mówie ci powaźnie ja go uźywałem i przeoczał często wirusy niezabezpieczał dostatecznie kompa przed wirami niepolecam ci go, ale podobno super jest juź Norton Antivirus 2004 jest szybszy i bezpieczniejszy.
Anonymous
Dodano
10.05.2004 20:22:05
Moźe jakaś infekcja wyłacza silnik antywirusowy,
sprawdz skanerem on line :

:arrow: http://www.pandasoftware.com/activescan/pol/activescan_principal.htm

Przeanalizuj procesy w Tasku,
Sprawdz klucze RUN.
McScr@by
Dodano
07.05.2004 17:23:50
EB70