Wysoka temperatura procesora - jak zmniejszyć ?

Potrzebuje pomocy bo dzisiaj włączyłem Aide i temperature na procesorze pokazuje 70/71'C czy to jest normalna temp. czy coś jest nie tak, zaznacze że proceso był wymieniany przez sklep na gwarancji z 2800+ na 3000+ / wcześniej temp. nie sprawdziłem przed tą wymianą.
Jak włączyć opcje Cool&Quiet ? bo ten procesor ma ponoć taką opcje.

Sprzęt to :
Płyta Główna - Gigabyte GA-K8NE
Pamięć - DDR 512Mb PDP
Procesor - AMD Athlon64 3000+ (Socket 754)
Karta Graficzna - Gigabyte GeForce 6600 128Mb PCI-E Heat Pipe
Dysk Twardy - Maxtor 160Gb Sata

Odpowiedzi: 1

Program może pokazywać błędy, zobacz temperature w biosie(albo jeszcze prościej, rozbierz kompa i dotknij radiatora od proca, zobaczysz czy jest gorący czy nie,), athlony zazwyczaj mają niskie temperatury, powinieneś mieć jakieś 36 stopni, jeśli chodzi o funkcję cool@quiet to nie wiem jak jest w 754 , na pewno trzeba  włączyć  w biosie obsługę coolnquiet i być może trzeba  zainstalować odpowiedni program(na cd od płyty głównej) Choć u mnie wystarczy wejsc w panelu sterowania  w opcje zasilania i ustawić minimalne zarządzanie energią.
piątas
Dodano
19.09.2006 20:50:52
  • Pejqas 19.09.2006 21:05:18

Jeżeli naprawdę tak jest to zr&oacute;b małe przemeblowanie i wystaw procesor na powietrze tzn. wystaw tak aby nie był obudowany/zasłonięty ze wszystkich stron. A jak nie masz możliwości to zr&oacute;b chociasz tak&nbsp;aby&nbsp;wyjścia&nbsp;na&nbsp;wiatraki&nbsp;nie&nbsp;było&nbsp;przysłonięte.&nbsp;<br /><br />Oczywiści to wszystko zakładając że proc siedzi w jakiejś obudowie.<br />

• Misiorex 19.09.2006 21:08:38

piątas - jak włączyć tą opcje cool &amp; quiet możesz napisać krok po kroku co i jak trzeba zrobić - szukałem w biosie, ale nie widze takiej opcji !? :-/<br /><br />pejgas - komputer stoi blisko okna na podłodze, a obudowa jest odkręcona z obu stron więc ma dostęp śwezego powietrza. <br /><br />

• piątas 19.09.2006 22:30:56

U mnie na asusie jest tak: ADVANCED=&gt;CPU CONFIGURATION=&gt; AMD K8 Cool&#39;n&#39;Quiet control, i to ustawione mam na enable, ale ty masz gigabyte więc ta opcja może być ukryta, więc w gł&oacute;wnym menu biosu musisz wklepać kombinacje ctrl+F1. Wtedy powinna pojawić się nowa zakładka w kt&oacute;rej szukasz podobnego wpisu jak u mnie. Przy okazji jak jesteś w biosie zobacz temperature proca. Jak włączysz opcje w biosie, to w windows wchodzisz do panelu sterowania i klikasz na ikonke opcje zasilania, teraz masz do wyboru &quot;schematy zasilania&quot;- ustawiasz tam na minimalne zarządzanie energią i u mnie to koniec. Jeżeli taktowanie procesora nie zmniejszy się(u mnie do ~994mhz) to musisz wrzucić do napędu płytkę ze sterownikami od płyty gł&oacute;wnej i tam powinno być odpowiednie oprogramowanie do zarządzania coolnquiet.<br />

Misiorex
Dodano:
19.09.2006 20:34:51
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1