Wyskakujący błąd przy uruchamianiu kompa

przy ladowaniu systemu,zaraz na samym poczatku wyskakuje tekst typu:
...blad(brak) pliku system32configsystem .... no i system sie dalej nie laduje.(sprawdzalem na innym kompie jest taki plik,nie ma rozszerzenia)
proponuje dodatkowo probe odzyskania przy pomocy plytki instalacyjnej i opcji odzyskiwania po wcisnieciu "R".wszystko ladnie pieknie,ale gdy probuje to zrobic,po wciśnięciu "R" – wybraniu opcji oddzyskiwania systemu,pyta mnie do jakiego systemu chce się zalogować,jako ze jest jedna mozliwosc wybieram "1" no i dalej nic sie nie dzieje.czy cos zle robie? co z tym zrobic. da sie to jeszcze naprawic,czy tylko przeinstalowanie systemu pomoze.
bede wdzieczny za pomoc,za ktora z gory dziekuje

Odpowiedzi: 7

Rebe:
System plików to? NTFS
Szyny podkręcone czy na standardowych ustawieniach ? podkrecona na 200MHz (bartek 2500+ na 3200)
Dysk SATA WD

PS. Ten samodzielny topic, kóry ząłoźyłeś do kosza leci, bo za śmiecia robi. Spox

PS.
Samo wyłączanie sprawdzania dysków było omawiane – popatrz w archiwum, ale to tylko "leczenie skutku", a nie przyczyny.
Ok poszukam
uri
Dodano
04.09.2004 19:42:24
System plików to?
Szyny podkręcone czy na standardowych ustawieniach ?
To tak z grubsza podstawowe pytania.

PS. Ten samodzielny topic, kóry ząłoźyłeś do kosza leci, bo za śmiecia robi.

PS.
Samo wyłączanie sprawdzania dysków było omawiane – popatrz w archiwum, ale to tylko "leczenie skutku", a nie przyczyny.
Rebe
Dodano
04.09.2004 19:34:57
Miałem taki przypadek (WIN XP)do tego przy ladowaniu sys. niebieski ekran ,okazalo sie ze zasilacz nie wyrabial (zmienilem z 300W FEEL na CHIEFTEC 420W i pomoglo. Problemy nie zniknely do konca ,przy kazdorazowym uruchomoeniu kompa mam sprawdzanie dysków ( czasem bledy ) nie wiem co jest grane sys. pracuje normalnie nie wiesza sie i wogule... ktoś wie co jest grane :?:

Pozdro Uri.
uri
Dodano
04.09.2004 19:17:04
Nie wiem dlaczego – moźna tylko pogdybać w odniesieniu do jakichś błedów na dysku np.
Nie spotkałem się z problemem "padu" jakiegoś programu po reinstalacji – naprawie systemu w wyźej opisany sposób.
Pomijam brak reguły co do jednego: Czasem wywala DX–y do wersji instalacyjnej – czasem tzn.raz sie z tym spotkałem.Poza tym reinstalacja sterowników od grafiki i to wszystko.
Dlatego skłaniam się od istnienia jakiegoś problemu sprźetowego w Twoim wypadku, co pewnie i tak do kategorii "pecha" się sprowadzić powinno.
Rebe
Dodano
03.09.2004 19:30:02
brtx:

Tak dokonana re–instalacja nie spoweoduje zadnych strat w plikach czy tez ustwieniach.

Albo ja miałem pecha, albo nie jest do końca tak jak mówisz, bo miałem identyczną sytuację i nie wiedząć co robić zrobiłem to co poradziłeś (to było zanim przeczytałem Twojego posta) i po uruchomieniu wieeele programów albo sie nie uruchamiało, albo pracowało niestabilnie. Juź ich z imienia tu nie wymienie, bo nie pamietam, ale potem juź tylko nowa instalka poszła.

Pozdrawiam
Prysznic
Dodano
03.09.2004 19:14:42
analizujac
pkt 1 raczej odpada:
–mam zainstalowanego NAV
–"praca wlasna" tez odpada bo nie mam w zwyczaju "optymalizowania" systemu przez grzebanie w nim
pozostaja wiec przyczyny wymienione w pkt 2

dzieki za podpowiedzi.
MarS
Dodano
03.08.2004 15:46:45
Se trochę popiszę – nudno to i zajęcie jakie moźe ten stan rozwieje.
Brak plików na dysku , a właściwie komunikat o takim braku moźe być spowodowany kilkoma przyczynami:
1.
a/ rozplenione robactwo, które do uszkodzenia systemu i jego ogłupienia doprowadziło.
b/ praca łasna uźytkownika, który coś nadgorliwie usunął
2. róźnej maści błedy sprźetowe :
a/ luźnej tasmy łaczącej dysk z płytą
b/ przetaktowania kontrolera dysku
c/ uszkodzenie fizyczne lub logiczne dysku
e/ wady kości pamięci
f/ problemy ze stabilnością napięć – zasilacz i/lub płyta główna

Leczenie przyczyn – mniej drastyczne niź to brtx zaproponował polega na dojściu do etapu , który opisąłes – jesteś w konsoli odzyskiwania i tam wpisujesz polecenie sfc /scannow.
Jeźlei to nie przynosi skutku ponownie wchodzisz do konsoli i wpisujesz expand plik_źródłowy [/F:określenie_pliku}] [miejsce_docelowe]
dzięki temu zastąpisz ten brakujący/uszkodzony plik.
Dopiero jeźeli i to nie przynosi skutku naprawiasz system w sposób przez brtx–a opisany.
Raz jeszcze podkreślam – to leczenie skutków,a nie przyczyn. By te usunąć musisz dokonać sprawdzenia elementów sprźetowych, o których pisłąem wyźej.
Rebe
Dodano
03.08.2004 15:32:47
MarS
Dodano:
03.08.2004 15:17:26
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1