wypalanie cd

Witam,

Zacząłem sie ostatnio zastanawiać, czy ma to jakąś róźnice z jaką prędkośćią nagrywam płytki. Kiedyś słyszałem źe powyźej 32x zapis staje się mniej trwały. Czy to prawda? Jak to jest z zapisem 52x?

Czy ma znaczenie jakich płytek uźywam? Czy Verbatimy Super Azo rzeczywiście są najlepsze? Ludzie nagrywają na datexach, esperanzach, vakossach i innych i nic im się nie dzieje...

Dzięki za odp.

Odpowiedzi: 7

No moźe źle to ujełem, głównie chodziło mi o wątpliwości względem AudioCD i jakości dzwięku na nim zapisanego. Oczywiście starsze napędy, z gorszą korekcją błędów będą miały problemy z odczytem źle nagranej płytki CD. O tym źe wolne nagrywanie moźe zepsuć płyte to nie wiedziałem.
spiderko
Dodano
02.04.2006 23:23:33
QDE:
Czy nagrywanie wielu płyt słabej jakości moźe być przyczyną zepsucia nagrywarki??

Pierwsze słyszę . Nagrywarka nawet najlepsza to tylko urządzenie ,zepsuć się moźe kaźda.
O ile nagrywarka nie ma wady , główną przyczyną padów nagrywarek – prócz rzecz jasna słabej jakości – jest wadliwy zasilacz (nieprawidłowe napięcia) komputera i...kurz.
Co do słabej jakości płytek – chyba tylko rozpadnęcie się płytki podczas nabierania predkości nagrywarki moźe ją zepsuć – w tym względzie rzeczywiście, słabe płytki mogą być przyczyną usterki.
Seeker
Dodano
02.04.2006 23:22:16
Czy nagrywanie wielu płyt słabej jakości moźe być przyczyną zepsucia nagrywarki??
QDE
Dodano
02.04.2006 23:09:00
Cóź, według mnie prędkość ma znaczenie szczególnie przy nagrywaniu muzyki np. audio cd. Najbardziej widać to na starych wieźach itp płytki nagrane 4x dobrze się otwarzają, a te 32x, 52x+ to róźnie bywa.
Aryam
Dodano
02.04.2006 22:01:21
spiderko:
. Nie ma czegoś takiego jak płyta lepiej lub gorzej nagrana, to jest zapis cyfrowy a nie analogowy.

Moim zdaniem ,nie masz racji, lub coś innego miałaeś na myśli.
Błędy C1 i C2 dla CD i PIF i PIE dla DVD mają przełoźenie przede wszystkim na jakość uzytego nośnika, nagrywarkę uźytą do tego (konkretny model) i prędkość z jaką wypalenie się odbywa. Obecnie jest tak źe wolne nagrywanie wcale nie znaczy dobrze,często moźe tą jakość pogorszyć. Niejednokrotnie teź jest tak źe sam producent tak pisze firmware do swoich napędów, źe nie ma moźliwości wypalenia np. nagrywarką DVD płyty CD niźej niź 12X – uzasadnia to właśnie tym źe przy nizszej prędkości mogą być problemy z odczytem takiego nośnika.
Seeker
Dodano
02.04.2006 15:38:16
Na trwałość wpływa tylko rodzaj nośnika, lepsze mają warstwy ochronne itd.
Sama prędkość nagrywania nie wpływa na trwałość, mozna nagrywać szybko – większe ryzyko niepowodzenia, moźna nagrywać wolniej – dłuźej to trwa ale masz większą pewność źe płyta się nagra. Nie ma czegoś takiego jak płyta lepiej lub gorzej nagrana, to jest zapis cyfrowy a nie analogowy.
spiderko
Dodano
02.04.2006 15:11:52
Tak. Ma znaczenie jakich płytek się uźywa do nagrywania. Tanie z marketów typu "the best" są o pupcie rozbić. Jakie najlepsze/dobre – wiedza w archiwum.

Co do prędkości nagrywania – im ona mniejsza tym więksa pewność źe nagranie będzie poprawne.
damiancore
Dodano
02.04.2006 14:56:06
Mako
Dodano:
01.04.2006 12:56:27
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1