Wymiana wiatraka- czy się opłaca?
Witam!. Mam zasilacz Chieftec 400W i gdy zwiększają się jego obroty przy wczytywaniu grafiki 3D hałasuje, że musze go zagłuszać muzyką. I czy bardziej opłaca mi się kupić nowy zasilacz za ok. 160 zł czy za 70-80 wymienić wiatrak na mniej hałaśliwy. Chodzi mi tu o to czy wydawać 160 zł czy 80 a mieć taki sam lub lepszy efekt i czy tylko sam wiatrak powoduje hałas w zasilaczu.
Piszcie co myślicie na ten temat, co bardziej mi się będzie opłacało i jeżeli korzystniejsza będzie się wydawać wymiana wiatraka podajcie model, cenę i głośność przy maksymalnych obrotach jeżeli będzie gdzieś tam podana
Mam w zasiłce wiatrak 120mm.
PS Zależy mi jeszcze żeby po wymianie nie przegrzał się po tygodniu :lol:
Odpowiedzi: 5
Zasilacz trzyma napiecia bo nie ma zwieszek, resetow itp. a o tym tacensie czytalem ze nie nadaje sie do prockow dwu rdzeniowych. znacie jakies ciche i solidne zasilacze do 200 zl??
Thermaltake TR2 Power 420W napiszcie co myslicie o tym zasilacz. Jest cichy (max głośność 19 przy 2000 obrotow) i starczy na OC bo skoro moj chieftec 400 trzymal napiecia przy oc to ten tez nie powinien miec raczej problemow.
A what about this: Tacens Radix 410 Smart pisze, że zasilacz trzyma napięcia tylko posiada pojedynczą linię 12V. Póki co na moim Chieftec-u 400W mimo podkręcenia procka owszem wył, ale był stabilny więc 410W wystarczy. Kilkakrotnie sprawdzałem na 3dmark '06 i wszystko było ok. Napiszcie co myślicie o tym Tacensie.
Twoje tematy Dipsy
Wysłane: 9 lutego 2008 16:58:20 Problem z zasilaczem
( Twoja konfiguracja to Płyta EVGA nforce 650 i 2x1 gb ram patroit 800 mhz pentium dual core 1,6 ghz twardziel segate barracuda 80 gb zasilacz chieftec 400 wat grafika 8600 gt 512 mb. )
Wysłane: 19 lutego 2008 19:26:29 Zmiana zasilacza na mniej hałaśliwy
[quote=Dipsy]chieftec 400 watt mimo, że jest dobry i stabilny to hałasuje.[/quote]
jest za bardzo obciążony
A teraz piszesz ze chcesz (Wymiana wiatraka- czy się opłaca?)
NIE
[quote=Dipsy]Mam podkręconą kartę i procka[/quote]
[color=red]400W[/color] zasilacz zdycha
[quote=Dipsy]PS Zależy mi jeszcze żeby po wymianie nie przegrzał się po tygodniu[/quote]
weś lepiej 450W - [color=green]500W[/color]. Mocniejszy zasilacz nie będzie ci tak wył i się przegrzewał
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/katalog,kat,378/
Właśnie też bym postawił na wymianę, tylko, że mam podkręconą kartę i procka więc obroty będą większe to zależy mi żeby w najwyższych obrotach był cichy i stabilny oczywiście
Nie bawił bym się w wymianę wentylatora, lepiej już kupić cichszy zasilacz. Np. ten: [url=http://zenfist.pl/tacens-radix-smart-410-p-793.html]Tacens Radix Smart 410[/url].
Strona 1 / 1