Wymiana płyty
Mam zamiar zmienić płyte na ECS K7S5A ( urzywana ) sprawdziłem zworki w/g instrukcji Przełoźyłem wszystkie podzespoły i czy mam odpalić system czy mam coś jeszcze zrobić by nie zepsuć wszystkiego. Szukałem w internecie (Gogle)wymiana płyty ale wszędzie jest napisane ogulnikowo. Proszę o
radę jak dalej postępować.
radę jak dalej postępować.
Odpowiedzi: 11
Niema to jak fachowcy, śliczne dzięki pierwszy raz i działa , jeszcze raz podziękowania za pomoc.
MarcinX:Załącz nic się nie powinno schrzanić :wink:
Dokladnie najwyzej sie nie uruchomi albo (i) zacznie piszczec BIOS.
Jeźeli magistralę ustawia się zworką (manual) ustaw wg. procesora.
Jeźeli bez zworki po prostu odpal i ewentualnie dokonaj poprawek w biosie.
Załącz nic się nie powinno schrzanić :wink:
Jeźeli bez zworki po prostu odpal i ewentualnie dokonaj poprawek w biosie.
Załącz nic się nie powinno schrzanić :wink:
Proszę o bardziej precyzyjne wytłumaczenie – zworki magistrali na jakiej pracuje procesor, robie wymiane pierwszy raz dlatego zabardzo nie jestem mocny w tym temacie.
Ustaw zworki na takiej magistrali na jakiej pracuje procesor i odpalaj.
Potem to co Rebe.
Potem to co Rebe.
matsui:Stara płyta to ECS K7VZA KT133 a nowa tej samej firmy K7S5A
Stara miąła chipset Via, a nowa – o czym juź wyźej bło – SISa
Stara płyta to ECS K7VZA KT133 a nowa tej samej firmy K7S5A
1. YUruchomić komputer i sprawdzić czy wszystko BIOS wykrywa – prawidłowe taktowanie CPU, pamięci itp.
Jeźeli nie to dokonać stosownych zmian w BIOS–ie, am oze i jego aktualizację przy okazji przeprowadzić.
2. Jeźeli zmiana była z płyty z innych chipsetem – teraz jest to SIS, to warto nie naraźać się na stress i od razu uruchomić instalatora z płyty z XP i wybrać opcję naprawy znalezionego systemu.
Jeźeli nie to dokonać stosownych zmian w BIOS–ie, am oze i jego aktualizację przy okazji przeprowadzić.
2. Jeźeli zmiana była z płyty z innych chipsetem – teraz jest to SIS, to warto nie naraźać się na stress i od razu uruchomić instalatora z płyty z XP i wybrać opcję naprawy znalezionego systemu.
No to stara wywalic, nowa podlaczyc w/g instrukcji i odpalic ... jak hula to hula, jak nie hula to do instrukcji i powtorka :wink:
Wydaje mi się źe napisałem zrozumiale ( starą płytę wywalam ) i montuje inną. Niewiem jak jaśniej napisać.
Napisał, źe podłączył płytę główną i podzespoły według instrukcji i pyta się, czy ma jeszcze coś zrobić czy zacząć instalować system :wink:
Strona 1 / 1