Wymiana płyty głównej i graficznej-brak dźwieku
Witam
Mam nast[color=red]ę[/color]pujący problem:wymieniłem płyte główną na Gigabyte ep45ds3r i kart[color=red]ę[/color] graficzną na [color=red]R[/color]adeon 5670.
Zainstalowałem sterowniki do obu i nie mam dźwi[color=red]ę[/color]ku[color=red],[/color] tzn karty są widziane i sterowniki, niby wszystko ok a w głośnikach cisza. W menedżerze Realtec podświetlony jest tylko przedni panel audio, którego w ogóle nie mam i nie miałem i nie da się tego zmienić - próbowałem w opcjach, tylny panel audio jest nie aktywny a tam mam podł[color=red]ą[/color]czone głośniki i też próbowałem wkładać do róż[color=red][/color]nych gniazd to nawet nie wykrywa zmian, próbowałem już wszystkiego-przeinstalowałem sterowniki- próbowałem różnych sterowników,[color=red]wyłanczałem[/color] (wyłączałem) grafik[color=red]ę[/color] w panelu sterowania i nadal cisza. Nie wyskakują żadne błędy, dźwięk jest zintegrowany.
Tej płyty wsześnie[color=red]j[/color] nie testowałem, ale gość od którego ją kupiłem zarzeka[color=red]ł[/color] się, że u niego wszytko grało na or[color=red]y[/color]ginalnych sterownikach. Mam wykryte 2 karty dźwi[color=red]ę[/color]kowe[color=red],[/color] ale [color=red]wyłanczanioe[/color] (wyłączanie) tej z grafiki nic nie daje.
Może ktoś pomoże coś zrobić?
Nie wiem, może pomoże format i od nowa system + poprawki + sterowniki[color=red],[/color] ALE to ostateczność.
[color=red]S[/color]przęt:
Windows xp sp3
Gigabyte ep45ds3r, [color=red]R[/color]adeon 5670, Intel Core Duo E6600, pamięci na razie zastępcze 1 GB, [color=red]z[/color]asilacz Qultec 550W.
Odpowiedzi: 7
A więc założyłem Sound Blastera Audigy 2 i dźwięk pieknie ruszył.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Ok udało mi sie odtworzyć plik dźwiękowy w linusie i efekt jest taki ze słychać tylko lekki szum w lewym głosniku.
Wydaje mi sie ze dźwiękówka na płycie jest uszkodzona, postanowiłem juz kupić osobną karte dźwiękową i mam nadziej ze komp da głos.
Przecież system ma wbudowany odtwarzacz.
Jeśli system nie wykryje NTFS/FAT32 to wrzuć jakieś mp3 na pena
http://www.knoppix.pl/aplikacje/sound/
Mam Knoppixa ale nie wiem jak go używać.System się załadował i nie potrafie nic więcej.
Chciałbym tylko sprawdzić czy działa dźwiek.
Spróbuj uruchomić system z live-cd dystrybucji linuxa
to może pomóc w sprawdzeniu czy płyta jest uszkodzona
Własnie próbowałem już różnych ustawień, jedyne co mi się udało to to, że realtec wykrywa panel przedni którego wogóle nie mam podłaczonego.Tylny jest nieaktywny pomomo wyłączenia przedniego.
Zrobiłem nowy system+stery i dalej to samo.Nie mam już pomysłów.
Pozostaje mi chyba wymiana tej płyty na inną.Jeszcze wpadłem na pomysł, żeby pokombinować z tym stykiem na panel przedni- coś kiedyś czytałem że można zworke założyć ale czy wtedy nie spale tego badziewia????
W manualu nie doczytałem sie takiej opcji ze zworką.
Kiedy miałem taki problem z płytą główną Gigabyte EP35-DS4 i szczerze powiedziawszy dokładnie nie pamiętam jak to naprawiłem :neutral: , ale na na pewno nie jest to wina karty graficznej czy sterowników.
Najprawdopodobniej jest to jakiś drobny błąd w konfiguracji realtek'a
Moje ustawienia
[URL=http://www.imagebanana.com/view/m3nowgz4/Image1.png][IMG]http://img6.imagebanana.com/img/m3nowgz4/thumb/Image1.png[/IMG][/URL]
Strona 1 / 1