wymiana (dołozenie twardego dysku)
Witam i mam takie pytanie.Chciałem dołożyc w komputerze twardy dysk pozostawiając stary dysk ale juz nie jako systemowy.Obecnie jest tak. Systemowy dysk twardy to Seagate ST340810A 40 GB 5400 , a dokładam :Samsung SP0822N 80GB 7200. Chciałem aby system startował z samsunga (wiadomo szybszy jest).Jak to zrobic bezpiecznie i bezproblemowo??Acha płyta Gł to PŁYTA GŁÓWNA K7S5A PRO VER:5.0 Dzieki za odpowiedż.
Odpowiedzi: 3
Skor dane nie są istotne to zawsze lepiej świeżo instalować - pamiętaj tylko, żeby zaraz poprawki dociągnąc i jakiegoś AV dostawić ( Zapora przed innym robactwem ochroni w sposób wystarczający ) - te uzupełnienia sa nawet istotniejsze niż sterowniki itp ( oczywiście pomijając te do sieciówki, bo bez nich cięzko będzie system i bazę AV zaktualizować ).
Wielkie dzieki Rebe zabieram sie do działania tylko nie wiem jeszcze czy instalować na nowo czy tworzyc obraz (nie ma znaczenia ze strace dane to moze lepiej od nowa?
Obraz Acronisem, Ghostem czy innym Paragonem do zrobienie, potem zmiana zworek i przepięcie na tasmie ( to w zasadzie wszystko ).
Gdyby na tym dysku miał być stawiany system od nowa to podpięcie go i zezworkowanie jako master ( na czas instalacji mozesz w ogóle odpiąć ten stary, by Ci się nie miesząło ), uruchomienie instalatora i postawienie systemu. Potem podpięcie ( pamiętać o zmianie zworki na slave ) starego dysku na drugim złaczu tasmy i ew. sformatowanie go.
Strona 1 / 1